(Uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Het is bekend dat De Nederlandsche Bank, centrale bank van Nederland, niet echt voorstander is van de grootste en oudste digitale munt, bitcoin. Nou ja, welke bank wél? Bitcoin is net gecreëerd om het eigendom van geld in de handen van burgers te leggen. Een privilege dat sinds mensenheugenis behoort tot overheden en hun centrale banken. Bitcoin is anti-establishment, gedecentraliseerd, en dit in tegenstelling tot alle fysieke munten in de wereld, die gecentraliseerd zijn. Bitcoin is deflatoir terwijl alle fiatgeld inflatoir is. Bitcoin (ook wel de anti-dollar genoemd…!) wordt nog geduld omwille van zijn enorme, wereldwijd groeiende populariteit. (300 miljoen bezitters en traders and counting...) Het principe van de blockchain ging een eigen leven leiden met ontelbaar veel nuttige sociaal-maatschappelijke en financieel-economische toepassingen. Er groeiden nog 10.000 andere digitale munten uit, de altcoins, afkorting van alternatieve coins. Waarvan het merendeel waardeloos is en ook niet zal overleven. Maar bepaalde blockchain-bedrijven-met-munt zijn geëvolueerd met niet meer weg te denken revolutionaire toepassingen. Ik noem slechts drie voorbeelden…

The disruptors

Basic Attention Token (BAT) revolutioneert de advertentiewereld. VeChain (VET) doet hetzelfde met SCM, Supply Chain Management, en Ripple (XRP) is de uitvinder van de DLT, distributed ledger technology. In seconden digitaal geld versturen – ook fiatgeld – over heel de wereld en dit ook nog eens superveilig en spotgoedkoop – hoe revolutionair is dat?! U hoeft me niet op mijn woord te geloven, beste lezer, beste lezeres. Kijkt u gewoon naar wat de Amerikaanse zaken-nieuwszender CNBC schrijft zonet: ´The 2021 CNBC Disruptors are 50 private companies aligned with a rapid pace of technological change and poised to emerge from the pandemic as the next generation of billion-dollar businesses.´ Ripple Labs, Inc. staat op plaats 38 van de 50 grootste disruptors. Vertaling: zij die een bestaande business ´verstoren´ omdat ze vernieuwend zijn en revolutionair. Zij verstoren de status quo, schudden iedereen wakker – en maken zich zo ook veel vijanden! U kent vast wel de uitdrukking “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”. Is het een wonder dat net Ripple met twee topexecutives vanwege een aanklacht van de SEC, Amerikaanse beurswaakhond, al maanden in proces ligt…?

De mol, de trol

Maar we dwalen af van het hoofdonderwerp en de titel van deze Cryptonieuwsbrief, d.d. woensdag 26 mei 2021. De korte versie: De Nederlandse centrale bank (DNB) kan heel goed wel eens trollen, één dan alvast, hebben ingezet om bitcoin zwart te maken, te schandaliseren, te kleineren, te schofferen, in een negatief daglicht te stellen… Ik kan zo nog tientallen omschrijvingen geven, maar dit artikel maakt dit rechtstreekse verwijt. Aan DNB die via een medewerker op sociale media valse berichten zou verspreiden over bitcoin! (En tegelijk een verwijt aan niemand minder dan Elon Musk en een hele resem media die klakkeloos de naar verluid desinformatie overnemen!) Deze zogenaamde trol zou dan, volgens de auteur van genoemd artikel, ´Elon Musk And The Dutch Central Bank’s Misinformation Campaign´, een jarenlange desinformatie campagne voeren. Alles om bitcoin te minimaliseren, te attaqueren. Zoals het reële stroomverbruik overdrijven, bitcoin net als gecentraliseerd voorstellen omdat het gros in China gemijnd wordt, en nog veel meer. Als dit klopt – we geven u gewoon door wat we vanochtend net lezen – dan is het als een BOM. Die wel eens kan exploderen in het gezicht van de hele Nederlandse overheid! Herinneren we ons nog de rechtszaak die cryptoplatform Bitonic aanspande tegen die overheid, en nog won ook? Denken we vooral niet dat overheden in het algemeen niét in staat zijn om gebruik te maken van desinformatie…

De markt

Die stijgt en stijgt, toevallig een uur nadat de Cryptonieuwsbrief van maandag 24 mei jl. uitging! Nou ja, het sentiment zoals gemeten wordt door de Fear & Greed Index (wat te vergelijken met de VIX Index voor de aandelenwereld) was gewoon té slecht geworden. Terwijl net – hoe onlogisch dit ook klinkt voor een niet-ingewijde in de Wondere Wereld van (Crypto)Beleggen – uit het grootste pessimisme stierenmarkten ontstaan. Beleggen is voor 90 procent sentiment, psychologie, u weet dat wel. Maar er is ook een heel eenvoudige verklaring voor: ten tijde van het diepste pessimisme heeft iedereen die wilde verkopen, ook verkocht. Er zijn geen kopers meer, alleen nog potentiële kopers. De capitulatie ook genoemd. Ik meende dat die op zondag 23 mei jl. plaatsvond, vandaar dat in de eerstvolgende Cryptonieuwsbrief stond: ´maandag 24 mei 2021 zou best wel eens de start van een nieuwe stierenmarkt voor crypto kunnen zijn…´ Quod erat demonstrandum.

Goud of bitcoin?

Opvallend is, zo merk ik op Bitpanda, een van de verschillende cryptoplatformen waar mijn persoonlijke cryptovoorraad staat, dat ook mijn goud is gestegen. Bitcoin en goud zijn namelijk in competitie, als zogenaamde safe havens, veilige waardeopslag. Dit is een never ending discussie over wat nu beter is – goud of bitcoin? Ikzelf loste dit dilemma-dat-geen-dilemma-is al snel op trouwens, want het is niet ´of´ maar ´en´. Ze zijn complementair, zoals dat heet. Want wat precies opvallend is, en dan hadden we het net over sentiment en psychologie, dat luttele maanden geleden ook de goldbugs in diepe depressie lagen. Geen DOGE…pardon: hond die nog van het gele, laat staan witte metaal (zilver) wilde weten! Nou, laat dat dus achteraf gezien weer een uitgelezen koopmoment zijn geweest.

Contrair beleggen

Tegendraads zijn, tegen de massa in gaan, vermits de meerderheid-der-beleggers als lemmingen is. Allen samen door die deur naar binnen wringen, maar ook allemaal tegelijk weer naar buiten rennen. Zoals de Vlaamse komiek Kamiel Spiessens al eertijds zong: ´Het isj niet moeilijk, het isj gemakkelijk!´ Tegendraads of contrair beleggen is trouwens een erkende beleggersstrategie (die helaas te weinig toepassing kent). PS. Ik schrijf net ´een van de verschillende cryptoplatformen…´ Dat is een stille, neen: luide wenk, namelijk: spreid uw bezit! Gebruik verschillende platformen, makelaars – wel best de grootste en gekendste. Check hun reputatie, hoe lang ze al werkzaam zijn, wie er achter zit en zo meer. Je weet nooit wanneer zich nog eens een Mt.Gox-je voordoet…

Hoe je olie omzet in bitcoin

U weet toch dat er één land op de wereld zelf bitcoins mijnt? Het haalde niet de grote media indertijd, de MSM, maar het is Iran, de overheid zelf die officieel 4,5 procent van alle bitcoins mijnt. Ik geef het even mee, tussen neus en lippen, voor wie nog niet op de hoogte zou zijn. Het is anders wéreldnieuws hoor, maar ik weet niet of de ´wereld´ wel echt beseft wat dit betekent. Ondergetekende is uiteraard volstrekt tegen regimes die mensen beperken in hun rechten, neem alleen maar al de vrouwenrechten. Maar de keerzijde dan: andere landen hebben zich m.i. ook niet te bemoeien met elk soort van interne, nationale zaken. Zo zijn de VS al 100 jaar de politieman van de wereld aan het spelen, zoals door sancties opleggen aan bepaalde andere naties. C.q. dan Iran, waar de Amerikaanse regering nog een eitje uit de jaren ´70 mee te pellen heeft. Maar het is waar, en hoeveel officiëler kan het nog; wat is nu een prachtiger stempel van ´goedkeuring´ wanneer een lánd bitcoin mijnt. De opbrengst gebruikt voor goederen en diensten, omdat het door de VS uitgesloten werd van het internationaal betaalverkeer…

Groene bitcoins

Crypto-fondsmanager One River dient bij de SEC, Securities and Exchange Commission, een aanvraag in voor een Carbon Neutral Bitcoin ETF! Een prima idee en zo zie je dat de sector meteen inspringt waar het wringt. Het imagoprobleem en zeker ook deels reële ´probleem´ dat aan mijnen inherent is – het elektriciteitsverbruik. 

Bitcoin: Build Back Better 

Vastgoedmakelaar Algocap Real Estate, New York City, gaat digitale munten aannemen als betaling: al zeker bitcoin, ethereum en dogecoin.

Groot, groter, grootst

De grootste cryptomanager ter wereld is het Britse Grayscale Investment. Het bedrijf laat slechts institutionelen en rijke personen, stichtingen et al. toe om in zogenaamde trusts te kopen. Er zijn bitcoin trusts, ethereum trusts en zo meer. Dat Grayscale meldt dat de premie die betaald moet worden opnieuw hoog is (na de cryptocrash van Black Wednesday) betekent dat de grote beleggers opnieuw in de markt zitten. Altans toch in bitcoin en ethereum, de twee grootste digitale munten naar marktkapitalisatie.

Statue of Bitcoin

Satoshi Nakamoto krijgt een standbeeld! In Hongarije en het is een initiatief van de plaatselijke cryptogemeenschap. Geweldig, toch? Ik vind dat hij (of zij of ze) al lang de Nobelprijs voor Economie moest krijgen. Maar tja, probleem, want waar stuur je die oorkonde, onderscheiding dan naartoe? Plus het bedrag in Zweedse Kronen – omgerekend zo´n 800.000 euro – naar welke rekening schrijf je dat over? Niemand kent een adres, en het is twijfelachtig dat Satoshi iets anders dan bitcoin zou aannemen; wat u?

Eén reactie

  1. Nou stijgt en stijgt is iets overdreven. Mijn portefeuille bestaande uit Cardano, ETH, Ripple, Vechain, Litecoin en Chainlink is gestegen van 28 naar 32 euro. Maar de 150 euro van een maand geleden is nog ver weg. Er is nog een lange weg te gaan in het herstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: