“Centrale banken zijn gevaarlijk (vet gedrukt) en zinloos bezig”, zo stond er te lezen in een afgedrukt interview met macro econoom Richard Koo in de NRC van zaterdag j.l. Hij doelde op de miljarden zo niet biljoenen aan opgekochte staatsleningen in een poging de economie na het Lehman débâcle weer nieuw leven in te blazen. ‘Voorzichtigheidshalve’ voegde hij er aan toe: “het is zo stupide dat ik niet eens weet of de economie dat uiteindelijk overleeft”.

Natuurlijk weet hij dat wel maar het is in elk geval goed dat iemand uit “de spelonken” van de centrale banken zelf nu met dergelijk nieuws via de mainstream media naar buiten komt.

Koo begon z’n loopbaan bij de Federal Reserve of New York en werd later als hoogleraar verbonden aan de Waseda Universiteit in Tokio door diverse Japanse regeringen/centrale bank als adviseur geraadpleegd. Zoals bekend ging de Japanse economie in 1989 onderuit als gevolg van de astronomisch opgedreven vastgoedmarkt. De Nikkei bereikte in die tijd een stand van ruim 40.000 punten, welk niveau verwerd tot een fata morgana terwijl de Japanse economie ‘at best’ stationair bleef ten koste van een staatsschuld richting 300% van het BBP.

Koo introduceerde de term “balansrecessie”, een term die intussen ook binnen het IMF is geland. Een balansrecessie ontstaat als er een zeepbel knapt en elke partij tegelijkertijd zijn balans probeert te repareren door schulden af te betalen, te sparen en er niemand meer is die wil lenen. Als gevolg daarvan geraakt de economie in een diep slop. Dat is ook de grootste angst onder de centrale bankiers die tegen beter weten in staats- en ander schuldpapier blijven opkopen zonder dat zulks tot dusver enig soulaas heeft geboden.

Hiermee werd en wordt tevens de indruk gewekt dat de financiële crisis achter de rug zou zijn toen evenwel recent opnieuw de paniek op de financiële markten toesloeg. Oorzaak? Niet anders dan misplaatste inschatting terwijl toch duidelijk zichtbaar was dat QE nauwelijks of niet leidde tot kapitaalinjecties in de reële economie. Voor zover er nog iets te verdienen viel, moest je in de emerging markets zijn die echter vergeven waren van dollarleningen, waarop sinds de Fed’s renteverhoging in december j.l. meer rente moet worden betaald. Met een rotgang kwam dat geld weer terug met de vraag waarheen nu? In olie, grondstoffen die sterk waren gekacheld? De veiligste oplossing werd gezocht in staatsleningen, hetgeen de rente op de 10-jarige Treasury in een luttel aantal maanden van 2,25% naar 1,75% deed zakken of wel een daling van 22%.

De biljoenen aan overtollige cashreserves die bij de centrale banken zijn ontstaan acht Koo als extreem gevaarlijk en het feit dat hij geen uitweg ziet, maakt het nog benauwender.

Dit is de facto ook precies het dilemma waarvoor de centrale banken zich geplaatst zien. Deze situatie aangeduid als een ‘dead end’ – er is geen weg meer terug en evenmin vooruit – is al diverse malen in mijn column aan de orde geweest en deze lijkt zich thans aan te dienen. So, what’s next? Meer van het zelfde of nog negatievere rentevoeten waarmee wordt aangegeven dat de intrinsieke waarde van ons fiatpapier van waardeloos tot waardelozer verwordt? Daarmee houden landen als Japan, Zweden en Europa de Fed thans in een wurggreep.

01. negative rates ahead

In dit geval is de vraag stellen het antwoord geven. Het is niet anders gesteld dan met een ten dode gedoemde dope ‘addict’.

Intussen beginnen de scheuren in de muren van het monetaire bouwsel zich steeds duidelijker af te tekenen en dat geldt niet alleen het dollardebiet maar zeker ook binnen de eurozone. Zo verscheen er van de hand van commentator Ambrose Evans-Pritchard in de Britse Telegraph een artikel met de titel ‘German Bail-in Plan For Government Bonds Risks Blowing Up The Euro’. Deze kreet was niet afkomstig van Ambrose zelf maar van topadviseur van de Duitse regering Peter Bofinger, lid van de invloedrijke Duitse Raad van Economische Adviseurs. Hij verwacht een speculatieve aanval op de euro en “als Italiaans politicus zou hij zo snel mogelijk voor de eigen valuta (lire) kiezen”.

Wat is de achtergrond hiervan? De Duitse Raad heeft opgeroepen tot “een Soeverein Insolventie Mechanisme”Dit om de geloofwaardigheid van de ‘no bailout’ clausule van het verdrag van Maastricht te herstellen. Dit plan heeft de steun van de Bundesbank en intussen ook van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble (2e belangrijkste man binnen het Duitse kabinet). Intussen zijn er gevoelige “onderonsjes” gaande in de belangrijkste Europese hoofdsteden, die huivering teweegbrengen in zowel Rome, Madrid als in Lissabon, zo stond in dit artikel te lezen. De rentes aldaar zijn hierdoor weer in beweging gekomen.

02. de 5 Wijzen van Duitsland

Ze staan bekend als de 5 Wijzen van Duitsland, met links Bofinger

Onder dit nieuwe mechanisme zullen houders van staatsschuld in elke toekomstige schuldencrisis het nakijken hebben, ongeacht bij welke redding ook door het eurozone bail-out fonds ESM. Bofinger gaf aan dat dit plan al snel tot een ‘self-fulfilling prophesy’ zou leiden met een ‘bond run’ tot gevolg. U begrijpt het al: Duitsland wenst niet te worden meegesleurd in een dergelijke crisis en probeert hiermee de voeten droog te houden, met een verder in http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/12158626/German-bail-in-pla…

Dat beleggers de draad kwijt raken en zich in ‘fear and greed’ gevat in sterke volatiliteit laten dynamiseren, valt te begrijpen. Deze volatiliteit beperkt zich niet alleen tot de beurzen maar is ook terug te vinden op de internationale valutamarkt. Zo tuimelde de euro in rap tempo met 120 basispunten nadat “onze vriend” Draghi toegaf weer te willen overgaan tot de aankoop van ‘busted bank loans’. Het siert “onze” Klaas Knot hier niet vóór te zijn.

03. eurusd

Zelfs in een tijd dat de olieprijs in het laatste jaar met een slordige 70% is gedaald terwijl ook de euro versus de dollar met ruim 20% daalde. Draghi blijkt dus volstrekt machteloos nu de standaard parameters dreigen weg te vallen en het steeds minder aankomt op de prijs in plaats van de waarde van een economisch goed. Dit geldt in principe voor alle vermogensklassen. De enige parameter die nog even de kop kon opsteken was die van het goud dat in korte tijd tot $1.259 reikte. Goed, je kon er op wachten dat er opnieuw een afservering zou volgen, omdat er onderwijl steeds meer vraagtekens achter het Fedbeleid werden en worden geplaatst.

De ‘volt face’ van ‘Government’ Sachs om binnen 5 dagen van een positieve tot een negatieve ‘outlook’ inzake het edelmetaal te komen, dient tegen deze achtergrond te worden bezien.

goldman gold

Je kunt er elke gewenste chart op loslaten maar dat is niet meer dan een zinloos tijdverdrijf. Goldman probeert vooralsnog de dagelijkse (winst)regie in deze manipulatief totaal verziekte markt te blijven voeren en zal ongetwijfeld door de Fed op de vingers zijn getikt om de angst voor een systeemcrisis zo veel mogelijk trachten weg te nemen. Een en ander kan niet anders worden belicht dan in het kader van de vertragingstactiek van de centrale banken waarachter de even machteloze regeringen zich trachten te verschuilen. Gezien de opgedroogde goudreserves op de COMEX (futuresbeurs in New York) lijkt ook deze regie op een ‘dead end’ af te stevenen met een “gevoelige” stijging van het edelmetaal tot uiteindelijk gevolg!

Volgens McKinsey bestaat de vrees dat de schuldgroei en de drukperssnelheid nog exponentieel zullen toenemen alvorens de handdoek in de ring wordt gegooid want een plan B – herstructurering van schuld en investering in infrastructuur – is er niet. Prioriteit 1 is immers om de beurzen koste wat het kost op peil te houden. Met alle kunstgrepen stijgen de kansen voor presidentskandidaten als Trump en Sanders die hierbij garen zullen spinnen.

