Gerucht: Wordt Zwitserse frank vastgekoppeld aan de euro?

26

De afgelopen maanden was er opvallend genoeg één asset die beter presteerde dan goud. De Zwitserse frank (die ook wel CHF wordt genoemd in valutaland) was de veilige haven bij uitstek naast het gele edelmetaal. De Zwitserse Franc steeg opmerkelijk hard in waarde ten opzichte van de Euro en de Dollar. Het is wel duidelijk dat Zwitserland een veel betere staatshuishouding heeft dan het gemiddelde Euroland of de Verenigde Staten, maar is het daadwerkelijk nou zoveel beter dat het een stijging van 20% in 3 maanden rechtvaardigt? Of komt het door de discussie over de ‘gouden frank‘?

Koers_EurChf
Met een schuldquota van rond de 40% en een tekort op de lopende rekening over 2010 van rond de 1,3% is Zwitserland inderdaad zijn Triple-A status meer dan waard. Toch loopt Zwitserland met banken als Credit Suisse en UBS wel degelijk enorme risico’s indien de financiële sector verder onder druk komt te staan door de aanhoudende eurocrisis.

Een stijgende munt heeft voordelen en nadelen. Indien de waarde van een valuta stijgt wordt het goedkoper om te importeren maar voor de exporterende multinationals in Zwitserland, zoals Nestlé, betekent dit een grote knauw. De Zwitserse centrale bank (SNB) kwam onder steeds grotere druk te staan om wat aan de wisselkoers te doen. De centrale bank heeft inmiddels al verschillende instrumenten getest, zoals het massaal opkopen van euro’s en dollars, het massaal uitgeven van Zwitserse Francs en het verder verlagen van de rente (een negatieve rente wordt zelfs overwogen). De interventies hielpen niet veel.

Een nieuw gerucht dat verspreid werd door Zwitserse officials, over een mogelijke vastkoppeling aan de euro tegen een koers van 1,15 per euro, had wel effect. Door dit bericht daalde de waarde van de Zwitserse frank van bijna pariteit naar nu ongeveer 1,15. Er gaan zelfs geruchten dat de EUR/CHF wordt vastgekoppeld op 1,20 of 1,25, maar dit blijft vooralsnog speculeren.

Nu is het natuurlijk leuk en aardig dat de Zwitserse munteenheid devalueert met zo’n 15% in een paar dagen maar of dit op lange termijn houdbaar is een hele andere vraag. De verwachting is dan ook dat er de komende 24 uur serieus actie ondernomen gaat worden nu Merkel en Sarkozy een persconferentie hebben gehouden waar weinig schokkends uitkwam behalve verdere Europese samenwerking en het opstarten van een soort Europese regering. Gezamenlijke euro-obligaties is op dit moment nog een stap te ver voor beide landen.

De vraag is nu dus wat de SNB gaat doen. Zal het de Frank vastkoppelen aan de Euro en daarmee een groot experiment beginnen, waardoor men er indirect voor zorgt dat men massaal via de Euro naar de Zwitsere Franc vlucht als veilige haven? Het is namelijk wel duidelijk dat Duitsland nooit in zijn geheel zal gaan opdraaien voor de schulden van Zuid-Europa. Dit zal de Euro onnoemelijk zwak maken. De SNB kan dit proces een tijdje stoppen door Euro’s op te kopen maar op de lange termijn is dit onhoudbaar. Of zal het zijn eigen valuta weer vrij laten en de koers laten bepalen door de financiële markten?

Één ding is zeker. Investeerders weten voortaan dat goud de echte veilige haven is. De vraag naar het gele edelmetaal stijgt significant. Goud is het enige bezit wat niet bijgedrukt kan worden en door iedereen, behalve centrale bankiers en andere financiële instellingen, geaccepteerd wordt als geld over de hele wereld. De prijs van een troy ounce goud nadert inmiddels de $1800,- (€1250,-). Mochten de Zwitsers het verkeerde besluit nemen, dan kunnen de oude records, die tijdens de meest recente beurscrash wel eens snel doorbroken worden. Wat er met de Zwitserse frank gaat gebeuren blijft de grote vraag.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie