Zaterdag 24 oktober 2020. De Week

De Week aflevering drie. Een overzicht van interessant nieuws dat mogelijk ondergesneeuwd is onder de lawine van dozijnen dagelijkse mediaberichten. Een blik achterwaarts naar de afgelopen week – 17 tot 24 oktober 2020. Maar evengoed met de neus naar voren gericht: wat staat ons de komende week zoal te wachten? De week die was en de week die komt dus. En we hebben voor ieder wel wat lekkers en smeuïg. Lees en verwonder u.

Corona: het virus en de crisis

De situatie wereldwijd wat aantallen besmette personen betreft, en overlijdens. De grafieken tonen nog altijd een opwaartse trend, en geen teken van zelfs maar plateauvorming. ´Last updated: October 24, 2020, 07:41 GMT´: 42.521.036 besmetten en 1.149.735 overlijdens. We vernemen minder en minder van privéfeestjes waar de gevolgen van geen social distancing en geen maskers dragen aan de spreekwoordelijke laars worden gelapt. Wel meer en meer berichten van het eindelijk ernstiger opvatten, de risico´s die eenieder loopt. In de zin van ´het komt nu wel akelig dichterbij´. Geen Ver-van-mijn-bed-show meer doordat iedereen wel iemand kent die besmet is. Overleden is. Zwaar ziek in een ziekenhuis ligt. In familie- of vriendenkring, op je werk, in je straat, je buurt, je dorp of stad. Al horen we ook vaker klachten over een zekere Corona-moeheid. De mensen zijn het beu, maar wat kun je anders, wat is het alternatief… Jezelf en anderen zo goed mogelijk beschermen, en hopen dat er snel een werkend vaccin komt zeker? Het Amerikaanse Pfizer staat naar verluid het verst in zijn onderzoek. Aan de werking van een Russisch vaccin of een Chinees wordt door de medische wereld getwijfeld. De 5 zwaarst getroffen landen zijn dan: 

Tezamen tellen deze 5 voor iets meer dan de helft van de besmettingen ter wereld (24 miljoen) en de helft van de overledenen (550.000). 

In Nederland zijn de officiële cijfers via Worldometers.info: respectievelijk 272.401 en 6974. In de laatste 24 uur zijn hier geen nieuwe gevallen bijgekomen. Noordhollandsdagblad.nl: ´Frankrijk, Italië, Duitsland en andere Europese landen hebben donderdag een recordaantal coronabesmettingen gemeld. Steeds meer regeringen zien zich door het snel groeiende aantal coronabesmettingen genoodzaakt om weer lockdowns in te stellen.´ 

De VS dan als zwaarst getroffen land in absolute cijfers. Op vrijdag 23 oktober werd een oud record van juli 2020 van meeste gevallen in één dag gebroken: meer dan 85.000 besmetten kwamen erbij.´The nation is in the midst of one of the most severe surges of the pandemic. Since the start of October, the rise has been steady and inexorable, with no plateau in sight. Experts warn of a further surge as cold weather sets in.´ The New York Times. Het is een bewuste keuze van president Trump om alles zoveel mogelijk open te houden: bedrijven, winkels, scholen,… De remedie kan nooit erger zijn dan de ziekte, zei hij tijdens het tweede en laatste debat met Joe Biden. Wel heel straf vond ik dat Donald Trump beweerde dat plexi toepassen, tussenschotten installeren voor bezoekers, collega´s, in ruimten waar social distancing moeilijk is ´´very expensive´´ is. Is de kost, financieel en menselijk, dan niet ontzettend veel hoger?

To close or not to close, that is the question

Het is en blijft een zeer moeilijke bestuursbeslissing, als voor een evenwichtskunstenaar: de economie van een land laten prevaleren of de gezondheid van de burgers. Ergens daar tussen kun je best zitten, als land. Dat wil nog niet zeggen dat burgers zelf geen verantwoordelijkheid hebben, alles behalve dat. Wie zich veiliger wil gedragen dan de overheid oplegt d.m.v. mondkapjes, handhygiëne en afstand bewaren van anderen kan dit. En doet dit ook best! Daarin hebben we allemaal een verantwoordelijkheid. Mondkapjes bieden geen 100 procent veiligheid of immuniteit, maar er bewust géén dragen? Dan is het nog zo dat als ik er één draag, u vooral beschermd bent tegen mij. Het beschermt voornamelijk tegen het doorgeven van een eventuele besmetting. Dus als u zou beslissen er toch maar géén te dragen…? 

Crypto en blockchain nieuws

´Bitcoin, it seems, is outstripping sex — at least when it comes to Reddit users — which may come as little surprise to those of us who spend time on the “front page of the internet.”


Source: 
Reddit

Is bitcoin populairder dan sex? Op Reddit, een populaire Amerikaanse sociale media/nieuwssite met 440 miljoen leden sinds 2005, zou je zeggen van wel. Er bestaan intern tal van groepen met diverse interesses. Het aantal geïnteresseerden in alles wat bitcoin aanbelangt heeft net het aantal geïnteresseerden in ´sex´ ingehaald. Het nieuws dat de Amerikaanse betaalprovider PayPal in een aantal grote digitale munten stapt, heeft zeker een nieuw elan veroorzaakt. Geruchten doen de ronde dat PayPal nog verder wil gaan en overnames op het oog heeft in de cryptowereld. Met bijna 350 miljoen gebruikers waaronder 26 miljoen bedrijven groot en klein, een speler waarmee nu rekening moet worden gehouden. Het doet goed aan de koers van alvast BTC, wat aan een hoogtepunt voor 2020 noteert van bijna 13.000 dollar.

Dankzij blockchain zal het steeds moeilijker worden om vervalste items en producten te slijten. Zoals valse Rolex horloges. Persoonlijk vinden we het SCM, supply chain management oftewel het ketenbeheer wel een van de belangrijkste toepassingen van blockchain technologie. Op elk moment precies weten waar iets zich bevindt in de transportketen, van oorsprong of producent tot bij de afnemer of klant. Denk aan wijn waar ook vervalsing plaatsvindt, vlees waarvan de herkomst precies moet kunnen worden getraceerd, zou er een besmetting zijn. Idem dito voor dure objecten die vaak nagemaakt worden zoals lederartikelen van Louis Vuitton. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan allemaal in de blokketen, onveranderlijk en verifiëerbaar voor betrokkenen. 

Groot, groter, grootst. De CME Group ´is een Amerikaans bedrijf dat de grootste derivatenbeurs ter wereld opereert. Het bedrijf is gevormd op 12 juli 2007 na een fusie tussen de Chicago Mercantile Exchange en de Chicago Board of Trade. Een jaar later nam het tevens de New York Mercantile Exchange over.´ Wikipedia.org. U kan zich wel voorstellen dat het meest om enorme bedragen gaat, en dat het voornamelijk grote professionele partijen zijn die hier op handelen? Wel, laat nu net deze beurs zijn, die zich bezighoudt met uitsluitend derivaten, afgeleide financiële producten en de grootste financiële markt ter wereld…waarop het hoogste aantal bitcoin-futures in waarde wordt verhandeld! Zegt wel iets over het groeiende belang van de digitale munt, dunkt ons…?

Hackers hebben een klein deel van wat ze gestolen en afgeperst hebben van slachtoffers aan cryptocurrency, aan twee goede doelen in het Verenigd Koninkrijk gestort. Is het een lichte opstoot van wroeging misschien?

Ethisch hacken bestaat echter ook: veiligheidsexperten doen het wel om aan te tonen dat deze of gene digitaal onveilig bezig is. Het wachtwoord blijkt nog al eens de achilleshiel. In het geval van Donald Trump was dat makkelijk te raden voor zo´n Nederlandse expert: maga2020. Make america great again…in 2020 dan? We denken dat ´t echt niet meer voor dit jaar is hoor.

Hodlen loont! Kopen-en-houden dus van al zeker bitcoin. Onderzoek levert het bewijs, omdat aangetoond is dat in 98,5 procent van de tijd sinds creatie, januari 2009, het aanhouden van BTC winstgevend was. ´Counting 3718 days back to January 2009 when bitcoin’s genesis block was mined, LookIntoBitcoin.com data indicates that on 3663 days of these, it was lucrative to invest in bitcoin. This leaves only 55 days during which it was unprofitable to purchase the cryptocurrency. Most of these days are around December 2017 during the unforgettable bull market that drove bitcoin’s price within a striking distance of $20,000.´ Zycrypto.com.

Op het immer interessante en uiterst kritische Zerohedge.com verschijnt een wel bijzonder lezenswaardig aritkel, getiteld:´BofA: Fed Will Use Digital Dollars To Unleash Inflation, Universal Basic Income And Debt Forgiveness´.

Wat wil de Federal Reserve bereiken met een digitale dollar, die vroeg of laat het licht gaat zien? Hetzelfde als alle minstens 80 procent der centrale banken in de wereld die hier in verschillende stadia mee bezig zijn:

  • ´Faster and cheaper transactions

  • Addressing a decline in the use of physical currency

  • Modernizing the payments infrastructure

  • Reaching consumers who have been traditionally underserved by financial institutions´

…maar ook heel wat anders: het Congress omzeilen en de commerciële banken, misschien wel een universeel basisinkomen bewerkstelligen maar al zeker onbeperkt helicoptergeld rondstrooien -´as a short circuit to a clearly broken monetary transmission mechanism, one which seeks to facilitate universal basic income and unlimited helicopter money, by completely overhauling how money reaches Americans.´ In het artikel wordt onder veel meer opgesomd hoe druk de Amerikaanse centrale bank het wel had de laatste 13 jaar: ´cut interest rates 972 times, bought $19tn of financial assets via QE, introduced NIRP, ZIRP, YCC, TLTROs, resulting in a near-record $16.8tn of negatively-yielding global bonds.´ 

We schreven al over de twijfelachtige, ambigue houding  van vooral India en Rusland vis a vis digitale munten en blockchain technologie. Blijkbaar heeft Rusland dan toch al in deze een beslissing genomen met plannen voor een digitale roebel. China dan test de eigen, reeds bestaande digitale yuan naarstig uit bij geselecteerde bedrijven en particulieren. Nog voor einde 2020 zien wij hem officieel gelanceerd worden. De 1,4 miljard Chinezen wordt alvast streng verboden om soortgelijke tokens of munten te creëren gebaseerd op yuan. ´For anyone that violates such regulation, the PBoC will halt such activities and forfeit any proceed from the making and selling of yuan-backed digital tokens and issue a fine that is up to five times of the involved proceeds´. Hebben bezitters van bitcoin er aan gedacht hoe makkelijk het voor de Chinese overheid is om het mijnen ervan stil te leggen? Deze bitcoin mining map toont dat nog in april 2020 (recentste info) wel 65 procent van BTC gemijnd wordt in dat land. Dus wat indien te zijner tijd, op enig moment,  China geen enkele concurrentie wenst voor haar digitale yuan…?! 

Amerikaanse presidentsverkiezingen

De polls na het tweede en laatste debat tussen Trump en Biden op donderdag 22 oktober 2020 tonen nog steeds een flinke voorsprong voor deze laatste. 50,7 procent van alle ondervraagden kiest voor Joe Biden, versus 44,4 procent dat pro Donald Trump kiest.

Winteruur

Vergeten we niet dat vannacht, van zaterdag 24 op zondag 25 oktober 2020 om 03:00, de klok een uur teruggezet wordt – 03:00 wordt dan 02:00. Wintertijd dus. U  kunt uw wekker hier voor zetten, vervolgens opstaan en dit echt handmatig, fysiek doen, en terug onder de wol kruipen. In de zin van: waarom moeilijk doen als iets ook makkelijk kan? Maar u vindt vast wel een eenvoudiger manier, om een uurtje langer te kunnen slapen…

Divers protest en geweld

Het volk van Nigeria is haar leiders beu. Het extreem politiegeweld als reactie op vredige betogingen met miljoenen burgers, heeft al minstens 12 slachtoffers gekost.

In Napels, Italië, is er flink protest tegen een nieuwe avondklok: 

In Polen zijn er heel wat burgers die een nieuwe anti-abortus wet niet kunnen smaken. Zelfs wanneer een foetus afwijkingen vertoont, wordt abortus nu beschouwd als onwettelijk. Waarom, en dit geldt niet alleen voor het streng gelovige Polen, wordt over dit soort intieme zaken altijd beslist door oude mannen, in plaats van meisjes, vrouwen baas te laten zijn over hun eigen lichaam… 

In Boston, VS, staan pro en contra Trump demonstranten tegenover elkaar:

Black Lives Matter protesten zijn nooit opgehouden ondertussen in de Onverenigde Staten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.