Om de economische gevolgen van de coronacrisis te verzachten, draaien de printers van de centrale banken overuren. Hierdoor ligt inflatie op de loer en dat kan ertoe leiden dat je zuurverdiende geld ineens minder waard is. We zetten hieronder twee manieren uiteen om inflatie het hoofd te bieden: je geld investeren in goud of in cryptovaluta.

De negatieve gevolgen van inflatie 

Inflatie kan in sommige gevallen positieve gevolgen hebben, zoals een boost voor de economie. Toch maken veel mensen zich terecht zorgen over inflatie, want de nasleep kan desastreus zijn. Een van de voornaamste gevaren is dat de waarde van spaargeld langzamerhand verdampt. En juist daar zijn alternatieven voor. 

  1. Beleggen in goud

Waar de waarde van valuta in een rap tempo minder wordt, hoeft goud daar niet voor te vrezen. Goud heeft zich zelfs al eens bewezen als redmiddel tegen inflatie. In de jaren zeventig was de inflatie hoog en was goud een vluchthaven voor veel beleggers. Naast dat beleggen in goud een manier is om je vermogen tegen inflatie te beschermen, kan het behoorlijk wat geld opleveren. Het is in dat opzicht te vergelijken met het beleggen in aandelen. Met aandelen ben je echter afhankelijk van de prestaties van het bedrijf waar je in investeert. Juist in onzekere economische tijden zijn middelen als goud populair, terwijl aandelen keihard naar beneden kelderen als het crisis is.

De prijs van goud is een kwestie van vraag en aanbod. Het zou natuurlijk altijd voor kunnen komen dat de vraag naar beneden schiet. Dit ligt echter niet in de lijn der verwachting. In tegenstelling tot geld, kan goud niet bijgedrukt worden. Goud is dan ook een schaars product: er zijn sinds 2016 geen grote goudreserves ontdekt. De  vraag is daardoor doorgaans groter dan het aanbod en als dat gebeurt, stijgt de prijs. Op dit moment is de prijs van goud zelfs nog nooit zo hoog geweest.

Er zijn twee manieren om te beleggen in goud. Allereerst is er de mogelijkheid om direct te beleggen in goud. Hierbij koop je zelf fysiek goud en sla je dat ergens veilig op. Je koopt dan goudbaren of gouden munten. Nadeel daarvan is dat je moet zorgen voor een veilige opslagplek. Dat kost bovendien geld, tenzij je zelf een goede kluis hebt staan. Daarnaast is het een langzamere manier van beleggen in goud. De tweede manier is indirect beleggen in goud. Hierbij koop je wel goud, maar sla je dit niet zelf op. Je bent eigenlijk alleen op papier de eigenaar. Dat scheelt de nodige tijd, moeite en geld. Het indirecte goud koop je in principe gewoon op het internet. Ook het verkopen doe je op die wijze.

Cryptovaluta

Een steeds groter publiek ziet de waarde van cryptovaluta in de strijd tegen inflatie. Eerder dit jaar nam de koers van bitcoin, de eerste en bekendste cryptovaluta, een vlucht beneden door de heersende coronacrisis. De digitale munt herstelde zich echter in razendsnel tempo, juist omdat mensen cryotovaluta als een veilig alternatief zien in tijden van economische crisis – net als goud. Zeker in landen als Venezuela, een illustrerend voorbeeld van hyperinflatie, zoeken veel mensen hun heil in cryptovaluta. Ook beleggers lijken in te zien dat bitcoin en andere cryptomunten een goed middel tegen inflatie kunnen zijn, misschien zelfs nog wel meer dan goud. Bekende beleggers hebben laten weten in bitcoin te hebben geïnvesteerd.

Bitcoin kent in overigens een zekere zin wel inflatie. Echter is dit een geplande inflatie. Ongeveer elke vier jaar wordt de blockbeloning voor miners gehalveerd. Miners zorgen er onder andere voor dat er nieuwe bitcoin op de markt komen en worden daarvoor beloond met bitcoins. Van 50 bitcoins in 2009 werd dat 25 in 2012 en 12,5 in 2016. In mei van dit jaar vond weer een halvering plaats, waardoor de beloning nu 6,25 bitcoins is. Het grote verschil met de inflatie van banken is dat die niet gepland is. Bovendien bieden de banken niet de transparantie de bitcoin wel biedt. De inflatie van bitcoin werkt over het algemeen juist in het voordeel van de munt.

Eén reactie

  1. Toevoeging: investeer ook in zonnepanelen, zonneboiler, isolatie, etc.. Daarmee kun je je kosten voor energie flink verlagen als ook prijzen voor grondstoffen zouden gaan stijgen (kolen, gas, silicium)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: