305 Miljoen eigenlijk om precies te zijn, lezen we op Trouw.nl. (Wie in hemelsnaam kan dit zo exact tellen?) En: blame it on Corona? Er valt dan wel véél onder deze net iets te kleine hoed hoor. De wereldeconomie stond al op bijzonder lossen schroeven, wankele fundamenten in pre-Coronatijden. Na de vette jaren komen áltijd weer de magere jaren. De vraag is alleen nog: zal het bij zeven magere jaren blijven?
DeFi = decentralized finance
We beseffen toch dat het spreekwoord klopt: zachte heelmeesters maken stinkende wonden? Er is nooit een diepe purge geschied na de Kredietcrisis van 2008. In het bijzonder van de bankensector. Dat oord van vele kwaden en kwalen, waar de wereldeconomie dan toch blijkbaar niet zonder kan? In ieder geval is de blockchain technologie die sector danig aan het revolutioneren. Vroeg of laat gaan we als burgers ´de bank´ helemaal niet meer nodig hebben. Als verouderd en traag en onnutig instrument uit analoge tijden. Dat is inclusief centrale banken. We zullen dan onze eigen digitale bank zijn. Onder mekaar kunnen bankieren. Onderling als bezitters en bezigers van blockchain technologie en digitale munten. Kopen, lenen en sparen. Kopen in digitale munten, fiatgeld lenen mits een deposito in digital currency. En deze laatste ook deponeren, in de digitale eeuw heet dat staken. In feite weinig anders dan een depositorekening. In ruil voor een vergoeding die we een soort intrest kunnen blijven noemen. De defi sector als onderdeel van de digitale revolutie groeit en bloeit. Al staat die nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen. En gaat dit onvermijdelijk gepaard met hoog klimmen en diep vallen – vallen en opstaan dus.
Decentralisering
Net als bij elke nieuwe, innovatieve technologie zullen ook dit keer banen verdwijnen, en banen worden gecreëerd. Staan o.i op termijn op de tocht: notarissen, want vastgoedtransacties zullen worden vastgelegd in de ledger, het digitale grootboek of logboek. Bankiers, omdat burgers zelf voor bank zullen spelen. Want het is vooreerst in de financiële sector dat we de grootste veranderingen zullen meemaken. In het algemeen zullen tal van tussenpersonen overbodig worden. Wat tot grote kostenbesparingen zal leiden. Alles en iedereen zal zich in meer of mindere mate dienen aan te passen aan de digitale economie. Beurzen bijvoorbeeld zullen zich moeten adapteren, confirmeren, omvormen. Want de overgang naar gedecentraliseerde handel, in aandelen bijvoorbeeld, is reeds ingezet. Geen beursautoriteiten meer dus op termijn, want aandelen, grondstoffen, obligaties en natuurlijk digitale munten kopen we van elkaar. Net als genoemd vastgoed. De overgang van de traditionele economie naar de digitale zal niet heel bruusk gebeuren, maar toch bijzonder snel. Beide zullen tijdelijk naast mekaar bestaan, tot al het ´oude´ onherroepelijk zal verdwijnen.
Opportunisme
´Door de coronacrisis is er in het tweede kwartaal van dit jaar ruim een tiende minder werk op de wereld. Dat komt neer op het verdwijnen van 305 miljoen voltijdsbanen, voorspelt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarmee is de VN-organisatie pessimistischer dan begin deze maand; toen voorspelde de ILO nog een verlies van 195 miljoen voltijdsbanen.´ Natuurlijk niet alléén vanwege COVID-19/Corona, want het is ook deels de natuurlijke gang van zaken, veroorzaakt door de nieuwe technologie die de oude aan het veranderen, wegduwen zelfs is. Maar de wereldeconomie wordt op deze manier wel twee keer gepakt. En op het slechtste moment ook, terwijl alles en iedereen diep in de schulden zit. Overheden, bedrijven en burgers. Door de Coronacrisis wordt e.e.a. qua veranderingen wel versneld. Daar hoeven we geen samenzwering of andersoortige duistere oorzaken achter te zoeken. Wel is het zo dat de uitspraak´Never let a good crisis go to waste´, absoluut hier van toepassing is. Overheden hebben vlug begrepen dat door digitaal geld in te voeren, burgers veel performanter gecontroleerd kunnen worden. Weg crimineel geld, weg zwart geld ook, in theorie toch. En wie de geldstromen beheert, beheerst de bevolking.
Contradictio in terminis?
Decentralisering die centralisering gaat wegdrukken, vervangen zelfs. Is dat dan geen tegenstrijdigheid? Burgers en bedrijven gaan hun geldzaken zelf beheren, onderling handelen ook in allerlei waarden, dus zich aldus distanciëren van hun overheden. (Het IoV dat er aankomt, het Internet of Value). Terwijl overheden digitaal geld willen invoeren, aan het invoeren zijn, om net meer controle over die burgers en bedrijven te krijgen. Jawel, dat is het precies. Twee tegengestelde bewegingen. Waarbij de macht van overheden, ook en zeker in deze, niet onderschat mag worden. Bitcoin werd door de illustere onbekende Satoshi Nakamoto uitgevonden om het concept ´geld´ bij de burger te brengen. Zodat die zelf over ´zijn´ geld zou kunnen beschikken. En het beter beheren dan centrale banken al honderd of wat jaren doen. (Want slechter beheren kan al moeilijk?) Maar net die overheid, alvast de Amerikaanse, heeft net bitcoin et al. ingepalmd. Doordat het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) alle Amerikaanse banken het fiat (!) heeft gegeven om cryptodiensten aan te bieden. In digitale munten te handelen, ze verzekerd bijhouden – in se adverteerstands te worden, er promotie voor te voeren. Pensioenplannen bijvoorbeeld worden op moment van schrijven hervormd opdat ze digitale munten mogen bevatten. Er valt nog zoveel meer over te vertellen, maar laat ons eindigen met volgende slogan. Die een waarheid bevat: We ain´t seen nothing yet. We staan nog maar aan het begin van het begin. Van wat wel onherroepelijk komen zal.