De goudprijs in Venezolaanse Bolivar is gestegen naar meer dan 211 miljoen. Dat komt uit op een stijging dit jaar van een astronomische 3,1 miljoen procent. Het IMF verwacht dat de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land verder zal stijgen naar 1 miljoen. Hyperinflatie in Venezuela is onomkeerbaar. Een paar maanden geleden kreeg je voor 1 euro nog 1 miljoen bolivar. I|nmiddels drie keer zoveel.
Goudprijs in Venezolaanse Bolivar
Het gele edelmetaal gedijt van nature uitstekend bij hoge inflatiecijfers en goud is tijdens thyperinflatie een bittere noodzaak. Denk aan Zimbabwe in 2009, toen een biljet van 100 miljard nog niet volstond om de bus te nemen. Of hoe een handvol goud volstond vlak na de Vietnamoorlog in 1975 om elders een nieuw leven te beginnen. En nog eerder in het Duitsland van de jaren twintig, waar een kruiwagen vol papiergeld nauwelijks genoeg was om een brood te kopen. Zei de 18de eeuwse Franse filosoof Voltaire al niet dat papiergeld uiteindelijk terugkeert naar haar intrinsieke waarde – nul dus…
Goud tijdens hyperinflatie
De zogenaamde Fear Trade betekent dat de vraag naar goud stijgt wanneer hyperinflatie dreigt de nationale munt te vernietigen. Wie in Venezuela vooruitziend genoeg was en voldoende economisch onderlegd, had een jaar geleden zijn en haar papieren bolivars ingeruild voor fysiek goud. De waarde van het gele edelmetaal steeg inderdaad in die korte periode met een onvoorstelbare 3,1 miljoen procent. Helaas voor de burgers van dit Zuid-Amerikaanse land is de nationale economie ten gronde gebracht door corruptie en wanbeheer.
Olie op vuur gooien
Daar bovenop komt dan nog dat het land de grootste verkoper van goud ter wereld was van de laatste twee jaar. Eertijds stond Venezuela op plaats 16 van de landen met de grootste goudreserves. Anno 2018 is het weggezakt tot nummer 26. Het is moeilijk voor te stellen dat Venezuela nog in 2001 het meest welvarende land van Zuid-Amerika was. De export moet het haast volledig hebben van de uitvoer van olie. En net daar heersen grote problemen in de productie. De 3 miljoen barrels in 2011 door de staatsmaatschappij Petróleos de Venezuela geproduceerd zullen in 2019 hoogstwaarschijnlijk terugvallen tot amper 1 miljoen. Geschat wordt dat tussen 1,7 en 4 miljoen burgers hun land ontvlucht zijn in de afgelopen twee jaar. Hopelijk voor hen deden ze dit wel met een handvol goud op zak…