Een zeldzame glimmer van vrijheid

17

marihuanaLegalisering van marihuana? Uitgerekend in de Verenigde Staten, het land van de on-vrijheid? De wonderen zijn duidelijk de wereld nog niet uit.

Washington en Colorado trekken de wiet-kar

Het blijkt dat 20 staten het gebruik van softdrug marihuana legaal willen maken voor medicinale en recreatieve doeleinden.  Het federale Department of Justice zegt dat het hierbij niet zal tussenkomen, “would not sue to block“.  Washington en Colorado staan hierin het verst, waar eindelijk een keer naar de kiezers geluisterd werd.

Legaliseren uit eigenbelang, of course

Voorstanders zijn blij met deze nieuwe ontwikkeling en geven de overheid de pap in de mond : “By allowing states to legalize and regulate marijuana, advocates said, the federal government could reduce jail populations and legal backlogs, create thousands of jobs, and replenish state coffers with marijuana taxes”.  Het zal op zijn best een gedoogbeleid worden, zolng de staten de door de federale regering gestelde grenzen niet overschrijden.  En de enige twee redenen waarom die regering ermee instemt zullen wel zijn : de overvolle gevangenissen (die geld kosten) en de kans nieuwe belastingen te heffen.  Dus eigenlijk mag u de titel van dit stuk schrappen – met echte vrijheid heeft het allemaal weinig te maken.