Het aandeel Deutsche Bank noteert rond het laagste punt ooit. Inmiddels staat de derde topman in zes jaar tijd aan het roer bij de grootste bank van Duitsland. Hier is duidelijk wat aan de hand. Dat is overigens zeker niet voor de eerste keer. Tijd om één en ander te onderzoeken. Afgelopen juni heeft het Amerikaanse Standard & Poor’s (S&P) de kredietwaardigheid van Deutsche Bank (DB) naar beneden bijgesteld van A naar BBB+. De problemen bij DB blijken al een tijdje gaande te zijn, vandaar ook dat het aandeel in vrije val is geraakt afgelopen jaren, zoals hieronder goed is te zien. De koers van Deutsche Bank staat inmiddels onder het niveau van tijdens de kredietcrisis.

DB

Amerikaanse tak Deutsche Bank faalt voor Stresstest

De problemen werden afgelopen week nog groter want de Amerikaanse tak van het concern, DB USA Corporation (“DBUSA”), faalt voor het tweede, meer intensieve deel, van de stresstest die banken moeten ondergaan. Zo’n test die grootbanken in principe moeten kunnen doorstaan, meet de financiële weerbaarheid ingeval van een eventuele nieuwe economische crisis. Solvabiliteit en rentabiliteit onder andere.

Kritiek niet mals

De Amerikaanse Federal Reserve (die de tests inricht en monitort) is niet zuinig met kritische opmerkingen over Deutsche Bank. “Widespread and critical deficiencies“;  “weakness in data capabilities and controls” en “loopholes in DBUSA’s risk management area“. Je zou als CEO voor minder wakker liggen. Hoewel de Duitse bankgigant wel voor het belangrijke deel één van de test slaagde, die vooral gaat over de financiële weerbaarheid ‘even in a severely adverse economic scenario’. Beleggers konden een en ander in ieder geval niet bekoren, temeer omdat de bank op ’the list of troubled banks’ is terechtgekomen. Het aandeel noteert rond het laagste dieptepunt ooit.

Big troubles

De lage rentestanden spelen DB flink parten. Daarbij komt nog haar betrokkenheid in verschillende juridische zaken. In ieder geval legde de New York regulator dDeutsche bank een boete van 205 miljoen dollar op in juni 2018 voor ‘improper foreign exchange trading activities‘. Dat is nog heel defitig uitgedrukt, want een serieus eufemisme. De overtredingen die een aantal van haar medewerkers begingen tussen 2008 en 2013 zijn in feite regelrechte maffiapraktijken, maar lijken niet ongewoon in de banken business. Nog dit jaar betaalde Goldman Sachs 110 miljoen dollar en Credit Suisse 135 miljoen dollar om te schikken voor soortgelijke praktijken. De bank Barclays kreeg maar liefst $485 miljoen als boete.

Dit is waarom Deutsche Bank een boete kreeg

Wat ze bij Deutsche Bank precies deden, waardoor ze een boete kregen;

Vertrouwen zoek

Tja, wie zou nu aan zo’n bank zijn geld nog toevertrouwen? En des te ernstiger wordt het wanneer dus blijkt dat ook concurrerende financiële instellingen dergelijke wanpraktijken en malversaties begaan! De enorme koersval van het aandeel weerspiegelt uiteraard dit verlies aan vertrouwen. Misschien zitten er nog meer lijken in de kluis?! De aandeelhouders van Deutsche Bank zijn er in ieder geval wel een beetje bang voor.

Charade

Specifiek wordt Deutsche Bank in de recente veroordeling gewezen op te weinig interne supervisie.  Zij beloofde beterschap en moet daarvan ook te zijner tijd bewijzen voorleggen aan de controleinstanties. Het is uiteraard een charade die hier opgevoerd wordt. Natuurlijk is toezicht en streng toezicht noodzakelijk op handelaars, bankbedienden die dagelijks met miljoenen, zelfs honderden miljoenen omgaan. Vergeten we toch nooit dat ene Nick Leeson in 1995 in zijn eentje de oudste Britse zakenbank, Bearings Bank, ten gronde richtte net door gebrek aan interne controle.

Bankenmaffia

Maar we mogen gerust aannemen dat bovengenoemde maffiapraktijken gebeuren onder druk van superieuren om betere resultaten, hogere winsten te behalen voor de bank. Dat er door een zeker management, hoog of laag, hoogstwaarschijnlijk af en toe een oog of twee dichtgeknepen wordt hoé dat precies gebeurt. En dit allemaal goed wetend dat, hoe hoog de boete ook zal zijn àls deze vormen van bedrog al uitkomen, het verdiende geld reeds binnen is. Hoort er bij zo’n MBA-opleiding geen cursus Ethiek meer, of wordt er net dan misschien flink gespijbeld door de bankmedewerkers in spé?

 

 

Eén reactie

  1. Deutsche Bank, er zal bedoeld worden het gehele westerse geldsysteem met de dollar aan de leiding staat op instorten.
    Het is een teken aan de wand dat heden VS een handelsoorlog is begonnen.
    De rede lijkt mij simpel, per jaar 100% tekort op lopende rekening gaat op zeker moment een faillissement tot gevolg geven.
    VS daar is de nood heden dermate hoog dat de NATO leden het mes op de strot gezet word om voor ca 300 miljard waardeloos wapentuig uiteraard in VS te besteden.
    Uiteraard elk jaar opnieuw.
    Ook hiervan is de rede simpel, de Obligaties verstrekkers Saoedi Arabië en China weigeren dit.
    Het is algemeen bekent dat de komende 10 jaar het economisch machtsblok van west naar oost verschuift.
    Dat is heden zeer duidelijk waarneembaar door het nodeloze agresief gedrag VS naar Rusland, China en India.
    De geplande oorlog tegen Rusland om op deze wijze evenals 1e en 2e W.O alle schulden bij de geplande verliezer te deponeren.
    Is helaas voor de zionistische kapitalisten volledig mislukt dit plan en dan is het uiteindelijke resultaat makkelijk te raden.
    Wat ook duidelijk waarneembaar is dat de Joodse gemeenschap tracht in Rusland onderdak te vinden en de VS dus ook EU te laten vallen.
    Nu stoten sommige ezels zich weleens 2 maal aan dezelfde steen maar drie maal NEEN daar trap Putin niet in maar speelt het spel wel zodanig dat feitelijk de VS nu alle schulden op zijn bordje krijgt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: