In buurland België worden sinds oktober 2018 cryptomunten niet automatisch meer als speculatief beschouwd. Tevoren was dat nog wel het geval. De geboekte meerwaarde op het verkoop van bit- en altcoins werd zowiezo belast aan 33 procent. Het betekent een serieuze omzwaai vanwege de plaatselijke belastingdienst. Hoe zit dat nu weer in Nederland?
U vraagt wij draaien
Voortaan legt de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD) van België een vragenlijst voor. Aan de hand van de antwoorden die de belastingplichtige invult, bepaalt de fiscus of de eventuele meerwaarde belast moet worden of niet. Er wordt meer gevraagd worden naar de herkomst van de digitale munten. Ons lijkt dit ruimte over te laten voor interpretatie, daar waar een wet vooral duidelijkheid moet scheppen.
En in Nederland?
Hoe zit het met cryptomunten en belastingen in ons land? Daar is het antwoord in feite al even onduidelijk. Het helderste antwoord daarop is…misschien?! Géén duidelijkheid hier dus eveneens. ‘Ook de fiscus zelf worstelt nog’, concludeert RTL. Hier kunt u de brief lezen van 28 mei 2018 met vragen en antwoorden rondom cryptomunten vanwege Staatssecretaris van Financiën Menno Snel. We onthouden volgende verklaringen:
Geld of geen geld, that is the question
‘De ontwikkelingen omtrent cryptovaluta gaan snel’. (Te snel want we kunnen nauwelijks volgen, lezen wij tussen de zinnen door.) Valuta? Tegelijkertijd stelt de staatssecretaris dat ‘cryptovaluta niet of nauwelijks de reguliere functie van geld als een algemeen geaccepteerd betrouwbaar betaalmiddel, oppotmiddel en rekeneenheid (vervullen)’. Hm…niet of nauwelijks, tja, dat zegt ook niet veel? En bij Wikipedia leren we dat valuta zijn: ‘een officieel geldig betaalmiddel van een land’. Oh, dus toch geld, een betaalmiddel en officieel dan nog?
Over minen
Daarbij hangt het af van of de winsten speculatief van aard zijn, of behaald door ‘arbeid’. Het eerste wordt niet belast, het tweede wel. ‘Als daarentegen structureel positieve resultaten worden behaald die kunnen worden verklaard door arbeid van belanghebbende die verder gaat dan de arbeid die metspeculatie samenhangt, is wel sprake van een bron van inkomen’, luidt het verder. In ieder geval hangt het af van de inspecteur schrijft de staatssecretaris. Dus je zult maar op iemand vallen die met het verkeerde been uit bed gestapt is die ochtend. En dan nog: ‘gelet op het voorgaande bij het minen en de handel in cryptovaluta door een natuurlijk persoon vermoedelijk niet snel sprake zijn van een bron van inkomen’. Vermoedelijk. Hm…en minen én handelen dus? Wat wij vermoeden is dat hier meer onduidelijkheid geschapen worden dan klaarheid!
Voorbehoud
Uw cryptomunten worden beschouwd als vermogen en dienen dus in box 3 vermeld te worden. Dat is duidelijk, met de koers op de peildatum. Loon in crypto moet eveneens omgerekend worden in euro. Verder staan er in genoemde brief van de Staatssecretaris nog richtlijnen voor ondernemers. Gelezen en onder voorbehoud goedgekeurd, ondertekend: Joost van Buuren.