Onderstaande grafieken (via The Chart Store) geven een goede indicatie van ons verlies aan koopkracht. We bekijken het aantal uren dat een gemiddelde werknemer moet werken om bepaalde producten te kunnen kopen. We beginnen met de evolutie van de CRB Index, een mandje van alle grondstoffen die samen is gesteld door Reuters. Tegenwoordig moet men gemiddeld rond de 30 uren werken om 1 maandje grondstoffen (de CRB Index) te kunnen kopen, dat is twee keer zoveel als 10 jaar geleden en evenveel als begin jaren ’80.
De 2e grafiek geeft een beeld van het aantal werkuren ten opzichte van ruwe olie (Crude Oil). Vandaag de dag moet men drie keer zo lang werken om een vat olie te kunnen betalen als 10 jaar geleden. De olieprijs is een drijvende kracht achter het verlies van onze koopkracht. Voor voedsel als maïs en koffie zal een werknemer tot 4 keer langer moeten werken om dezelfde hoeveelheid te kunnen kopen als 10 jaar geleden. Ook hier geldt hetzelfde als de CRB index waar men op hetzelfde niveau zit als in de crisisjaren begin jaren ’80.
Als we kijken naar zilver en goud, stellen we ongeveer dezelfde trend vast (grafiek 3 en 4). Vandaag de dag moeten we tot 85 uren werken om een troy ounce goud te kunnen kopen en voor 1,7 uren werk krijgen we een troy ounce zilver. We werken momenteel dus 4 keer langer dan 10 jaar geleden en hetzelfde aantal uren als begin jaren ’80.
Welke conclusies kunnen we nu trekken? Dat we de laatste 10 jaren veel langer hebben moeten werken om hetzelfde te kunnen kopen. We moeten gemiddeld 3 tot 4 keer meer arbeid verrichten. Onze koopkracht is er dus serieus op achteruit gegaan aangezien we gemiddeld niet 3 tot 4 keer langer werken, maar hooguit misschien een paar uur extra per week.
Tevens kunnen we concluderen dat we onze koopkracht hadden kunnen behouden als we ons hadden laten betalen in goud en/of zilver, olie of andere grondstoffen. Diegene die zijn loon had omgezet naar goud en zilver hadden vandaag de dag 4 keer minder hoeven werken om hetzelfde te kunnen kopen als 10 jaar geleden.
Waarheid als een koe, maarrrr…er zijn ook zaken die stukken goedkoper zijn geworden. Kostte mijn eerste pc in 1990 nog zo’n 2500 gulden (1200 euro), nu koop ik een standaard pc voor 350 euro. Hetzelfde geldt voor andere hardware (tv’s etc.) . Wat betreft de eerste levensbehoeften kan je inderdaad stellen dat het flink duurder is geworden.
@gaengphed
Ook dat is weer waar maar dan heb ik toch liever dat die PC wat duurder was gebleven maar de echt nodige dingen een beetje betaalbaar zouden zijn gebleven. Eten, woningen etc. want dat loopt hier toch echt de spuigaten uit.
Citaat: “Welke conclusies kunnen we nu trekken? Dat we de laatste 10 jaren veel langer hebben moeten werken om hetzelfde te kunnen kopen.”
Grappig… afgelopen 10 jaar ? Was dat niet toen we met die Euro zijn begonnen ? Trouwens… Heb ik dat 10 jarige feestje rondom deze succesvolle munt ergens gemist ? Waar was die ?
En die eigen risico van 400 euro. Dat spuit niet meer. Dat is een waterval. Gewoon bij de dokter en dan effe 400 euro neer leggen. Mensen zijn nog niet ziek. Maar ik denk dat mensen flippen. Leuk als je 4 kinderen hebt. Je gaat met plezier naar de dokter.
@MisterX : zo zie je maar weer : de euro kent vele zegeningen 😉
@3 Doet me denken aan deze reactie die ik gisteren las:
http://gezondheid.blog.nl/actualiteiten/2011/02/25/jacht-op-nederlander-zonder-zorgverzekering#comment-52667
@Knowtoomuch nou wat een zegen 🙂
Het is echt lekker zo een spot goedkoop prijsje. Krijgen we ook 500 euro loonverhoging ?
Ook zorg is in feite een eerste levensbehoefte. Er zullen heel wat zwarte dokterspraktijken bijkomen, want van 150 vorig jaar naar 400 volgend jaar is ongelooflijk slechts voor de koopkracht. Helaas voelt een bankdirecteur geen reet van de verhoging van het Eigen Risico en iemand in de bijstand of met een chronische ziekte wel. Bezuinigingen zijn eigenlijk gewoon koopkracht belemmeringen, ofwel lastenverzwaring.
Nou ik durf niet te vragen. Hoeveel btw verhoging is die 400 euro op gebaseerd ?
6% btw
Begrijp me niet verkeerd, had van mij ook andersom mogen zijn 😉
Nu weet ik dat wat ik nu aanhaal misschien een pleister op de wond is, maar naast alle (asociale) bezuinigingen schijnt onze geweldige Kunduz-Co ergens na 2013 de loonbelasting te willen verlagen. Wat er van waar is weet ik niet, maar ik heb dat volgens mij ergens gelezen.
Niettemin…de stap in de neerwaartse spiraal hebben we bijna gezet. We gaan Griekse toestanden hier krijgen.
Ik lees net het stukje van Moerstaal:
“Er komt bij dat ze deze 100,00 per maand zomaar mogen inhouden (met straffe van Centraal Justitieel Incasso Bureau beslaglegging?openbare verkoop van wat we nog aan spullen hebben na deze jaren die alreeds verschrikkelijk voor ons waren (Koophuis verkocht , alles is verkocht).”
Goeie genade…dat het zó erg is! Mooi Regeltjesland waar we in wonen.
Jah en sta niet gek te kijken…
Hey er is een virus ontsnap. Niet dodelijk maar wel pijnlijk dat je zekers naar de dokter moet. Zooo hoppa alle mensen zijn dan 400 euro lichter.
Want dit ruikt naar een virus die ze gaan maken. En los gaan laten komen. En dat je pijnlijk naar de dokter gaat. Ooo meneer u heeft de carbonco virus. Jaah daar moet een recept voor komen. Dat is wel 23 % btw. en jaah eigen risico van 400 euro. Naah geen geld. En een spuitje kost ook effe 80 euro. Naahh klinkt lekker. Let op er ontsnapt een virus en dan zijn de burgers weer het sjakkie.
Ik wordt al pissig op me eigen berichtje na dat ik het terug lees.
Over dat er straks echt weer zo een lijpe virus komt. Echt ze weten dat die 400 euro echt uit mensen hun zak moet komen. Als ze bij de dokter komen. En ze gaan het er voor zorgen dat het virus echt ontsnapt.
Het het zal dan weer zo een media aanleg krijgen.
Medewerker vergeet caratenne te sluiten. Virus ontsnapt.
Mensen ziek naar de dokter. Jaah u heeft een erge virus op gelopen. Kosten jaah 400 euro. Volgende dag rekening op de mat.
@gangpad : Inderdaad, zo worden we allemaal om begrijpelijke redenen een communist tegen wil en dank.
Daar is het ‘hen’ dan ook om te doen : het veroorzaken van een wereldwijde communistische revolutie. Let op m’n woorden.
We staan aan de vooravond van een wereldwijd ‘1917’ vrees ik.
Kunnen we ‘lekker’ elkaar voortdurend er aan gaan naaien in de periode erna om geen goelagje te moeten gaan spelen.
Maar éérst komt de Khazaren-Klap …
Een soort ‘versneller’ zeg maar …
http://www.youtube.com/watch?v=4lKwXwU5iWs
Maar wat als het niet komt?
Ik heb eind vorig jaar mijn portie PM aangeschaft, nadat ik toch wel bang begon te worden dat aandelen het dit keer niet zouden gaan worden.
Maar wat dus als het niet komt?
Misschien gaan we wel gewoon op deze voet verder. Ik bedoel…kijk naar de USA, geven ze er daar een sodemieter om hoe hoog hun staatsschuld is? Hoppa, doe er nog maar een boljoentje bovenop. QE’tje hier, GE’tje daar, intussen starten ze projecten zoals met dat schaliegas, hebben ze op dit moment in een gat in één van de noordelijke staten een werkelijke olieschat gevonden en aangeboord. Wat als de inkomsten hieruit ergens in de komende jaren het tekort terug gaan dringen.
Voor wat de US betreft, de kans is er dat ze nog eens met een Holywood-truc het tekort drastisch terug weten te dringen.
Eerlijk gezegd, ik hoop dat er een oplossing komt die draaglijk voor ons allen is. Maakt me geen moer uit of mijn PM waardeloos wordt daardoor, liever terug naar het midden van pad dan er volledig afwaaien.
http://www.ecb.int/pub/pdf/scpops/ecbocp133.pdf
Als je 3.1.1 zie je hoe ze het systeem hebben opgebouwd. En als je verder leest dan raak je de weg kwijt met triljoenen. Ik snap niet meer hoor. Is een Triljoen Euro gewoon een Triljoen? En een Dollar Triljoen gaat het naar biljoen. Want hun hebben eerst triljoen dollar en triljoen Eur. Maar als je Eur ziet mag je hem niet terug rekenen dan moetje hem zo laten zo als het er staat.
http://www.ecb.int/ecb/legal/pdf/en_con_2012_31_f.pdf
Introduction and legal basis
On 5 April 2012 the European Central Bank (ECB) received a request from the Bank of Greece for an
opinion on draft legislative provisions introducing amendments to the Statute of the Bank of Greece
(hereinafter the ‘draft provisions’).
