De wereldwijde samenleving is in beweging. Wakker geschud door een pandemie en de gevolgen van de afsluiting van alle belangrijke (westerse) economieën. Nog steeds verkeren we in een soort van roes. Nog niet goed beseffend wat ons is overkomen en machteloos overgeleverd aan de vele restricties die zijn opgelegd door de overheid. Nu we langzaam ontwaken uit gevangenschap dringt het besef door dat alles anders is. De gedachte dat na een lockdown het normale leven weer zal terug keren is vervangen door gevoelens van onzekerheid.

Alles wordt anders

Zullen uit de grond gestampte noodfondsen met biljoenen dollars en euro’s voldoende zijn om de bedrijvigheid weer naar het oude niveau te tillen? Dat is zeer de vraag. Het gaat natuurlijk om belastinggeld dat de overheid van de komende jaren naar voren haalt door het te lenen op de kapitaalmarkt. De aflossingsverplichtingen moeten worden betaald uit extra belastingopbrengsten van de komende jaren en door te bezuinigen op de diverse departementen. Met de angst dat het virus zou kunnen terug keren zal de gezondheidszorg worden ontzien. Dat legt extra druk op bezuinigingen in andere sectoren. Hoe we het ook wenden of keren, alles wordt anders.

Was een lockdown nodig?

Wat ook staat te wachten zijn de protesten. De onvrede onder de ongeruste bevolking zal snel toenemen en makkelijk kunnen escaleren nu we de zomer ingaan. Een lange hete zomer. Overal wordt nu geëvalueerd en volgt er kritiek op het ingezette overheidsbeleid. Was het allemaal nodig? Het afgrendelen van onze economie en het afsluiten van de buitenwereld van onze senioren in verzorgingshuizen. Een enorm vraagstuk waarbij wordt vergeten hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Lang niet iedereen is een naaste kwijt geraakt. Er wordt gemopperd op de stille zomer zonder concerten en evenementen. De ongezellige terrassen die dun worden bevolkt door de ver uit elkaar opgestelde terrastafels. Het is zomer en een griepvirus houdt dan een winterslaap. Nou ja, ik ben geen viroloog en ik ben geen Maurice de Hond die zelf een diepgaand onderzoek instelde en diverse wetenschappelijke rapporten heeft bestudeerd. Zijn conclusie was dat een lockdown in deze vorm niet nodig was. Oordeel zelf

Onlusten in VS

Overigens valt mij op dat een veel bekeken video van Maurice de Hond over hetzelfde item door Youtube is verwijderd wegens schending van de communityrichtlijnen. Heel vreemd dat een andere mening met een tegengeluid het publiek wordt onthouden. Dat is schending van de vrijheid van meningsuiting. Ook op Twitter en Facebook worden veel controversiële berichten verwijderd. Waar lijkt dit op? We leven toch niet in China? Waar gaat het heen met onze vrijheid van meningsuiting. Ook opvallend vind ik dat we hier in Nederland weinig zien van de enorme protesten die in de VS zijn losgebarsten nadat weer een zwarte man door politiegeweld om het leven was gekomen. In de VS zijn op diverse internetmedia veel beelden verspreid waarin is te zien dat er enorme onvrede leeft onder de bevolking in veel Amerikaanse steden. Het gaat niet alleen om de dood van een zwarte man maar tegelijk om de onvrede over de massale werkloosheid en armoede in de achterstandswijken. Daar blijken er ineens heel veel van te zijn. Op Zerohedge.com staan genoeg beelden die we hier niet te zien krijgen. Dit belooft weinig goeds.

Luister naar Mathijs Bouman

Hoe lang zou het duren voordat we hier in Europa de massa protesten gaan zien. Gaan we hier ongeveer dezelfde beelden zien als in Hongkong en in de VS? Gaat Parijs weer voorop lopen met hun gele hesjes? Geholpen door de menigte uit de achterstandswijken, de beruchte banlieue van de Franse voorsteden. Zou dat misschien de reden zijn dat op verzoek van het hoogste gezag de grote techgiganten zijn benaderd om censuur toe te passen op de berichtgeving op sociale media? Zou er angst leven dat er onlusten uitbreken nadat we uit de lockdown ontwaken en constateren dat we een paar tandjes terug moeten schakelen? En een flink stuk inleveren van onze verzorgingsstaat? Er rijzen veel vragen bij mij. En wanneer ik dan wil zoeken op de alternatieve media loop ik aan tegen verwijderde berichten. Moet ik dan maar weer kijken naar de gezapige berichtgeving van onze mainstream media die afhankelijk zijn van de staatssteun van onze regering. En luisteren naar de immer positieve econoom Mathijs Bouman, de redacteur/econoom van Nieuwsuur. Hij legt ons met een glimlach uit dat de enorme bedragen aan steunpakketten die de EU op tafel legt de normaalste zaak van de wereld is. Ook in een crisis. Ach ja, andere tijden met andere bedragen dan we gewend waren. Kwestie van wennen denk ik.

GW

 

15 reacties

    1. Een econoom als Kees de Kort zal nooit op het lijstje van NPO en consorten voorkomen. Is nogal negatief en past daarom niet in het beeld van verheerlijking van de Staat. Als ‘staatsomroep’ ga je je broodheer niet in diskrediet brengen door te wijzen op beleidsfouten.

      1. Is een eindelijke en duidelijke negatieve reactie op de berichtgeving van de eerder genoemde 3 staats omroepen. zoals ik al eerder aangaf.
        GW, ga hier nu niet met andermans eer en citaat strijken.

        Er lopen al genoeg brutale profiteurs op deze planeet rond.
        Onthoud u daar verre van a.u.b.

      2. Is een eindelijke en duidelijke negatieve reactie op de berichtgeving van de eerder genoemde 3 staats omroepen. zoals ik al eerder aangaf.
        GW, ga hier nu niet met andermans eer en citaat strijken.

        Er lopen al genoeg brutale profiteurs op deze planeet rond.
        Onthoud u daar verre van a.u.b.

        1. Iedereen die mijn columns goed leest en tussen de regels weet door te denken zal moeten begrijpen dat ik een aanhanger ben van het vrije woord. Dat ik de berichtgeving via het “vrije internet” verkies boven de voorgekauwde berichten van ons (staats)omroepbestel. Toch volg ik de nieuwsuitzendingen, zoals Nieuwsuur van de NPO, om te weten hoe wij worden geïnformeerd. Daarnaast volg ik alternatieve nieuwssites om ook de tegengeluiden te horen. En dan is het zaak om een eigen oordeel te vellen en ook nog eens het fake-nieuws er uit te filteren. Eerlijk gezegd een knap lastige opgave, maar best interessant. Met mijn burgerlijke nuchterheid trek ik mijn eigen conclusies die ik vervolgens neer pen in mijn columns.

          Overigens voel ik mij geen profiteur die andermans meningen napraat. Het kan heel goed zijn dat meningen van verschillende personen overeenkomen en dan vindt men daarin een bevestigd eigen gelijk. Ook zal ik mij in mijn commentaren onthouden om iemand een lesje te leren.

      3. Kees de Kort is niet negatief maar brengt op een realistische manier macro-economische boodschappen. Het rammelt van de beleidsfouten in Nederland maar die worden wat graag onder de pet gehouden door de MSM. Het coronavirus wordt volgens mij nog steeds handig gebruikt om allerlei hervormingen door te drukken die anders niet mogelijk waren geweest. Opvallend is ook dat in andere Europese landen de berichtgeving over het virus en de maatregelen veel duidelijker zijn dan hier. Hier roepen ze alleen maar nog meer vragen op. Je hoeft hier alleen maar de commerciële reclames te volgen en je kan concluderen dat je je vakantie naar het buitenland dit jaar op je buik kan schrijven.

  1. Op het moment worden beslissingen genomen daar kan je achter of over discussiëren maar niet over oordelen. dat is mosterd na de maaltijd.

  2. Men laat ons hier zo wie zo weinig van de wereld zien. Wij zijn alleen maar goed om te consumeren en geld te laten rollen. Er worden idd steeds meer dingen verwijderd als ze te negatief (zouden) zijn op internet, merk ik ook steeds vaker. Hoe vaker en meer ze dit doen, des te negatiever de teneur gaat worden. Gaat op termijn een omgekeerd effect sorteren. Mensen prikken hier steeds meer doorheen.

  3. Vernemen we via de MSM (dus geen twijfel over de juistheid mogelijk!) dat overheidinstanties als het CPB e.a. het kabinet vragen om termen als ‘het nieuwe normaal’ en ‘de anderhalve meter samenleving’ in de toekomst achterwege te laten. De gestreste burger zou weleens kunnen denken dat het om een permanente, dus blijvende virusnoodtoestand gaat, wat niet goed is voor het vertrouwen in de toekomst en dus -door verminderde bestedingen- een extra handicap zou kunnen zijn voor de economie en de staatsinkomsten.

    Nu Jaap van Dissel nog, de expert van het RIVM, die zegt dat ‘voortschrijdend inzicht’ en ‘met de kennis van nu’ wetenschappelijk kan worden geconcludeerd dat de overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van corvid-19 goed hebben gewerkt, maar in feite overbodig waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: