‘Zonder kredietverlening geen economisch herstel’

Beursanalist Kees de Kort kwam op 28 oktober 2014 bij BNR Nieuwsradio met een interessante maar ook zeer terechte stelling:

We leven in een kredietmaatschappij en het is heel simpel: als de kredietverlening niet toeneemt, gaat er geen economisch herstel optreden.

kees de kort

Kredietverlening staat onder druk

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis zijn de banken terughoudend geworden met hun kredietverlening. Ten eerste omdat zij hun buffers proberen te versterken om op die manier aan de strengere kapitaaleisen te voldoen. Ten tweede omdat de banken weinig vertrouwen hebben in de economie en de kans op wanbetalingen dus groot is. Dit word versterkt door het feit dat de private sector de focus heeft liggen op het aflossen van schulden. Er is teveel schuld en als gevolg daarvan nauwelijks partijen die nog schuld op zich kunnen of wíllen nemen.

woninghypotheken mfi

kredietverlening mfi

We leven in een kredietmaatschappij

Zoals De Kort terecht stelt leven we in een kredietmaatschappij. Hiermee bedoelt hij niet dat we met z’n allen op de pof leven, dit bedoelt hij letterlijk. Meer dan 95% van ons geld word namelijk gecreëerd door commerciële banken wanneer zij leningen verstrekken. Het tegenovergestelde gebeurt wanneer leningen worden afbetaald:

[youtube id=”7m05ZI6jvxs” align=”center”]

Wanneer de kredietverlening onder druk komt te staan krimpt de geldhoeveelheid. Hierdoor neemt de koopkracht van de mensen steeds verder af, bedrijven realiseren steeds minder omzet, doen minder investeringen, er is een stijgende werkloosheid, de overheidsuitgaven stijgen, et cetera. Voor degenen die precies willen weten hoe dit in zijn werk gaat raden wij de snelcursus bankieren aan (met Nederlandse ondertiteling).

Schuldvrij geld

In juni 2014 publiceerde de BIS Bank een rapport waarin zij o.a. aangaven dat het noodzakelijk is om af te stappen van schulden als belangrijkste groeimotor voor de economie. Ook oud-Rabotopman Herman Wijffels deed hier onlangs een boekje over open. Stichting Ons Geld pleit er dan ook voor om geld voortaan schuldvrij in omloop te brengen in de echte economie. Op deze manier kunnen we de schuldenlast terugdringen en tegelijktijdig de transitie naar een duurzame economie financieren. Voor meer informatie klik hier. Via Ons Geld.

9 reacties

 1. Wat een oud nieuws ! dit weten we toch al zo lang ? Is het echt de bedoeling dat we hier met zijn allen weer op reageren ? Same old story , what you’re gonna do about it…. Dat is stukken interessanter dan diezelfde feiten keer op keer weer onder een ander artikeltje plaatsen.

  Ik heb een tijdje gedacht dat Biflatie echt voor verandering kan zorgen , Nu lijkt het er meer op dat Biflatie de aandacht afhoudt van het probleem en wat we er aan kunnen doen en des te meer in herhaling valt door diezelfde feiten die we nu al jaren kennen op te blijven sommen en ons bezig houden met dezelfde reacties op dezelfde artikelen.
  Na een lange tijd heeft Ben weer is wat geschreven en direct is er weer een open discussie met binnen no time vele reacties. Daar hebben we meer aan dan oude feiten weer opnieuw in de groep te gooien.
  Ook kunnen we met elkaar zoveel mogelijk systemen benoemen en bedenken over hoe het wel zou moeten maar daar veranderen we nu niets mee en de shit goes on ! Het stopt niet vanzelf , de gehele crisis geeft niet aan dat het vast loopt maar dat het geheel volgens scenario verloopt. MONOPOLY !!! Waar er een inlevert tot aan zijn bot , krijgt de ander het erbij en komt onderhand om in weelde. Beslissingen worden nu genomen ten koste van welzijn , geluk vrijheid en privacy ook zijn onze kinderen en kleinkinderen op deze manier bij voorbaat al de klos. Financiele slaven zijn we en niet anders..

  http://www.oceancoyacht.com/index.php/yachts/90m/indian-empress-ex-al-mirqab

  Oceanco in Alblasserdam is bezig uit te breiden om 140 meter jachten te kunnen bouwen want er is zoveel vraag naar… Op zo’n werf ziet het zwart van de werklui maar als er 20 nederlands praten dan heb je het wel gehad. Werkloos toe kijken hoe een ander jouw ambacht uitoefent voor minder dan de helft van je uurloon.
  Hoeveel mensen hier hebben al geen baan meer ? staat je huis onderwater met twee hypo of heb je nog net kunnen verkopen in de goede tijd en heb je kunnen cashen ? Het is maar net hoe je erin staat en hoe je hier dan reageert. De behoefte om er iets tegen te willen doen komt ook het eerst bij de wanhopige die al niets meer hebben dan bij de mensen die het eigenlijk nog prima hebben.. Lekkere vut regeling , pensioen of iets dergelijks . Mooi huis met dito stuk grond en een hypo van maar 400 euro…, wat heb je dan eigenlijk te klagen ?

 2. Heb je GOED gezien / verwoord, MasD !

  Hierbij een inzendinkje van vanavond van mij op KLOL :

  KIJK eens ; Nederland wordt onder de E.U.-bus gegooid, en niet zo’n béétje ook ! :

  * * * * * * * *

  ” Nederlandse economie zakt in 3 jaar tijd van 9e naar 25e plaats ”
  http://www.xandernieuws.punt.nl/content/2014/11/Nederlandse-economie-zakt-in-3-jaar-tijd-van-9e-naar-25e-plaats

  * * * * * * * *
  Maar ja, dàt krijg je als je je portemonnee met Armzalige Grote Buren gaat delen, hè ?

  Mag je de onderkant van de ‘bus’ gaan bestuderen, niet dan ?

  En ook nog eens “gratis” !

  Wàt een voorrecht, zeg !

  Maarrehhh … U had toch wèl in 2005 tégen de NL-deelname aan de eurozone gestemd, hè ?
  Wat zegt u ?

  Nee, dat klopt ja, dat had TOCH niks uitgemaakt, inderdaad, want via het Verdrag van Lissabon werden we er zowieso alsnog ‘ingeperst’.

  Al hadden we 90% nay-sayers gehad ipv onze “LULLIGE” 61%. ( FR & IR respectievelijk 58 en 54% )

  Dat heeft u goed gezien

  Nèt als de “onderkant van de bus” binnenkort !

  Een schrale troost : u krijgt vast en zeker korting bij Specsavers voor een nieuw brilletje.

  E.U.-korting, hè ?

  1. & ktm ik las deze link van Xander, toch moeilijk te geloven dat de EU en de VS nog in de groene zone zitten temeer dat de prive , staatschulden en bedrijfs schulden nog nooit zo hoog waren, ik denk dat de vs en eu de meest rampzalige plekken op deze aardkloot zullen zijn in de zeer nabije toekomst, we zullen het maar op een afstand bekijken

 3. So FOK ” PayPal ” ! ! !

  ” Getting PayPal to close the account of the Swiss Gold Initiative in order to stop donations just goes to show how far they are willing to go … ”

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/11/3_As_Gold_%26_Silver_Rout_Continues,_Physical_Demand_Is_Stunning.html

  HOEZO “partijdig” ???

  Ik was er al bàng voor, eerlijk gezegd en gezwegen !

  In ‘our’ (?) ” Financial Jewniverse ” …

  … NO place for REAL Democracy ! ! !

 4. De Nederlandse werknemer heeft zichzelf uit de markt geprijsd. Door het eisen van allerlei soorten rechten, en dit te zien als een logische en natuurlijk iets, is de Nederlander duur geworden. 50% van je loon gaat naar de staat en pensioenfonds. Dit effect Zie jje op je loonstrook. Maar, vergeet niet dat de ondernemer de volledige loonkosten moet betalen. De loonsom per werknemer eindigt dus in de prijs van het product. Het is de ondernemer die door de verkoop, het geld binnen krijgt, om jullie te betalen, maar ook de staat en het pensioenfonds.
  Ondertussen moet de ondernemer concurreren met andere bedrijven. Echter, De overheid maar ook de werknemer schijnen steeds meer rechten te moeten hebben, en niemand vraagt zich af waar al dat geld vandaan moet komen.
  Al die rechten zijn niet gratis, maar de overheid en media proberen dit beeld van gratis rechten wel in stand te houden.
  Het is de ondernemer en zijn bedrijf die jullie verzorgingsstaat / overheid op de been houdt. Geen ondernemer, geen welvaart!!

 5. De oorzaak past niet in het plaatje van onze politici, dus komt er ook geen oplossing.
  Van fouten leer je normaliter. Maar als fouten geen fouten zijn, maar dubbele agenda’s, tsja…. dan kunnen we de oorzaak nog zoveel oplepelen, het helpt geen bal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.