Maar ook Bank of America/ML waar mijn zoon de ontwikkelingen nauwgezet blijft volgen, kwam met een opvallende uitspraak: ‘The Risk of Quantative Failure is Growing’ als optelsom van de mondiale recessie, de devaluatie van de Chinese munt, de ‘commodity bust’ en de faillissementen in de energiesector. Deze ontwikkelingen roepen om nieuwe QE en NIRPs (negatieve rente). Een belangrijke indicator wordt ook gevormd door de fixed-income debt yields die nu van positief naar negatief neigen, met een daling van $37,6 biljoen naar $32,5 biljoen of ruim $5 biljoen (12 nullen) in nog geen 9 maanden. Ook op deze wijze knaagt het centrale bankbeleid aan de koopkracht van de spaarder, pensioenfondsen etc.

05. global fidex income debt

Tenslotte is er uiteraard nog de door mij regelmatig geciteerde David Stockman, voormalig budget directeur onder president Reagan, die onlangs met een artikel uitkwam onder de titel: ‘Central Bankers Have Turned the Global Financial System Into A Doomsday Machine’. Kortom, de litanie zwelt aan en wordt vervolgd.

Robert Broncel

65 reacties

  1. Ehhhh, Goldman bedoelde: buy paper gold…

    It’s what’s for dinner
    Diminishing returns
    In a pimps dream
    As the world burns
    And the hookers scream
    The skin wears thinner

    1. Ben je een ondergeschoffelde, achterlijke Hollander, die zijn hele leven al ondergewaardeerd en vertrapt is door zijn landgenoten,familie en bedrijfsgenoten?

      Jij hebt veel meer in je mars, als je eerlijk en bewust wordt.
      De uiteindelijke keuze is aan jou zelf.

        1. Re-Post

          Echte aanrader: schakel over op linux rosa mint 17.3 als operating system ipv windows.

          Je
          systeem gaat echt als een raket en de kans op virussen en malware is
          zeer gering. Bovendien hou je pottekijker windows 10 buiten de deur.

          Ik gebruik het en ben laajend enthousiast.
          Het allermooiste is nog, je kunt het GRATIS downloaden, want het is open source, en TESTEN VANAF DVD.

          dus downloaden, branden, booten vanaf cd speler en testen. Je zult t niet berouwen.

          Link 32 bit versie:

          http://www.linuxmint.com/editi

          Link 64 bit versie:

          http://www.linuxmint.com/editi

          1. Wat als vernieuwend, onafhankelijk en vrij toegankelijk zou moeten zijn, blijkt in de praktijk vaak zeer lastig, makkelijk, helder in Ned en volledig te installeren.

            Of dit nog steeds een tekortkoming is van Linux, of deze bron gestoord wordt, moet nog duidelijk worden.

          2. helemaal mee eens, zeker omdat windows 10 vol extreme spyware zit en een vreselijke desktop omgeving heeft, zolang je geen spelletjes speelt heeft linux alle essentiele mogelijkheden van een pc, als het goed is valt dit niet onder reclame omdat linux gratis is en een open source product, gewoon de data downloaden branden en weer in de pc, hij start vanzelf op en doet alles vanzelf, je krijgt echt rust terug, je kan het gewoon naast het andere systeem installeren (dual boot)

  2. even een knuppel in het hoenderhok gooien, de pond is enorm ingezakt omdat het VK mogelijk uit de EU zou stappen, ik vraag mij zelf af of een deel van de daling niet te danken is aan een gecoordineerde actie tegen de pond om de kiezers uit het VK angst aan te jagen, als je kijkt naar de positie van de duitse bank en de grote van de groep asielzoekers in duitsland zou je eerder verwachten dat de euro zou wegzakken tegen andere valuta

    1. Als je naar de koersen kijkt van EUR/GBP dan zie je dat in 2009 een bijna par situatie nl. 1 € = 0.97 £, een meerjarige top in de grafiek. Daarna steeg het pond tot zeg maar december 2015 0.70 €. Vandaag staat het pond op 0.79 €. En dat is inderdaad niet niks zo’n 15% daling in pak weg 2-3 maanden. En blijkbaar zagen de valutahandelaren dit dus al eerder aankomen. Een wederopstanding van iemand als Soros? Hetzelfde had ik graag ook gedaan voor DOL/GBP, maar dat is me teveel werk voor alleen maar een reactie.
      Grappig is dat als de Yuan en Dollar vergeleken worden, iedereen al knap zenuwachtig is over pakweg 5% maar dan wel over een beduidend langere tijd. Geeft maar weer eens hoe ‘sterk’ de dollar wel niet is. 🙂
      En dan ook nog te bedenken hoe dit alles uitpakt voor de SDR, waarvan de Yuan dus nog steeds geen deel uitnaakt.

          1. Klopt houtskool, en nadat ik het ontdekte heb ik er even over gedacht om het zo te laten staan. Toch maar verbeterd i.p.v. laten staan.

      1. dit verhaal betekent dat de engelsen die goud en zilver hebben gekocht hun koopkracht hebben behouden, je ziet maar weer dat het goud en zilver verhaal niet alleen geldt voor zuid amerikaanse landen maar ook al binnen de EU

        1. Klopt JT, dit geldt bijna overal. Alleen velen zullen het zo niet zien. Maar voor mijn gevoel is dat alleen nog maar het voorspel. Stel dat er een land of entiteit besluit ‘een’ goudstandaard in te stellen, of goud als ‘wettig betaalmiddel’ te accepteren. Dat pas zou wat zijn. 🙂 Dan zijn er een aantal mensen, ook onder ons, die hun spreadsheetjes zullen moeten aanpassen. Maar voorlopig is het nog niet zover. Maar rijk worden van zo’n transitie zie ik ook niet gebeuren. Enkelen niet na gesproken.
          In diverse landen zijn er wel gezegdes voor, maar de Chinezen zeggen: iedere reis begint met een eerste stap.

          1. het gaat met edelmetaal niet om rijk worden, het gaat om koopkrachtbehoud, dat is tegenwoordig al een hele opgave, het is geen investering maar een alternatieve valuta

          2. Dat ben ik met je eens. Maar ik moet wel bekennen dat als goud in euro’s echt heel flink zou stijgen (€ 2500 of zo) en ik over goud kon beschikken, ik dat dan zeker zou verkopen en van de meeropbrengst bijv. mijn hypotheek of andere schulden zou aflossen.
            Ook zie ik goud niet als een alternatieve valuta, maar als de ultieme valuta waar alle andere valuta’s vanaf geleid zijn. Goud is dan een ijkpunt in gewicht met een aan de reële economie verbonden waarde t.o.v. goederen en diensten. En dat kan natuurlijk voor ieder land verschillend zijn. Verder mede gebaseerd op discount en rente met de bijbehorende arbitrages. En daar zijn geen (centrale) banken voor nodig, wel clearing houses zoals dat zo mooi heet. En dan maakt het volk resp. de echte economie weer de dienst uit en kunnen we onafhankelijk zijn van vele intriges.
            Maar ook hier, als eerder opgemerkt, zullen velen het niet met me eens zijn of zo zien. Maar zo is wel mijn mening en die is best wel ergens op gebaseerd.

          3. We zullen zien, wat de recente Internationale, economische ontwikkelingen ons gaan brengen!!

    2. in ieder geval zijn de ondernemers in het VK heel erg blij met een lagere koers, dan kunnen ze na de devaluatie weer meer goederen verkopen aan de rest van de wereld, wat zal Duitsland afgunstig zijn

  3. Zoals altijd goed en slecht nieuws, wie kluizen verkoopt zal niet meer weten waar hij al z’n winsten moet verstoppen. Kolder?

    De Japanse centrale bank verraste vorige maand de markten door een negatieve rente in te voeren. Maar de Japanners slikken dit niet zo maar! Massaal halen ze hun geld van de bank om het in een privékluis te stoppen. Het idee van een negatieve interestvoet is dat het mensen moet
    aanzetten om hun geld uit te geven. Dat moet dan de consumptie en de economie stimuleren. Maar zo eenvoudig is het allemaal niet. Het enige wat de Japanners meer kopen sinds de negatieve rente is ingevoerd zijn kluizen.

    http://beurs.com/2016/02/23/run-op-kluizen-japan-o-w-v-negatieve-rente/100350

    1. En precies daarom gaan er stemmen op om cash valuta’s te bannen.

      “You can lead a horse to water, but you can’t make it drink”

      Dus forceert het elitaire gezelschap een trechter in je strot en begint te gieten, terwijl de rekening voor het water automatisch wordt afgeschreven van je vertrouwens-account.

