Kan de zilverprijs het momentum vasthouden?

5

Het zal de edelmetaal belegger niet ontgaan mogen zijn. De prijs van goud, maar vooral de zilverprijs hebben dit jaar enorm goed gepresteerd. En dat is niet zonder reden. De onrust op de markten neemt toe en de hoop op een ‘echt’ herstel kalft steeds verder af.

Zilverprijs ontwikkeling

Begin dit jaar schommelde de zilverprijs rond de USD $14 dollar per troy ounce. Wie nu op de koersborden kijkt, ziet dat de prijs voor een troy ounce zilver een stuk hoger ligt. Ruim USD $20 dollar wordt er gerekend voor een troy ounce zilver op de papiermarkt.

zilverprijs britten 17 procent

De prijs van zilver ging in vuur en vlam nadat de Britten voornamelijk ‘JA’ hadden geroepen voor een uittreding uit de Eurozone. Ze onzekerheid is sindsdien toegenomen en ook andere landen beginnen steeds meer te twijfelen of ze wel in de Eurozone moeten blijven.

Desalniettemin maar wonderbaarlijk is de stom wat gaan liggen en gaan er zelfs geruchten de ronde voor een second opinion voor wat betreft het stemmen op een exit van de Eurozone door de Britten. De kalmte keert terug op de markten, hoewel de aanslagen in Nice, en nu de ontwikkelingen in Turkije zullen fungeren als nieuwe kolen op het vuur dat nog zeker niet gedoofd is. Voor het effect hiervan op de aandelenmarkten zullen we het weekend nog even moeten overbruggen, maar vermoedelijk zullen de beurzen niet al te positief reageren.

Met name de bezitters van zilver hebben het meeste kunnen profiteren van de ontwikkelingen na de Brexit en eigenlijk al heel het jaar 2016 tot nu toe. Reden dat goud ietwat achterblijft op zilver is de liquiditeit op de markt. Zilver is enigszins schaarser op de markt, alsdus dit artikel op Yahoo Finance. Tevens kiest de ‘gewone’ belegger liever voor zilver dan goud daar het goedkoper is. Het betreft hier een psychologische beweging daar USD $100 dollar goud net zo veel waard is als USD $100 dollar zilver. Toch werkt de prijsbeweging van zilver als een hefboom op de prijs van goud, en dat is altijd al zo geweest. Dit zie je ook gebeuren met de koersen van goudmijnen. Gaat de goud en zilverprijs omhoog, dan bewegen de goudmijnaandelen een veelvoud ervan omhoog.

Goud en zilver kun je op de futuresmarkt verhandelen, maar is riskant daar er vaak een hefboom gehandhaafd wordt. Dit kan lucratief zijn, maar kan ook bizar slecht aflopen. Fysiek goud en zilver valt het beste onder controle te houden, te beheersen en je bezit iets tastbaars. Fysiek gouden en zilveren munten kun je hier vergelijken.