Kom je aan het eind van de maand eigenlijk altijd geld te kort of wil je graag meer sparen? Dan kan het helpen om eens goed naar je vaste lasten te kijken. Zijn hier misschien nog kostenposten die je omlaag kunt brengen? Dit kan op allerlei punten. Zo kun je beter op je uitgaven letten, maar kun je ook de kosten voor verzekeringen, abonnementen of je energierekening vaak nog omlaag brengen. In dit artikel geven we je vijf handige tips, om aan het eind van de maand meer geld over te houden.
- Minder geld aan de boodschappen uitgeven
Houd jij bij hoeveel geld je wekelijks aan de boodschappen uitgeeft? Wanneer je dit nog niet doet, is dit een goed moment om hiermee te beginnen. Maak een overzicht in de notities van je telefoon, maak een Excel-document aan of houd het bij op papier. Probeer om bewust over je uitgaven te worden: Heb je echt alles nodig, of zijn er ook dingen die je eigenlijk helemaal niet gebruikt? Gooi je bepaalde producten vaker weg, dan dat je ze gebruikt, is dit een teken dat je het waarschijnlijk niet nodig hebt en dus niet hoeft te kopen. Je hoeft echt niet meteen op rantsoen, maar probeer wel bewuster dingen te kopen en te laten liggen.
- Verzekeringen controleren
Zet eens onder elkaar welke verzekeringen je allemaal hebt en hoeveel geld deze je maandelijks kosten. Misschien kun je bijv. opnieuw je inboedel- en opstalverzekering berekenen en kom je dan veel lager uit. Heb jij destijds je dure laptop of televisie verzekerd, maar is deze inmiddels al zo oud, dat de waarde zo sterk is gedaald, dat je er amper nog iets voor terugkrijgt? Dan kun je je afvragen of zo’n verzekering op dit moment nog van waarde is. Ook kun je bij het opnieuw berekenen van je premies kijken of je nog wel voor de juiste dingen bent verzekerd. Het is in ieder geval altijd de moeite waard om je verzekeringen eens grondig onder de loep te nemen.
- Heb je al die abonnementen echt nodig?
Onbewust hebben mensen vaak veel abonnementen afgesloten. Maar heb je deze ook echt allemaal nodig? Als je bijvoorbeeld iedere dag de krant krijgt, maar deze negen van de tien keer blijft liggen, omdat je geen tijd hebt om hem te lezen, is het de vraag of je de krant dan echt nog iedere dag moet laten komen. Hetzelfde geldt voor tijdschriften. Ga eens na of je alles echt nog leest, of dat het vaak ongelezen bij het oud papier beland. In dit laatste geval kun je dit dure abonnement beter stopzetten en af en toe een losse editie kopen.
- Verlaag je tv- en telefoonabonnementen
Wat voor abonnement heb je op je telefoon? Zijn je internet en belminuten aan het eind van de maand echt op of heb je nog meer dan de helft over? Zeker in dit laatste geval is het de moeite waard om eens te kijken of je geen goedkoper abonnement kunt afsluiten. Voor de televisie hetzelfde: kijk je nog vaak tv, of gebruik je eigenlijk vooral Netflix, Videoland en andere serie-aanbieders? Dan kun je je afvragen of je dat tv-abonnement nog echt nodig hebt, of dat je de paar programma’s die je nog volgt, ook online kunt terugkijken.
- Kunnen je energiekosten nog omlaag?
Energiemaatschappijen hebben vaak wisselende prijzen. Daarom is het zeker de moeite waard om uit te zoeken of je van maatschappij kunt wisselen om goedkoper uit te zijn. Daarnaast kun je ook in huis je best doen om je energieverbruik omlaag te brengen. Doe bijvoorbeeld altijd de lichten uit als je je niet in de ruimte bevindt en zet de verwarming een paar graden lager, zeker als je niet thuis bent. Het kost bovendien stroom wanneer je je opladers altijd in het stopcontact laat zitten, ook als je ze niet gebruikt. Dus haal ze er gewoon uit. Kleine moeite, maar een groot gewin.
Nu jij
Met al deze tips in je achterhoofd is het tijd om jouw inkomsten en uitgaven eens goed te bestuderen. Zie je een kans om je vaste lasten omlaag te brengen, ga dit dan zeker eens uitzoeken. Ook kun je natuurlijk meer op aanbiedingen letten, om maandelijks minder uit te geven. Houd gewoon eens een of twee maand lang alles bij wat je uitgeeft en bedenk welke kosten noodzakelijk zijn en waar je misschien minder kunt uitgeven.
“Al is de bezuinigingsdrang nog zo snel, de inflatie achterhaalt haar wel” hihi