The ECB’s competence to deliver an opinion is based on Articles 127(4) and 282(5) of the Treaty on the
Functioning of the European Union and on the third and sixth indents of Article 2(1) of Council Decision
98/415/EC of 29 June 1998 on the consultation of the European Central Bank by national authorities
regarding draft legislative provisions1, as the draft provisions relate to the Bank of Greece and to rules
applicable to financial institutions insofar as they materially influence the stability of financial institutions
and markets. In accordance with the first sentence of Article 17.5 of the Rules of Procedure of the
European Central Bank, the Governing Council has adopted this opinion.
@Mister X, ik zou mijn info niet zo snel van een overheidswebsite halen als ik jou was. Misschien op de site van je gemeente na, kan je er denk ik niet zomaar op vertrouwen dat je over de juiste en volledige informatie beschikt. Ik denk zelfs dat onze journalistieke tribune niet eens alle juiste info boven water krijgt, als ze al niet liggen te pitten op 1 oor.
Wat betreft dat virusje dat even om de hoek kan kijken om ons 400 euro p.p. lichter maken…doel je misschien op deze? http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/31/negatief-advies-over-publicatie-vogelgriepstudie-erasmus-mc-ingetrokken/
#18 Jaah
Reken maar uit op 17.000.000 miljoen mensen. Effen ieder één snel een 400 euro uit hun zak vissen. daarna die 80 euro voor de prik. Dus lekker rekenen.. Bizar bedrag krijg je er uit.
@Mister x : Wellicht biedt de zakjapanner uitkomst ?
Jim Grant, een schitterende vent :
http://sgtreport.com/2012/05/the-federal-reserve-is-the-squid-of-squids-it-is-the-vampire-squid-of-vampire-squids/
Het enige dat ontbreekt, [u]en altijd ontbreekt[/u], is dat de Eight Founding Families van The Federal Reserve àllemaal Khazaartjes waren. Oordeelt u zelf :
http://www.avaresearch.com/ava-main-website/article_print.php?id=661
en :
http://www.avaresearch.com/avanew/print/790/IMF%20Sex%20Scandal%20Points%20to%20the%20Bigger%20Picture.html
#20 zo een wit hoesje voor je mond ?
Wisten jullie dat er nieuwe Euro biljetten er zijn.
Er zijn nieuwe biljetten op de markt gekomen.
@16
In the America’s heeft men het over Million -> Billion -> Trillion
Denk maar aan mi-bi-tri-quad etcetera
Onze miljard is hun Biljoen en onze Biljoen is hun triljoen.
Bij hun is het dus 1.000 “teveel” , dat kan jouw ezelsbruggetje zijn.
#24 Wat is dan EUR 459 triljoen ?
Maar als wij praten in Euro,s dan mogen wij het toch niet omrekenen of wel? Want het lijk me niet altijd mogelijk dat je terug moet rekenen.
http://www.ecb.int/pub/pdf/scpops/ecbocp132.pdf
The euro area’s government gross-debt-to-GDP
ratio 1 is expected to increase by roughly
22.3 percentage points (p.p.) of GDP over the
period 2007-12, from 66.2% to 88.5% of GDP,
which equates to one-third more debt compared
to the pre-crisis level (2007). The level of
government debt by 2012 is expected to increase
by an amount of almost EUR 2700 billion from
a stock of around EUR 6000 billion in 2007, i.e.
a very tough legacy to manage. This debt
accumulation is mainly a consequence of the
automatic fi scal stabilisers, expansionary
counter-cyclical fi scal policies and government
support to the fi nancial sector.2 While substantial
in size, public indebtedness varies between the
euro area countries. First, major divergences
exist in terms of the government defi cit as a
major contributor to the increase in nominal
debt levels. The defi cit-to-GDP ratios for 2010
differ remarkably, ranging from two-digit
defi cits in Ireland and Greece to defi cits lower
than the Maastricht Treaty’s “3% of GDP”
reference value in Luxembourg and Finland or
even a small surplus in Estonia. Second, precrisis
government debt stocks differed – in many
instances governments were already highly
indebted in 2007, i.e. above the “60% of GDP”
reference value laid down in the Maastricht
Treaty. Third, and subsequent to the recent highdefi cit levels, the scale of the recent growth rates
in government debt varies across the euro area
countries: Belgium, Estonia, Cyprus, Malta and
Austria on the one hand are experiencing
relatively minor increases in their government
debt-to-GDP ratios, but increases over the
period 2007-12 are expected to be huge in
Ireland (roughly 93 p.p. of GDP), Greece (about
61 p.p. of GDP), Portugal (around 39 p.p.
of GDP), and Spain (around 35 p.p. of GDP).
Fourth, there is a precedent in terms of mounting
government debt ratios, as a number of countries
witnessed major increases in their government
debt ratios as a consequence of the Second
World War. Government debt ratios also
increased in association with the oil crises in the
1970s and the generalisation of social welfare
policies in Europe since the 1980s. The problem
this time is that government debt which
accumulated during the last three decades was
not fully offset in many cases during the “good
times”. Moreover, government indebtedness
will soon become even more diffi cult to manage
owing to Europe’s ageing population (rising
government expenditure expected on pensions
and health care) and lower overall saving ratios.
Moet je nu omrekenen als er EUR er voorstaat jaah of nee. Want als de USD neer zetten dan lijk me dat je het terug rekent. Maar met EUR niet. Want dan ben ik me munt terug aan het zetten. Nou en als je zegt dat ik het met 1000 moet verhogen. Maak ik me zorgen om Amerika want die hebben dan 495 triljoen aan schulden.
@25
Zulke bedragen gaat het nou ook weer niet om…
Totale dus wereldwijde GDP is 56 trillion euro zoals de Amerikanen dat uitdrukken oftewel 56 biljoen euro zoals wij dat in Europa uitdrukken.
http://en.wikipedia.org/wiki/World_economy
Het zal dus wel verkeerd vertaald zijn geweest!
#28 Nee klopt niet..
Luister de ECB heeft een rapoort gegeven. stond echt geen never nooit niet 1 triljoen.
Alleen europa heeft al EUR 25 triljoen. Laat staan Amerika.
Ik zal effen het document zoeken.
Amerika heeft 459 triljoen dollar schulden.
En Europa heeft 250 triljoen euro schulden.
Maar het is wel een takke klus om te zoeken. ik heb zo veel documenten. Maar Er is een groot geld bom. Elke week vliegen er biljoenen over de ECB zijn toon bank.
@27
Currency conversie is heel wat anders!
De verhoudingen al helemaal want als de verhoudingen in de duizendtallen liggen heeft iemand heel erg last van inflatie of deflatie.
Zie voor koersen hier:
http://www.oanda.com/currency/converter/
1 US Dollar is nu ongeveer 0,76 Euro.
Andersom is 1 Euro 1,3 US Dollar
Als het gaat om het uitdrukken van een flink getal in een woord, hetzij geschreven hetzij gesproken dan krijgen wij de verschillen tussen USA en Europa van de net besproken Miljard = Billion, et cetera.
Maar als zowel Amerikanen als Europeanen het met cijfers uitschrijven dan heb je evenveel cijfers!
Zie trouwens ook deze tabel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_large_numbers#Extensions_of_the_standard_dictionary_numbers
(scroll iets naar beneden)
En zie de US Debt Clock:
http://www.usdebtclock.org/
De schuld van de USA bedraagt bijna 16 Biljoen Dollar oftewel zeggen zij 16 Trillion Dollar.
http://www.ecb.int/pub/pdf/other/art1_mb201204en_pp55-69en.pdf
Ik zat net effen in dit document te zoeken. Moet je eens kijken bij chart 3. Ik zie iets heel geks.
deze grafiek is gemaakt in 2010. Kijk hoe ze pressies weten hoe ze de sinus moeten laten lopen. Dus uit hun statistieken moeten we met ze alle tot 2020 tot in de armoede leven. Jezus dat is wel een fucking lange weg te gaan. Moet je goed kijken. En je moet kijken vanaaf wanneer wij echt de crisis mee maakte. En kijk hoe diep we nu al zitten.
Ik zit even te kijken naar die chart 3:
Medium-term debt scenarios for the Euro area for the period 2010-2012.
Medio 2014 verwachten ze dus dat ze schuld terug kunnen brengen.We zitten nu op 89%, de schuld zal nog even gaan stijgen tot 91% van het GDP. Dus we zullen nog 2 tot 3 jaar in de shit zitten voordat we voelbaar de schuld aan het afbouwen zijn. Dit is wel een gemiddelde over de hele eurozone, dus wellicht staan wij er wel iets beter voor dan de Zeuro.
En het lijkt me dat voor kaartje B gaan, anders zal die schuld nooit naar beneden gaan.