Niet te missen interview van Cafe Weltschmerz. Paul Buitink interviewt Lex Hoogduin, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, directeur/commissaris bij LCH/LSE en voormalig divisiedirecteur bij DNB. Het beleid van Draghi de afgelopen jaren heeft grote gevolgen gehad voor de stabiliteit van het monetaire systeem. Hoe toekomstbestendig is de Europese munt en wat kunnen we verwachten bij een komende conjuncturele tegenslag?
Onvermijdelijke crash komt eraan
Lex Hoogduin heeft zorgen bij het huidige monetaire beleid, met name de lage rente. Hij beredeneert vanuit de Oostenrijkse school van de economie en legt uit dat een kunstmatige lage rente tot verkeerde allocatie van kapitaal leidt en een onvermijdelijke crash. Ook is er straks geen ruimte meer om de rente te verlagen als de economie weer gaat afkoelen.
Taylor regel
Op basis van de ‘Taylor-regel’ zou de rente nu tussen 2,5% en 3,5% moeten zijn in Europa. De rente is al decennia aan het dalen en volgens Hoogduin komt dat onder meer door de lange wortels van het verkeerde monetaire beleid. Sinds het begin van de jaren ’70 zijn er wezenlijke veranderingen ontstaan in het financiële systeem. Het systeem is ontdaan van haar anker, het goud. In de jaren ’80 is daar marktdenken bovenop gebouwd, ’the great financial expansion’. Het financiële systeem is daarna in omvang geëxplodeerd.
Kunstmatige groei
In Nederland alleen is het financiële systeem van 150% van BBP naar 600% BBP gegaan. Het probleem is niet zozeer de crisis maar juist de kunstmatige groei daarvoor. Centrale banken focussen zich te veel op prijsinflatie in plaats van monetaire inflatie zoals vroeger. De politiek stelt een verkeerde diagnose. Volgens Hoogduin zitten problemen niet primair bij bijvoorbeeld te lage bankenbuffers maar bij het ontbreken van een anker bij centrale banken. Consequentie hiervan zou straks stagflatie kunnen zijn.
Centrale banken aan zet
Paul Buitink benoemt ook het probleem van te harde private kredietgroei. Ook daar zegt Hoogduin dat een anker op centrale bank niveau een oplossing kan zijn. Paul Buitink vraagt of Hoogduin zich mede-verantwoordelijk voelt voor het ontwrichtende beleid van centrale banken gezien zijn eerdere werk daar. Gezien zijn huidige opvattingen zou hij hoe dan ook nu moeilijk president van DNB kunnen zijn. Als Hoogduin het nu voor het zeggen zou hebben zou hij allereerst een beleidsreview doen en daarna fors rente verhogen.