      1. Houtskool, voor een goed begrip, vanuit het idee van Freegold stelde je dat we terug verschillende valuta’s gaan invoeren en dat we niet met goudmuntjes zouden gaan betalen. We nemen dan aan dat die verschillende valuta’s slechts ‘pro forma’ zijn, dit ter vermijding dat er onderling terug een speculatief element van wordt gemaakt. Is het zo dat je dat ziet? Soms lastig dat je telkens iets anders lijkt te zeggen.

        1. Elk individu, gemeenschap of regio kan in principe haar eigen munt uitgeven. De hoeveelheid fysiek goud dat de uitgever in haar bezit heeft, bepaalt de waarde van die munt. De munt kan fysiek zijn, van zilver, koper, goud, nikkel whatever, het kan digitaal, Euro, Mark, Gulden, Eekhoorn, maakt niet uit.

          Hoge dekking door goud en/of zilver geeft een sterke munt, lage dekking geeft een zwakke munt. Hoe meer variaties, lokaal en regionaal, hoe beter. Iedereen is vrij om te kiezen wat hij of zij als medium van transactie wil gebruiken. De goud- en/of zilver (koper wellicht) dekking dient te allen tijde openbaar, opvraagbaar, actueel en inzichtelijk te zijn.

          Er ontstaat zo een flow, een constante verschuiving van waarde en koopkracht tussen regio’s. Monetaire permacultuur met goud en/of zilver als drijvend anker en een limiet op excessen.

          Het kan zijn dat ik telkens iets anders lijk te zeggen, binnen permacultuur moet je niet teveel dichttimmeren, dan werkt het niet meer en blijven de bijtjes weg.

          1. Als aanvulling, maar die begreep je denk ik wel; men kan ook goud verkopen, daardoor de munt verzwakken en de handel (export) stimuleren. Daardoor ontstaat koopkracht en dus de mogelijkheid om fysiek goud aan te kopen, waarmee het hele traject in reverse gaat. Etc etc.

            Dit kan op staatsniveau, maar waarom niet eveneens op regionaal/lokaal niveau. Hoe meer variaties, hoe groter de demping op excessen. Freegold.

          2. Oh ja, heheh, Fofoa heeft een bloedhekel aan zilver, omdat de stock to flow ratio compleet anders is dan bij goud, en zilver nodig is in de industrie, wat het ongeschikt zou maken t.o.v. goud. Maar dat terzijde. En Fofoa heeft daarmee een goed punt. Wat overigens niets zegt over het waardepotentieel van zilver.

          3. Ehh, nog iets, ja, je vraagt nogal wat….

            De ‘prijs’ van goud is dus niet langer te definieren. Het zweeft vrijelijk t.o.v. valuta’s.

            Vrij —>> Free. —>> Freegold

          4. Een procentuele dekking dus. Zonder de $, hoe koop je een tanker olie? In Roebels? In Rupia’s? Bolivars? Niemand wil die shit hebben, wat is de WAARDE?

            Morgen ‘kopen’ we dus olie in DeutschMark, overmorgen in Peso’s. Volgend jaar in £, over 5 jaar in ¥ of Yuan.

          5. Reverse Engineering kan helpen Houtskool, vergeet alleen niet dat we in het jaar 2016 leven. Ik wacht even op je antwoord op het voorgaande, anders gaan we misschien weer beginnen dwalen. 🙂

          6. U lijkt houtskool duidelijk te willen uitdagen als nieuwe prooi.
            Het lijkt me, dat houtskool voor u net een trapje te hoog gegrepen is om af te maken.
            U wilt hem overhalen om een overhaast antwoord te gaan geven.

            Praat wat onzin:
            “het debat wordt dan – willens nillens – zeer technisch.”

            U voegt zelf totaal niets relevants toe.
            Waarom steeds anderen voor de gek proberen te houden, geprogrammeerde onzin prediken en uw mutanten kennis vergroten, om het te gebruiken tegen de rechtschapen aardse mens.

          7. Oprecht dank Houtskool, zo komen we ergens. Het ‘economische’ debat is altijd verwarrend, dit komt door contexten, standaarden en (persoonlijke) aspiraties/overtuigingen door elkaar heen te gebruiken. Op die manier is zowat elke dialoog gedoemd om te mislukken, dit gebeurt eerder onbewust door geen aandacht te hebben voor deze bijzondere dynamieken.

            Het kleinste detail kan hierin belangrijk zijn, het debat wordt dan – willens nillens – zeer technisch. Wat je hier stelt is echt niet onbelangrijk, iets waar we nu een consensus over kunnen bereiken. Het volgende:

            (1) de vorm van geld is ondergeschikt aan de standaard
            (2) de standaard staat ter discussie, niet de vorm van geld

            Strikt gesproken zouden we nu elk debat omtrent ‘goud’ of ‘fiatgeld’ achterwege kunnen laten, hiermee zouden we al een hele stap vooruit zijn. Vanaf hier kunnen we het dan hebben over die ‘standaard’, op welke manier en tot welk doel gaan we geld gebruiken? Elk systeem heeft voor- en nadelen, en beslissingen worden genomen in functie van een – welk het ook zij – doel.

            Ik plaats dit even als een niet onbelangrijk interludium, hoeven dan niet langer te ‘bekvechten’ over de vorm van geld die ondergeschikt is.

          8. Volgens onderstaande standaard geef je mi aan dat er ergens goud in een kluis ligt dat we gemakshalve in een andere vorm omzetten, laat ons even ‘papiergeld’ hanteren. Je stelt dan:

            (1) Hoge dekking door goud en/of zilver geeft een sterke munt
            (2) Lage dekking geeft een zwakke munt

            Deze redenatie begrijp ik niet goed, het laat vermoeden dat je afwijkt van de ‘goudstandaard’ op zich. Bij een goudstandaard is er mi volledige dekking van de munt, vanuit dat standpunt zouden er dan ook geen sterke/zwakke munten kunnen bestaan.

            Ik weet echter niet met welke standaard je nu verder wil, deze keuze bepaalt wel het verdere verloop van het debat. Hoeven natuurlijk niets ‘dicht te timmeren’, alle standaarden kunnen tegelijkertijd bestaan maar dat betekent ook dat het debat veel complexer wordt.

          9. Freegold, zoals ik het interpreteer, is niet een ‘goudstandaard’ zoals vaak wordt genoemd.

            Er zijn honderden ‘munten’ wereldwijd, allemaal fiat as we speak.

            Elke uitgever heeft, bij freegold, een bepaalde hoeveelheid fysiek goud in haar bezit, waarmee een munt dus voor x% is gedekt, dit is voor elke munt anders. Sterker, dit kan dagelijks fluctueren. Naarmate de wens bestaat om een munt sterker of zwakker te maken kan men goud ver- of aankopen, de ‘munt’ bijdrukken of uit circulatie nemen.

            Gaat men hier onzorgvuldig mee om, dan blaast de munt op, men wordt dus gedwongen om hier goed mee om te gaan. Wordt er teveel van de munt bijgedrukt zal de vraag naar die munt afnemen tot het moment dat men niet meer kan handelen.

            De dekking is dus de procentuele hoeveelheid fysiek goud t.o.v. de hoeveelheid uitstaande valuta. Dit percentage ligt niet vast maar fluctueert, of kan fluctueren.

            Hiermee ontstaat een ‘flow’ in de koopkracht van munten. Het houdt zichzelf in stand en excessen worden meteen getemperd.

          10. Misschien vergis ik me Houtskool, je lijkt hier gewoon een beschrijving te geven van wat er vandaag al gebeurt. Niet dan?

          11. Systeemtechnisch zie ik geen verschil Houtskool, wel belangrijk is dat begrip ‘zorgvuldigheid’ dat laat vermoeden dat we morgen allemaal brave huisvaders zouden worden en plots – als ware het een wonder – de wereldvrede afkondigen. Uiteraard hoop ik met je mee, in dat geval kunnen we dat proces ook eenvoudig versnellen.

          12. M.i. zal de munt van partijen die een loopje nemen met deze ‘vrije’ goudstandaard snel worden gedumpt, waardoor deze partij wordt gedwongen het huishoudboekje snel op orde te brengen.

            Je moet wel meerdere regionale munten hebben. Zodat ik kan switchen van de gulden naar de d mark zodra de bv Nederland haar ratio te veel verwatert.

            Met fysiek goud valt niet te sjoemelen, met de $ als reservemunt wel degelijk.

          13. Hier zeg je het Houtskool, het gaat om de fiskale gijzeling door de USD als reservemunt aan te houden. Heeft uiteindelijk niets met goud te maken, we zouden anders ook geen Bitcoin kunnen introduceren. Anders gezegd, we hebben al die verschillende valuta’s niet nodig, dat maakt het nodeloos complex waardoor we mi nu net voeding geven aan al die vreemde excessen. Elders zei je dat met goud wel kan ‘gesjoemeld’ worden, de prijs daarvan is immers vrij te bepalen.

          14. De prijs van goud is niet van belang. Overigens wordt de papieren versie nu wel ‘vastgelegd’, hetzij een fix, of door ongelimiteerde naked shorts.

            Wat telt is de procentuele gouddekking van een munt door goud, fysiek goud. Goud hoeft geen ‘prijs’ te hebben, enkel en alleen momentopnames bij aankoop of verkoop.

          15. Vind je het stilaan zelf niet zo lang dan dat het breed is? Het is als een speldoos met verschillende elementen, principieel staat alles los van elkaar en dat geven we een waarde naar keuze. Hier en daar koppelen we elementen op basis van een aantal drogredenen waar elk gezond denkend mens een punthoofd van krijgt.

            Vervolgens hechten we zoveel waarde aan het bezitten en vergaren van geld waardoor de reële economie op een neveneffect begint te lijken van dit soort monopolyspelletjes. Maar dan komt het, in een economie kan er principieel nooit sprake zijn van een geldtekort, toch geloven we slaafs in wat sommigen ons aanpraten.

            Dit tart simpelweg elke vorm van elementaire logica, en de rational fools doen rustig verder alsof het nog allemaal over economie zou gaan? Waarom niet gewoon eenvoudig houden Houtskool? Stilaan krijgen we heimwee naar de tijd van de Indianen, jij ook niet?

          16. Waarom gaat u steeds uit van de kracht van een mogelijke krachtige natie?

            U volgt steeds de makro en media signalen, hier gaat u de val mee ingelokt worden.

          17. Waar wil je simplisme in gaan zien houtskool?

            Mogelijk, kun je een duidelijk, simplistisch antwoord geven.

      2. Houtskool, er zijn er nog die er niets van begrijpen, het blijkt iets occult te zijn zowaar. En we dachten dat het eenvoudiger zou worden?

        Omdat ik al vele discussies over Freegold met een aantal mensen achter de rug heb, leek het me gewenst om eens uit te vissen wat er dan achter de term Freegold schuilgaat. Echt wijzer ben ik er niet van geworden, maar misschien dat anderen uit de brei van antwoorden, wel een fatsoenlijke definitie kunnen brouwen. Als basis hiervoor heb ik Fofoa met zijn verzamelartikel genomen.

        https://biflatie.nl/artikelen/goud-artikelen/wat-freegold-nu-eigenlijk-precies/

    2. de kluizenverkoper heeft zelf 1 hele grote kluis gevuld met niet-japanse valuta, de banken zijn niet veilig, dus dan je eigen ‘bank’ beginnen, je kan als burger ook als bank aan de gang gaan, het pandrecht en hypotheekrecht kan ook tussen gewone burgers onderling, zelfs binnen familie relaties, de hypotheekrente is aftrekbaar en de rente die je ontvangt onbelast, enkel de vermogens waarde in box 3 over de waarde van de verstrekte hypotheek

          1. Ik weet, dat ik behoorlijk confronterend ben en blijf j.t.
            Of het me gegeven, of m’n noodlot is zal op termijn duidelijk worden.

            Mijn intuïtie geeft steeds het eerste aan, dus daar blijf ik trouw aan.
            Ik doe dit niet om mijn eigen ego te strelen of groter te maken.

            Het sterke, gemeenschappelijke, schone aardse voordeel is voor mij van doorslaggevende betekenis!!!

            Dat de aardse zieke ratten uitgeroeid mogen worden.

  4. Op http://www.nu.nl/economie/4220863/schulden-mogelijk-basis-volgende-economische-crisis.html “‘Schulden mogelijk basis volgende economische crisis'” lees ik dat Schäuble heeft gezegd dat het huidige model waarin economische groei met schulden wordt gefinancierd, zijn grenzen heeft bereikt en de basis vormt voor de volgende economische crisis. Tel dan daarbij de vluchtelingencrisis en de gespannen situatie in het Midden-Oosten daarbij op en we hebben een gevaarlijke situatie.

    Best mogelijk dat wanneer de volgende financiële en economische crisis echt losbarst en de chaos compleet is, dat dit kabinet valt en Wilders in de chaos de macht grijpt.

    1. Er heeft nog eens iemand dat gezegd, nog niet zo lang geleden overigens. Het is als die olifant die in de kamer staat.

      Dat is natuurlijk nogal pijnlijk voor de betrokkenen. Men zou in de regel haar leugens niet moeten onthullen, omdat men niet weet of en wanneer men ze weer nodig heeft. Het essentiële geheim van Engels leiderschap is niet zozeer afhankelijk van intelligentie. Integendeel, het hangt af van een opmerkelijk dom dik hoofd. De Engelsen houden zich
      aan het principe dat wanneer men liegt, dan moet het een grote leugen zijn, en deze moet worden volgehouden. Zij houden hun leugens vol, zelfs met het risico ermee voor gek te staan.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Grote_Leugen

  5. Wellicht denkt men dat blindheid een talent is? En gezond economisch verstand een optie?

    “De monetaire trucs worden moeilijk om te gebruiken. Het is waarschijnlijk dat de interestverlagingen niet de verhoopte impact hebben op leningen aan bedrijven en gezinnen.” Vrij vertaald: “Ons gemanipuleer werkt niet meer, en al het geld dat we gedrukt hebben is bij de verkeerde mensen terechtgekomen.” De centrale bank van Denemarken geeft zo publiekelijk zijn onmacht toe. Heel problematisch, want het geloof in fiatgeld is volledig gebouwd op vertrouwen in de centrale bank. Als zij al niet meer in hun eigen beslissingen geloven, waarom wij dan?!

    http://beurs.com/2016/02/25/deense-centrale-bank-we-weten-meer/100918

  6. ander onderwerp, valt het jullie op dat nujij.nl steeds meer overheidspropaganda achtige trekjes krijgt, ooit ben ik begonnen met nu.nl om nieuws te volgen maar ben later overgestapt op nujij, het gekke is dat de afgelopen tijd nujij steeds meer de amerikaanse overheids lijn volgt wat nieuwsaanbod betreft, het meeste nieuws wat ik zelf nog lees komt van een aantal vaste twitter leveranciers, jullie zelfde ervaring? zelfde met kees de kort, sinds hij een vast contract heeft bij bnr heeft hij het woord rose pillenslikkers en mensen die door rose brillen kijken niet meer in de mond genomen, zijn kritiek beperkt zich tot de chinese cijfers en een beetje over de vs dat minder loopt maar kritisch kan ik het steeds minder noemen.

      1. het is een lastige, in ieder geval middelkoop, en het meeste op trefwoorden op google, als er een interessant onderwerp is dan google ik het onderwerp plus een deel van de datum vb februari 2016 plus een kritische term erbij, dan kom je meestal wel een website tegen, de zoektermen vis je weer uit de reguliere kranten als handvat om verder mee te zoeken, wat mij ook opvalt als je kranten uit india china japan in de engeltalige website erbij pakt dan heb je de visie van een land dat meer afstand heeft tot europa of de vs, het nieuws is dan toch een stukje objectiever, een voordeel van india is dat ze engelstalige kranten hebben en geen ruzie met de vs, rusland, iran of europa, hun nieuws zal minder snel partij trekken, een andere is foxnews en sputniknews beiden lezen en kijken wat er ongeveer tussen in zit, je moet echt je best doen om de overheidspropaganda eruit te filteren en ieder land heeft zijn eigen ‘waarheid’

        1. doet mij gelijk aan iets anders denken, je kan via youtube hetzelfde doen voor muziek, ieder land heeft zijn eigen zangers, artiesten, als je een beetje doorklikt kom je wereldwijd artiesten tegen die kwalitatief erg goed zijn en nooit op de nederlandse radio komen, in Azie heb je enorm goed zangstemmen, zelfs al binnen europa is veel goede muziek te vinden die nooit hun landsgrenzen overkomt terwijl we zogenaamd in één unie zouden leven, waarom muziek uit de VS terwijl Europa al zoveel te bieden heeft

  7. Nou het artikel is wel weer duidelijk. Hel en verdoemenis!! Tenzij je goud koopt natuurlijk.
    Mensen,trap hier nou niet in.
    Goud en/of zilver heb je niets aan. Het blijft natuurlijk gewoon speculeren.
    Schuldenvrij en enigszins zelfvoorzienend door het leven gaan is de uitkomst. Dan heb je met niemand wat te maken en kunnen ze je ook niets afpakken!
    Goed weekend!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: