Als we even terugkijken naar 2008, dan zien we dat de periode voorafgaand aan de kredietcrisis werd gekenmerkt door hoge olieprijzen. Deze hoge olieprijzen hebben alles te maken met peakoil. Volgens sommigen bereikte de olieproductie al in 2006 het maximum. En al die olie-winsten zochten hun heil op de beleggersmarkt. Er ontstond een  grote vraag naar hypotheken als beleggingsvorm. Omdat men er toen nog vanuit ging dat de huizenprijzen niet konden dalen, waren subprime derivaten populair bij de beleggers. Toen de huizencrisis uitbrak waren de gevolgen duidelijk: mensen die hun hypotheek niet meer konden ophoesten, een in elkaar zakkende woningmarkt, banken die omvielen en een kredietcrisis waren geboren. Amerikaanse banken hebben hierin een zeer bedenkelijke rol gespeeld.

Nu, anno 2011, is het na de revolutie in Tunesië erg onrustig geworden in de Maghreb landen. Egypte en Libië volgden en de onrust is ook overgeslagen naar Arabische landen, zoals Jemen, Bahrein en Iran. En er broedt veel meer dan dat we via de reguliere Westerse media te horen krijgen. De opstand tegen de hoge voedselprijzen en de regimes is begonnen in grote delen van de Maghreb landen en de Arabische wereld.

De oorzaken van deze opstanden hebben alles te maken met peakoil en de naweeën van de kredietcrisis. Ten eerste jaagt peakoil, in combinatie met een door stimulus aangedreven economisch pseudo-herstel, de olieprijzen omhoog. Ook neemt het vertrouwen in het monetaire beleid zienderogen af, wat onder andere leidt tot beleggingen in fysieke grondstoffen. Naast de edelmetalen zijn ook olie en voedsel steeds populairdere beleggingen worden. De moderne landbouw is zeer afhankelijk van olie en daardoor stijgen de voedselprijzen naar nieuwe records. Ook de beroerde oogsten van het afgelopen jaar (waaronder de graanoogst in Rusland) spelen hierin een cruciale rol. In armere landen waar de mensen 80% van hun inkomen aan voedsel besteden betekent dit honger en onvrede over de situatie. Hiermee wordt meteen de voedingsbodem gelegd om iets aan de zichzelf verrijkende regimes te doen, die weinig om de bevolking geven. En waar één schaap over de dam is, volgen er meer. Met andere woorden: de succesvolle protesten in Tunesië en Egypte zullen navolging vinden.

De onrust in de Arabische landen heeft tot gevolg dat de olieprijzen en vervolgens dus ook de voedselprijzen verder zullen gaan stijgen, wat uiteindelijk weer de bron is voor meer opstanden. Dat leidt tot onrust op de markten en hogere olie- en voedselprijzen, wat steeds minder mensen kunnen betalen, enzovoort. Een potentiële vicieuze cirkel.

Mijns inziens zullen deze hoge marktprijzen uiteindelijk alleen maar leiden tot nóg hogere olie en grondstofprijzen, waarbij allerlei bedrijven veel minder winstgevend zullen zijn en hierdoor in de problemen komen. Dit komt doordat veel bedrijven de grondstofprijzen niet volledig door kunnen berekenen en wanneer ze de prijs wel doorberekenen zal dit leiden tot minder vraag. Immers kan men gebakken lucht (geld) maar een keer uitgeven.

Al met al hebben de overheden weinig middelen meer over om deze crisis aan te pakken. De belastingbetaler voelt zich inmiddels al malle Henkie en veel overheden hebben zich suf geleend op de financiële markten. Bezuinigingen leiden tot problemen in de financiële onderlaag en de sociale infrastructuur. Indirect draaien de drukpersen al op volle toeren door het opkopen van eigen staatsobligaties en de veroorzakers de crisis laten betalen is een linkse hobby, dus taboe.

En wanneer de rekening op hen verhaald wordt kan dat directe implicaties hebben op de pensioenen en andere financiële dienstverlening, omdat dit institutionele beleggers zijn. Wat uiteindelijk echt steekt is dat de mondiale financiële / economische elite zichzelf verrijkt (ten koste van de reële economie en de wereldbevolking) en zichzelf nog steeds beloond met rijkelijke bonussen. Dit terwijl ze alleen maar een zeer slechte rol in het gebeuren hebben gespeeld en deze laten zich, vrees ik, helaas niet zomaar hun bonus afpakken.

Zeker in de PIIGS landen zullen veel werkloze jongeren op een gegeven moment in staat zijn om het stokje van hun Noord-Afrikaanse leeftijdgenoten over te nemen en ook in opstand te komen. De overheden hebben al sloten geld in de markt gepompt, die ze eerst van de belastingbetaler, als obligatielening en dan tegen 0 a 1% rente van de centrale banken lenen. Terwijl de marktrente door de vele twijfelachtige kredieten aan het oplopen is. En ook het geld dat uit de printer komt rollen is eindig, want vroeg of laat eindigt dit tot verlies van vertrouwen in valuta eventueel in hyperinflatie. Kortom, er is zwaar weer op komst, de grote vraag is wanneer de volgende crisis zich aandient.

Ik kan me nog goed de torenhoge olieprijzen in het voorjaar van 2008 herinneren. Toentertijd steeg de olieprijs boven de $100,- en ging richting de $150,-. In het najaar van 2008 brak de pleuris uit en het zou mij niet verbazen dat dit scenario zich weer herhaalt in het najaar van 2011. Maar natuurlijk zijn er nog veel onzekerheden en kan niemand nog voorspellen hoe de zaken verder gaan verlopen, maar een flinke bron van onvrede over de oplossing (of pampering) van de crisis van 2008 zal zeker een ernstige weerslag hebben.

Het is wel heel erg duidelijk dat de gevolgen van zo’n crisis nooit op de armen mogen worden afgewenteld en nu men dit probeert zal het zichzelf alleen maar wreken. Ook zal de eindigheid van natuurlijke hulpbronnen betekenen dat een economie die afhankelijk is van goedkope oneindige hulpbronnen om te groeien, spaak zal lopen. Zoals ik al in het vorige artikel heb vermeld (lees: de ogenschijnlijk voedselzekerheid), denk ik dat de enige oplossing een transitie naar een lokalere, duurzamere en een meer menselijke economie is. -Serge

14 reacties

  1. Als de olie- en voedselprijzen alsmaar flink blijven doorstijgen zullen er in Europa ook zulke protesten en opstanden komen, zeker bij de lagere en middeninkomens!

    Het is dan de vraag wat dit kabinet gaat doen als ook hier binnenkort de pleuris uitbreekt!

  2. @1 Reken maar dat de trent stijgende is. Wil niet zeggen dat het ooit eens even kan dalen, maar daarna kan de prijs weer hoger uitpakken.

    Wat het kabinet zou doen weet ik niet. Een kabinetscrisis lijkt mij wel een erg logisch scenario door het feit dat de PVV eruit gaat en de PVV probeert dan te scoren met een sociale en nationale agenda.

    Ik hou zelf absoluut geen de PVV fan, maar dat doet er niet af aan de trant zoals ik dit in deze samenleving zie.

    De PVV heeft officieel ook een sociale paragraaf die ze zullen oppoetsen voor de verkiezingen. Met de huidige rechts-populistische stemming, die er bij toch redelijk grote groepen mensen zijn lijkt me een crisis en het goed profileren van de PVV een reele mogelijkheid voor een groei van de PVV bij de volgende verkiezingen na zo een crisis.

    Aangezien veel mensen toch een link gaan leggen tussen de globale economie, de EU en een zware crisis leidt tot enge nationale denkbeelden. Geen positief lokaliseringsscenario, maar een negatief nationaal denk scenario. Waar de PVV bij grote groepen mensen zich volkomen belachelijk mee maakt is met het constante islambashen en dit is de grootste reden waarom mensen toch niet voor de PVV gaan. Ik zie weldegelijk een hang naar sociaal – nationale en conservatieve politiek.

    Politiek sociaal-progressief (links) is eigenlijk volkomen uit beeld en daarbij zijn de partijen aan de sociaal-progressieve zijde voor een behoorlijk deel geconformeerd aan de huidige economische structuren en willen hier binnen verandering aanbrengen. Mijninziens volkomen kansloos. Eigenlijk diep triest, gezien ikzelf een sociaal progressieve (linkse) kiezer ben.

    Bestaande economische structuren, met de groei ideologie. Bijv. een groen en sociaal randje rond economische groei. Niets meer dan pappen en nathouden en zeker niet in lijn met de problemen die we nu kennen, waar gewoon nu op een faire manier stappen terug gedaan moeten worden.

    Oudgedienden Wijfels, Lubbers, van Agt, Voorhoeve, …. en de Partij voor de Dieren (Partij voor de Duurzaamheid) zijn er weinig positieve scenario’s die naar verduurzaming en transitie van de maatschappij gaan. Verder hoop ik dat er vanuit de samenleving door een brede groep mensen aan de basis in collectieve verbanden allerlei initiatieven gaan ontstaan om te verduurzamen. Maar zolang de discussie gaat over 130km/h , meer snelwegen en groei zie ik het voorlopig niet gebeuren.

  3. Er zitten volgens mij 2 fouten in dit betoog.

    1. Peakoil is een te ruim begrip. 1/3de van de wereldvoorraad olie en gas zijn nog niet eens aangeboord. Het betreft het gebied rondom Turkmenistan en du buurlanden. Iedereen zal begrijpen dat van daaruit geen pijpleidingen en infrastructuur mogelijk is. Diepzee-winning is ook nog technisch niet mogelijk. Zo zijn er meerdere factoren die een rol spelen. Het agentschap weet zelf niet of peakoil aan de orde is, omdat veel landen niet eerlijk hun voorraden opgeven. Er is bovendien kartelvorming die de productie laag houdt om de prijs op te drijven.

    2. De armen ontzien is helaas niet mogelijk. Dat zijn lulpraatjes en dat weten politici ook wel. Zoals SP leider vaak zegt, “we nemen ze de dikke villa’s af”. Prima idee, maar wie “koopt” al die villa’s dan?? De overheid zelf?
    Een kennis van mij heeft meer dan 25 miljoen eigen vermogen. Laten we die dan pakken. Alleen een probleem, het eigen vermogen zit vast in een fabriek waar 300 mensen werken. Het bedrijf maakt niet veel winst, dus niemand wil het kopen. Fabriek dan maar opheffen? Dan is die 25 miljoen ook in lucht opgegaan. Weer niks dus.
    Oke dan, we nemen de rijke stinkers de obligaties en aandelen af. Op aandelen en obligaties draait immers de economie.
    Je kunt en mag geen “eigen vermogen” uit de economie vernietigen, want dan houd je in lucht opgegaan geld over. Daar worden we echt niet rijk van.

    Nee, ook linkse partijen pakten in het verleden de “arbeider” keihard aan. 2x kwartje van Kok, Ecotax, BTW verhoging, accijnzen, wegenbelasting, en zo kan je nog eindeloos doorgaan.
    Helaas maar 95% van de beroepsbevolking is gewoon arbeider. De genoemde “burger-belastingen” treft vooral de arbeiders, en in de tweede plaats de uitkeringsstrekkers.
    Wil je dit niet? Dan is communisme zoals Noord Korea de enige oplossing. Ook voor SP, D66 en PvdA.

  4. Dit kabinet is absoluut niet sociaal voor de echte zwakkeren in de samenleving (chronisch zieken, gehandicapten en ouderen). Zij kunnen niet meer werken en worden dan ook hard getroffen door de bezuinigingen in de zorg en op de Sociale Zekerheid.

    Tja, dat krijg je met een VVD-kabinet! Juist in tijden van crisis zijn zij ook een gemakkelijk slachtoffer.

    Luie profiteurs die wel kunnen werken, maar het domweg niet willen, dienen wel keihard aangepakt te worden.

  5. De gehoopte overgang naar een lokale economie gaat niet plaatsvinden met de huidige politici en andere grootmachten die het papieren geld adoreren. Deze mensen hebben een verkeerde denkwijze en zijn niet in staat om te schakelen naar een duurzaam denkproces.

    Mensen die in goud en zilver beleggen hebben een andere kijk op de wereld. Deze mensen hebben een andere denkwijze; deze is meer duurzaam en betrouwbaar.
    Jammer genoeg bezetten dit soort mensen geen belangrijke posten in het algemeen.

    Als de boel instort komen veel van dit soort mensen uit hun holen gekropen. Aan de ene kant hebben ze het gelijk aan hun zijde en aan de andere kant hebben zij veel financiele macht gekregen.

    Vroeger was ik links omdat daar meer vrijdenkers rondliepen, maar daar zijn weinig van over. De kunstwereld loopt over van meelopers en slijmballen die gedachten over het barbaarse goud totaal niet kunnen bevatten.

    Wat de PVV betreft. Er is een grote groep dompie’s en het lijkt of ze zich door het populisme laten leiden. Ik betwijfel dat op vele fronten. Ik ken veel linkse knuffelaars, maar ze hebben vaak geen allochtone en islamitische vrienden. Ik ken PVV achtige lui en die hebben wel veel allochtone contacten. En we moeten de miskende en onbekende PVV stemmers niet vergeten; een niet ongeringe groep. Het zijn de goed ingebugerde allochtonen die ook zat zijn van de te grote instroom, maar ze hangen het niet aan de grote klok.
    Naast de dompie’s heb je een wat kleinere groep die net als die Professor Sarazinn in Duitsland, met zeer goede argumenten en goed denkvermogen kunnen redeneren.

    Het grote nadeel van deze PVV ontwikkeling is echter het grote gebrek aan kennis over de wereldeconomie. Als de wereldeconomie stabiel blijft, dan is het een goed proces, maar als de boel instort -en dat gebeurt onherroepelijk- dan hebben we een nieuw en zeer groot probleem.
    Ik verwacht dan problemen vanuit de linkse hoek als de economie instort. De mensen die dan opstaan zullen Wilders tot een soort schoothondje degraderen.

    Het doemscenario is immers onvermijdelijk en zal vervolgens zondebokken zoeken. Die zondebok zal dit keer de islam zijn en niet de joden. Bankiers, economen, politici zullen alles doen om zich buiten het zicht van de burgerwoede te houden en de islam is de perfecte bliksemafleider.

    Ik kan me niet voorstellen dat mensen op belangrijke posten hun zonden gaan bekennen; We hebben uw pensioen en spaargeld vergokt, sorry.

  6. @5: Het is één groot spel voor ze. Volgens mij zien ze het geen eens als geld van andere mensen, maar meer als monopolygeld. Het is dat de beurzen best wat zijn gestegen afgelopen maanden en dat daardoor de pensioenfondsen weer even uit de problemen zijn, maar als de aandelen weer gaan zakken (en die kans zit er natuurlijk in) komen de dekkingsgraden weer in gevaar. Als er inderdaad echt weer een crisis als die van 2008 zit aan te komen, zullen de babyboomers hun opgespaarde tegoeden als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Ook die is een vicieuze cirkel, want de waarde daalt, grote positites moeten worden afgbebwoud (dus verkocht), waardoor de waarde van de aandelen verder daalt en er dus meer zal worden verkocht, om enigszins nog wat zekerheid voor de mensen met een pensioen te bieden.

    De rek zit eruit. We zullen allemaal genoegen moeten nemen met wat minder. Ik vind dit zelf niet erg, maar iedereen moet daar wel aan mee doen, het is toch ronduit belachelijk dat sommige bonussen van bankiers al weer boven het niveau van 2008 liggen. JUIST deze mensen zouden wat meer moeten inleveren!!! Als de opstand dan ooit overwaait, dan zullen we in het westen boos zijn op de banken. Die hebben alle macht in de afgelopen decennia naar zich toe getrokken en zich een positie in het economisch systeem verschaft dat ze vrijwel allemaal too big too fail zijn. Overheden (dus de belastingbetaler)kunnen opdraaien voor de eventuele fouten (en kosten).

  7. @3 #1 Peakoil gaat om de makkelijk winbare olie en die wordt nu langzamerhand schaars. We hebben nog wel allerlei minder makkelijk winbare olie, zoals onder de zeebodem, noord en zuidpool, …. De winbaarheid van de olie dien je derhalve niet in geld uit te rekenen, maar hoeveel liter olie krijg ik voor een liter die ik in de winning investeer. Hoe minder gunstig dit gehalte is hoe zwaarder dit op de economie gaat wegen. Er zijn idd verschillende definities van Peakoil, maar dat in 2006 de meeste olie gewonnen is, is wel duidelijk.

    #2

    a) Je kunt de onderlaag in de samenleving tot een bepaald niveau uitknijpen en als je dat niveau bereikt hebt gaat de druppel over de emmer en dan krijg je onrust, zoals in Noord Afrika.

    b) Zelfs de onderlaag in landen als NL is nog (echt) rijk vergeleken met de arme landen. In dit opzicht is armoede relatief. De maatstaf die we eigenlijk gebruiken is het kunnen participeren in de samenleving en ik bedoel hier op sociaal vlak. M.a.w. vormt weinig inkomen een belemmering tot sociale participatie.

    c) Linkse partijen hebben de huidige economische orde omarmt en voeren ook de agenda uit, GL spreekt van duurzame economische groeiu. De economie moet groeien, terwijl de aarde en de bronnen eindig zijn. Dit leidt er toe dat er gegroeid wordt ten koste van de onderlagen. Eigenlijk niets nieuws – zie maar naar de uitbuitingspraktijken in de arme landen. Kijk maar naar Zembla over Shell in Nigeria. En zo zal volgens mij de “armoede” steeds verder naar boven kruipen. Zolang we nog denken hier nog serieus iets te kunnen winnen zal er heel erg weinig veranderen.

    d) Noord Korea is wel het meest verschrikkelijke communistische defacto monarchie die je kunt opnoemen. Ik ben zelf ook beslist geen fan van Castro, maar Cuba heeft zijn problemen na de olie-boycot op een goede manier aangepakt en is begonnen met de transitie. En de transitie is iets wat ik als alternatief zie. Populair is dit praatje voorlopig nog niet,

    @4 Het nationale kabinet heeft relatief weinig macht. Infeite wordt de politiek gedicteerd door de globale economie en de lobby in de EU, dat model staat voor veel Europees beleid. De grootste multinationals hebben hogere BNP dan veel staten. – We hebben geen lokale voedselproductie meer, dus dat maakt het ons een stuk moeilijker om ons aan dit machtsblok te onttrekken.

    @5 Inhoudelijk critici en dissidenten zijn de avant-garde voor toekomstig beleid. Zij wijzen of het falen en de alternatieven. De problemen rond deze economie valt niet meer te verbloemen en dan moet er op gegeven moment wel iets gebeuren.

    Ik beleg zelf nergens in, maar ik ben wel van mening dat een paar goud/zilver staven in een kluis bij de bank een betere pensioenvoorziening is dan wat de pensioenfondsen doen. De bottomline is wel dat je goud en zilver NIET kunt eten en dat je bij een totale collapse meer hebt aan een goede moestuin.

    Er valt gewoon niet te ontkennen dat er in diverse wijken in NL fikse problemen zijn en ik vind ook dat die problemen stevig aangepakt moeten worden. Maar ik zie van Wilders alleen maar roepen, terwijl Marcouch, v/d Laan, Opstelten, wel met concrete plannen en beleid komen om dit te gaan aanpakken. Je hoeft het zeker niet met alles eens te zijn, maar ik wil hier het verschil wel ff aangeven. Nee ik zie niets in een politicus die alleen roept en stemming maakt, maar wel in politici die geen stennis maakt maar wel de zaken daadwerkelijk willen aanpakken en met beleid komt om de wijken weer prettig te maken. Wilders maakt het probleem nu alleen maar erger door meer verdeeldheid te zaaien. En dat hoofddoekjes, minaretten, anti-halal gezeik gaat echt totaal nergens over. Om over de wansmakelijke uitspraken dat Jordanie de Palestijnse staat is maar niet te hebben.

    Maar goed dit neemt niet weg dat Wilders met allerlei middelen een boel kiezers aan zich te weten binden. Maar je kunt dan wel van alles willen, maar uiteindelijk dicteert de natuur de mogelijkheden, die er zijn. Bijv. Die 130 km/h geeft alleen maar een verkeerd signaal af.

    Ik vind sowieso dat we van het principe uit moeten gaan dat we een tolerant land zijn en dat we naast het ontvangen van tolerantie zelf ook tolerantie naar anderen moeten geven, dus ook de ander respecteren. Dit geld voor ons en ook voor de anderen.

    En at the end of all. Gastarbeiders halen als goedkope werkkracht is GEEN linkse hobby.

    Helaas is het weer hetzelfde liedje. De zondebok. Maar ik denk dat men zelfs bij Wilders aanhangers toch ook de bewust zijn in van de graaiende bankiers en de graaiende esteblishment, wat hun dan weer verwarren met links. Het feit dat Wilders er ook deel van uitmaakt en dat de welvaart hier op zijn zachtst gezegd ook op dubieuze manier verkregen is willen ze dan juist net NIET zien. De ster Wilders kan net zolang stijgen zolang de mensen hem gedogen, maar als Wilders kardinale fouten maakt kan hij binnen notime afgefikt zijn.

    Ik hoop, tegen beter weten in, om een totale collapse te voorkomen en eigenlijk te streven naar een zo soepel mogelijke transitie.

    @6 Totdat de mensen het NIET meer pikken of het topzware systeem geheel op eigen kracht inelkaar stort. Einde monopoly spel. In het laatste scenario het begin van nog veel meer ellende.

  8. .
    Tegenstellingen zijn onvermijdbaar. Leven om dood te gaan is er eentje, maar is wel in verzoening met elkaar te brengen.

    De volgende tegenstelling nauwelijks;

    Serge
    @6 Totdat de mensen het NIET meer pikken of het topzware systeem geheel op eigen kracht inelkaar stort. Einde monopoly spel. In het laatste scenario het begin van nog veel meer ellende.

    Integenstelling tot;

    Ik beleg zelf nergens in, maar ik ben wel van mening dat een paar goud/zilver staven in een kluis bij de bank een betere pensioenvoorziening is dan wat de pensioenfondsen doen. De bottomline is wel dat je goud en zilver NIET kunt eten en dat je bij een totale collapse meer hebt aan een goede moestuin.

    Ik vind dit onverzoenbaar.

    Grote mannen als Faber, Rogers, Schiff enz zullen dit onverzoenlijke en onjuiste aspect beamen. Wie geen goud of zilver achter de hand heeft is nuts. Een moestuintje is niet genoeg. Een voedselvoorraad is trouwens handiger en beter te beschermen. Ik heb een voedselvoorraad voor een half jaar. Elke boer zal me belonen als ik met echt geld komt aanzetten; het beste ruilmiddel uit de menselijke geschiedenis zal ook nu weer zijn waarde gaan bewijzen.

    Goud en zilver zijn essencieel om je familie en vrienden te kunnen beschermen; ze te helpen als het er echt op aan komt en de geschiedenis heeft dit bewezen en zal dit herhalen.

  9. In 2000 was volgens kenners de laatste mogelijkheid om het monetaire systeem georganiseerd af te bouwen. Nu is het eenvoudigweg te laat en zal de boel ploffen. Haitcuts en valutahervormingen zullen ons tendeel vallen..

  10. Beste Serge,
    Zegt “terwijl Marcouch, v/d Laan, Opstelten, wel met concrete plannen en beleid komen om dit te gaan aanpakken.”

    Als waar is wat je hier zegt, dan zou PVV nu NUL zetels hebben! Zekr nooit in zo’n wijk geweest zeker.
    Neen, genoemde heren hebben “200 miljard” van arbeiders-geld aan integratie opgeknald.
    Genoemde heren door Serge zijn dus in hoofdzaak schuldig aan deze crisis. Deze heren smijten “onverantwoord” met geld. Deze heren staan METEEN met de vinger naar een ander te wijzen nadat ze klaar waren de maatschappij te verzieken.
    ZELF hebben ze “200 miljard” weggesmeten en wijzen met de vinger naar banken, Wilders en speculanten.

    Maar ja, de “daders” gaan altijd vrijuit zoals we zo graag willen.
    Voor mij zijn genoemde heren de echte “criminelen”.
    Serge, loop zelf eens door zo’n wijk en kom dan eens terug….

  11. @Harmen: Om door te blijven groeien is de economie eigenlijk afhankelijk van oneindige hulpbronnen, maar omdat die hulpbronnen dus wel eindig zijn gaat dat spaak lopen mettertijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: