Zaterdag 31 oktober 2020. De Week

Alweer een week voorbij, de tijd gaat razendsnel en is dat omdat er zovéél gebeurt en dan nog eens allemaal tegelijkertijd wel lijkt het? We sprokkelden voor u vernemenswaard nieuws van de afgelopen zeven dagen, dat ondergesneeuwd dreigde te raken door de voorpagina´s van menige media. Daarop stonden het Coronavirus/COVID-19, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en economisch nieuws. En terecht. Vooral wat Corona betreft zal dit nog veel en vaak het geval zijn. Eerder deze week bracht Biflatie nog een belangwekkend betoog van professor Peter Piot, met wel heel sombere vooruitzichten. Het zal erger worden vooraleer het…nog erger wordt. Ook een fijn weekend gewenst maar bovenal: keep safe!

Corona: een tragisch record

Het Coronavirus is terug van nooit weggeweest, op deze laatste dag van oktober 2020. Duidelijk een tweede golf, en sommige commentatoren spreken al van een derde. Het ergst getroffen land in deze is wel de Verenigde Staten. In absolute cijfers qua besmette en overleden personen. ´The United States just had its worst week ever for the virus.´ aldus The New York Times. In de laatste 24 uur kwamen er meer dan één besmetting bij per seconde! Zou mister Trump er nog altijd heel zeker van zijn geen gigantische fout te hebben gemaakt, door bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje niet te verplichten? Wanneer zowat alle wetenschappers ter wereld het erover eens zijn: dit spaart mensenlevens. Echter: hij leerde het van Fred Trump – nooit of te nooit je excuseren, nooit of nooit een fout toegeven. ´t Is een teken van zwakte en dat toon je dus nooit. Zie hier voor de laatste officiële cijfers van de menselijke schade veroorzaakt door Donald Tr…pardon: het Coronavirus/COVID-19.

Idioten

Maar ja, The Donald spreekt over hoogleraar en virusexpert Fauci als ´´him and those other idiots´´. Terwijl Joe Biden belooft wel naar de wetenschappers te zullen luisteren. Niet de hele nationale economie platleggen maar systematisch de ergste haarden. En bedrijven, winkels en scholen wel van de nodige financiële en materiële steun voorzien. President vindt zelfs plexi tussenwanden en afscherming ´´very expensive´´, veel te duur. Oké, als het dan niet een paar dollar mag kosten, laat alles en iedereen dan maar begaan. Zou dit de spreekwoordelijke druppel zijn die de meerheid der Amerikaanse kiezers doet neigen tot NO more four years…?

Amerika

De verkiezingen voor een nieuwe president van de VS zijn de duurste in de geschiedenis van het land. Maar liefst (slik) 1,3 miljard dollar werd gespendeerd aan tv spots. Ja, zo laat je (een deel van) de economie ook draaien. Biden en medestanders geven daarmee bijna het dubbele uit van Trump. Ze zetten dus duidelijk alles op alles. Vraagt niemand zich af waar al dit geld vandaan komt? Ach, we weten het antwoord wel. Van lobbyisten en drukkings- en belangengroepen. Die willen te zijner tijd dan wel waar voor hun geld, is te begrijpen – voor wat hoort wat. Al zouden dergelijke gigantische sommen misschien productiever gebruikt kunnen worden? 

Drop eens een kind

Alsof het handelswaar is dat je doorgeeft aan de eerste de beste, om er maar van af te zijn: ´U.S. border authorities have been expelling migrant children from other countries into Mexico, violating a diplomatic agreement with Mexico and testing the limits of immigration and child welfare laws.´ Nu wordt het pas echt huilen om mama en papa voor de 500+ kinderen waarvan de ouders reeds zoek waren. Gelukkig verzekerde president Trump tijdens een van de publieke debatten dat er heel goed voor hen gezorgd wordt. Oef, pak van ons hart… 

Drop eens wat goud

Dat moeten enkele centrale banken gedacht hebben, want voor het eerst sinds 2010 wordt er goud verkocht in plaats van dat ze goud kopen. Het gaat om Turkije, Oezbekistan en Rusland, alle grote fans van het gele edelmetaal nochtans. Maar ze hebben een goede reden: blame it on Corona. Het virus bestrijden en de economische crisis die er uit voortvloeit, kost handenvol geld.

Central Banks Dump Gold for the First Time Since 2010, Precious Metal Drops 9% Since August High

news.bitcoin.com

Ultraliberaal, naar Amerikaanse maatstaven

Een interview met Joe Biden, Amerikaans presidentskandidaat, en zijn running mate, kandidaat vice-president Kamala Harris. Zij is naar verluid aanzienlijk progressiever dan haar toekomstige (?) baas. Niet alleen steunt ze de Green New Deal (over iets soortgelijks heeft ze dan toch alvast het hoofd van het IMF aan haar kant). Gezondheidsvoorzieningen voor iedereen. Maar ook het legaliseren van marihuana. Ook Biden geeft toe dat de oorlog tegen drugs verloren is (zelfs huidige verantwoordelijken geven toe dat de War on Drugs een verloren oorlog is). Hij zei letterlijk dat het fout was, dat hij fout zat met alle 100 senatoren indertijd. Door iedereen die van dichtbij of veraf maar met bijvoorbeeld marihuana te maken had op te sluiten. De gevangenissen zitten vol met meer dan 3 miljoen Amerikanen achter de tralies! Mevrouw Harris vervolgde ooit druggebruikers en wil alvast beginnen met marihuana te legaliseren. Om te beginnen, zegt ze. 

In Nieuw-Zeeland heeft een volksraadpleging over de materie het net niet gehaald pro legalisering van cannabis, met nog 53,1 procent er tegen. O.i. moet het er vroeg of laat wel van komen hoor. Eens Staten doorhebben dat er belastingen op geheven kunnen worden. Maar dat het vooral de hoofdbron van inkomsten voor maffiose organisaties drooglegt. Veel minder criminaliteit dus plus meer belastinginkomsten. Plus besparingen omdat je politie- en opsporingsdiensten nuttiger werk kunt laten doen – wat wil je als landsbestuur nog meer? Ach, waarschijnlijk zijn de progressieve krachten nog te vroeg als proponenten. De geschiedenis zal hen en ondergetekende wel gelijk geven, wacht maar…

In het Berlijnse Madame Tussaud werd het wassen beeld van Donald Trump ostenatatief in de vuilbak geflikkerd. Géén fans daar, zoveel mag duidelijk zijn…

Onderstaande Amerikanen zijn duidelijk minder slim op het gebied van belastingaangiften. Hadden ze collega Welbergen maar moeten engageren (oeps, met pensioen!) Of aan Donald Trump vragen hoe je best je aangifte invult. Krijg je misschien zoals hij 72,9 miljoen dollar terug in plaats van te moeten betalen. Toen in 2016 Trump campagne voerde voor het presidentschap, was er al onduidelijkheid over of en hoeveel belastingen hij wel betaalde. I pay very little taxes, gaf hij toe (pas sinds enkele maanden weet iedereen hoe weinig precies: hoogstens 750 dollar per jaar). Op de vraag of dit ethisch is en niet echt een goed voorbeeld, antwoordde Donald dat hij dit doet omdat het kán. Otherwise they (vinger naar Hillary Clinton) should change the laws. Maar hij deed het zelf ook niet in de vier volgende jaren als president tot 2020.

Crypto nieuws

Bij de wereldwijd toenemende digitale criminaliteit, van afpersing tot gewoon stelen, kan Nederland niet achterblijven. Ook voor het witwassen van gelden met een duistere afkomst kan bitcoin gebruikt worden, maar soms loop je dan wel tegen de spreekwoordelijke lamp. In 2018 werd naar geschat aan 1 miljard dollar een ander kleurtje gegeven, in 2019 liep dat bedrag al op tot 2,8 miljard. Een business met toekomst, zeg maar, alleen is die toekomst niet vrij van risico´s. Ook digitale munten laten sporen na. Dit koppel uit Hilversum riskeert twee jaar cel. Crypto mijnen op je werk is ook een slecht idee trouwens.

Geloof het of niet maar er bestaan tokens, cryptocurrencies, genoemd naar…Trump! ´Poloniex is listing TRUMPWIN and TRUMPLOSE tokens, whose value changes depending on the outcome of the upcoming US election.´ Naargelang Trump wint of verliest, krijg je voor elk token 0 of 1 USD. De waarden staat op 0,36 dollar en 0,59 dollar, dus het geloof dat de huidige president van de VS verliest is aanzienlijk groter. Er bestaan géén Bidenwin of Bidenlose tokens. Weer een bewijs ook dat we gelijk hebben met deze verkiezingen niet te zien als ´Trump of Biden´. Maar ´Trump wel of niet´. Het is jammer voor Joe Biden maar het is de realiteit. Het kan hem ook niet verweten worden te vaag of te grijs te zijn als persoon of met zijn alternatieve programma´s. Want naar het schijnt verdwijnt iederéén uit het voetlicht en de spotlight in de nabijheid van The Donald. Figuurlijk omdat hij alle aandacht opeist. Altijd en over alles. En zelfs letterlijk, want het record van ´t kortst in zijn dienst zijn ligt op 10 dagen…

De totale marktkapitalisatie van cryptomunten/tokens is op 31 oktober 2020 afgerond 400 miljard dollar. Bitcoin alleen al neemt daarvan 63 procent voor zijn rekening. Enkele belangrijke Amerikaanse bedrijven hebben afgelopen maanden een deel van hun contante dollars in bitcoin omgezet. Zo onthult Microstrategy CEO Michael Saylor dat hij persoonlijk voor 240 miljoen dollar in BTC bezit. Een statement dat kan tellen! En nog één: bitcoin is de oplossing voor een 250 biljoen probleem, poneert hij. Het bedrijf zelf engageerde zich nog forser door in totaal voor 425 miljoen dollar aan bitcoin te kopen. De curieuze situatie waar de topmanager op wijst is dat Microstrategy al meer heeft verdiend aan dit cryptobezit dan met zijn reguliere business…! In dit artikel wordt gewezen op de cashpositie van Apple, de techreus. Met 190 miljard dollar in kas kan Apple potentieel drievierden van alle bitcoin opkopen…ideetje misschien, mister Tim Cook?

Kondigde Biflatie niet al lang aan dat ´t zou komen? De Great Tokenization is here. Nasdaq aandelen krijgen een token. Cryptocompare:´On Thursday (October 29), spot and derivatives exchange FTX confirmed that it plans to launch next week a way to trade the tokenized form of select U.S. stocks against cryptoassets (including Bitcoin and certain stablecoins).´ Wie dat wil kan stukjes van alvast de bekendste aandelen kopen, zoals nu al gebeurt op Robinhood en Revolut, maar dan met cryptocurrencies. (Geen financieel advies maar je zou ook kunnen je aandelen verkopen en er cryptomunten voor kopen…?)

En weer is China de Verenigde Staten te snel af, op technologisch gebied. De Mate 40, Huawei´s nieuwste smartphone, heeft een ingebouwde wallet voor…de digitale yuan. We verwachten dat de Digital Currency, Electronic Payment (DCEP) volgend jaar officieel en landelijk gelanceerd wordt. Eat this, Uncle Sam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.