‘ Zeer onverstandig om nu een huis te kopen ‘

22

Via Huizenmarkt-zeepbel.nl | Professor Doctor Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU-Delft, gaf vanochtend bij de NOS wederom aan dat starters op dit moment geen starterswoning moeten kopen. “Ik zou het mijn kinderen niet aanraden” zei hij letterlijk. Makelaar Anke Bodewes, voorzitter vakgroep Wonen NVM, is het natuurlijk niet met hem eens. Maar helaas kwam zij niet verder dan wat voorspelbare lege makelaarspraatjes om starters te overtuigen dat wel te doen. Boelhouwer deed in het radioprogramma verder weer zijn gebruikelijke verhaal met een hoop “lobbypraat”. Dat de nationale hypotheekschuld met 644 miljard nog steeds de hoogste ter wereld is zul je hem bijvoorbeeld niet meer horen zeggen. Daar was hij in 2003 veel duidelijker over:

Toch moet de overheid op dit moment nog even afblijven van de hypotheekrente, waarschuwt Boelhouwer. ,,Vanwege de economische crisis is dat spelen met vuur.” De hypotheeklasten zijn zo enorm – in totaal 278 miljard euro, per inwoner veruit het hoogst ter wereld – moet nu côute que côute voorkomen worden dat de huizenprijs fors keldert. ,,Het is zonde dat de politiek halverwege de jaren negentig niet begonnen is met geleidelijke beperking van de renteaftrek. Dat had de oververhitte markt kunnen afkoelen.” bron: tudelft.nl (2003) bron: tudelft.nl (2003)

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie