Het zal de edelmetaal belegger niet ontgaan mogen zijn. De prijs van goud, maar vooral de zilverprijs hebben dit jaar enorm goed gepresteerd. En dat is niet zonder reden. De onrust op de markten neemt toe en de hoop op een ‘echt’ herstel kalft steeds verder af.

Zilverprijs ontwikkeling

Begin dit jaar schommelde de zilverprijs rond de USD $14 dollar per troy ounce. Wie nu op de koersborden kijkt, ziet dat de prijs voor een troy ounce zilver een stuk hoger ligt. Ruim USD $20 dollar wordt er gerekend voor een troy ounce zilver op de papiermarkt.

zilverprijs britten 17 procent

De prijs van zilver ging in vuur en vlam nadat de Britten voornamelijk ‘JA’ hadden geroepen voor een uittreding uit de Eurozone. Ze onzekerheid is sindsdien toegenomen en ook andere landen beginnen steeds meer te twijfelen of ze wel in de Eurozone moeten blijven.

Desalniettemin maar wonderbaarlijk is de stom wat gaan liggen en gaan er zelfs geruchten de ronde voor een second opinion voor wat betreft het stemmen op een exit van de Eurozone door de Britten. De kalmte keert terug op de markten, hoewel de aanslagen in Nice, en nu de ontwikkelingen in Turkije zullen fungeren als nieuwe kolen op het vuur dat nog zeker niet gedoofd is. Voor het effect hiervan op de aandelenmarkten zullen we het weekend nog even moeten overbruggen, maar vermoedelijk zullen de beurzen niet al te positief reageren.

Met name de bezitters van zilver hebben het meeste kunnen profiteren van de ontwikkelingen na de Brexit en eigenlijk al heel het jaar 2016 tot nu toe. Reden dat goud ietwat achterblijft op zilver is de liquiditeit op de markt. Zilver is enigszins schaarser op de markt, alsdus dit artikel op Yahoo Finance. Tevens kiest de ‘gewone’ belegger liever voor zilver dan goud daar het goedkoper is. Het betreft hier een psychologische beweging daar USD $100 dollar goud net zo veel waard is als USD $100 dollar zilver. Toch werkt de prijsbeweging van zilver als een hefboom op de prijs van goud, en dat is altijd al zo geweest. Dit zie je ook gebeuren met de koersen van goudmijnen. Gaat de goud en zilverprijs omhoog, dan bewegen de goudmijnaandelen een veelvoud ervan omhoog.

Goud en zilver kun je op de futuresmarkt verhandelen, maar is riskant daar er vaak een hefboom gehandhaafd wordt. Dit kan lucratief zijn, maar kan ook bizar slecht aflopen. Fysiek goud en zilver valt het beste onder controle te houden, te beheersen en je bezit iets tastbaars. Fysiek gouden en zilveren munten kun je hier vergelijken.

5 Responses

 1. De ‘prijs’ van zilver? U bedoelt; gemeten in de collectieve devaluatie van valuta’s?

  In ¥, waar er steeds meer van bijkomen? Of in $, u weet wel, die wereld reservemunt waar ze dagelijks verse enen en nullen van bij verzinnen? Of misschien in €, u weet wel, die rode knop waar Draghi regelmatig op drukt om staatspapier van failliete landen mee te kopen, of beter nog, aandelen Fiat of Siemens mee koopt?

  Of de CHF, waar weer een andere gek aandelen mee koopt wat de Zwitserse belastingbetaler inmiddels miljarden heeft ‘gekost’, ja, gekost tussen leestekens, want wat zijn de kosten van deze tovenarij?

  Torenhoog kan ik u zeggen. En onzichtbaar voor het blote oog. Heheh…

  “Silver is just a hedge against the idiocy of the political cycle”

  Ene Kyle Bass vatte het zo op. Alleen hij gebruikte goud.

  Enneh, geen stupide vraagjes stellen biflaten. Gewoon googlen, woordenboekje erbij als je geen engels ken.

  En je best doen. Het is jouw toekomst, niet de mijne.

 2. http://www.telegraaf.nl/buitenland/26180069/__IS_komt_met_eigen_munt__.html
  het hele fiat geld systeem is verrot/ corrupt en goud en zilver is het echte geld. Zet je fiat geld om in echte waarde nl goud en zilver. het is een mooie aanvulling voor je pensioen, aangezien dat ook beheerd wordt door een stelletje criminelen (zie aflevering de zwarte zwanen over de pensioenen op 2doc/tegenlicht). Je moet overal zelf voor zorgen. Overheid, ,banken en verzekeraars/pensioenfondsen = een grote corrupte bende. Beter het geld in eigen beheer houden en goud en zilver kopen…er komt een tijd dat goud en zilver zal exploderen !!! Zilver helemaal omdat het gebruikt wordt in de industrie/ het is een goede geleider en wordt o.a. gebruikt in zonnecellen en tesla’s. Aangezien er steeds meer technologie komt zal er zilver gebrukt moeten worden. De goud en zilverprijs wordt bepaald door de papieren futures markt. Echter kan je de echte waarde niet altijd onderdrukken….geduld is een schone zaak !!!

 3. Ik geloof niet dat de zilverprijs verder stijgt op korte termijn, dat gaat te snel. Nee, consolideren ,dus verder modderen rond de U$ 20,- of eerst dalen naar U$ 18,- is het meest waarschijnlijk.

  Op lange termijn (> 10 jaar) zal de zilverprijs veel hoger zijn, dat is logisch (geschiedenis), omdat papiergeld eigenlijk nepgeld is.
  De vraag is dan ook waarom wil je zilver bezitten ipv bv papiergeld (€ of U$) of Goud of Tin, Zink, Koffie , Tarwe noem maar op. Zilver is erg volatiel, nog erger als Goud.
  Als je er aan verdienen wil, is het gokken, of de prijs gaat stijgen op korte termijn. OK, als je het tien jaar kan vasthouden zal dat wel iets opleveren.

  Nee, gokken is nooit verstandig. Zilver is leuk voor een verzamelaar of een ETF fonds van een bank. Wil je het als belegger fysiek houden, dan heb je nogal wat opslagruimte nodig.

  Toch begrijp ik al te goed, dat mensen liever zilver bezitten, als papiergeld of op een bankrekening. Zilver is eeuwig, maar papiergeld (de euro en de dollar) zal over een eeuw niet meer bestaan.

 4. Gezien de ‘financiële toestand’ tot op heden, zal de prijs van goud of zilver niet zomaar omhoog schieten.

  Wanneer er sprake komt/is bij het grote ‘geld’ of bij speculanten van een draai 180 graden, of door speculanten en overheden die in paniek geraken, dan kan het heel snel gaan, zie 1980 met de gebroeders.

  De industriële vraag, of de aankopen door particulieren kunnen nooit het verschil gaan maken en zal de prijs tussen een niet al te grote bandbreedte blijven zweven.

  Of er moet plots niet genoeg goud en zilver meer te delven zijn.

  Olympische spelen bijna afgelopen, jammer, te weinig edelmetaal voor Nederland, Amerika weer iets rijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: