Nieuwssite Nu.nl mag bij hoge uitzondering een kijkje nemen in de goudkluis van De Nederlandsche Bank (DNB). Een derde van ’s lands goudvoorraad ligt hier opgeslagen. Hier treft u de video aan met een korte impressie. 15.000 Goudstaven met een waarde van elk bijna 500.000 euro liggen hier te blinken. Oftewel voor ruim 6 miljard aan waarde. Zou Nederland deze niet beter verkopen, of toch liever houden als (goud)appeltje voor de dorst? Maar heeft goud nog wel waarde in deze digitale tijden?
Inflatie en bubbels
In de 19de eeuw kochten centrale banken grootschalig goud in. De band of het verband tussen het aantal bankbiljetten in omloop en de hoeveelheid aangehouden goud, is echter reeds honderd jaar geleden opgegeven. Dat veroorzaakt ook het fenomeen inflatie, wat in se géén normale toestand of economisch verschijnsel is. Dit in tegenstelling tot wat iedereen vandaag aanneemt als een gegeven situatie. Het veroorzaakt ook bubbels en crashes in de markten omdat het teveel aan geld soms in één richting stroomt. Denk aan de Kredietcrisis van 2008 waar teveel lenen voor vastgoed de oorzaak van was.
Leve de geldpers
Sinds die band verbroken werd kunnen politici naar hartelust geld uitgeven. Geld dat er niet is, dat ze niet hebben, maar wel kunnen bijmaken naar goeddunken of noodzaak. De VS spannen in deze wel de kroon. Daar creëert de Federal Reserve (Fed of nationale/centrale bank) dollars uit het niets om presidenten en regeringen cadeau’s te laten uitdelen aan de bevolking. Maar vooral om het kaartenhuis van ’s lands financieel-economisch systeem niet te laten instorten.
Nederland goud: 612,5 ton
Nederland heeft momenteel nog ruim 612 ton goud. Dat was ooit veel meer. Nederland verkocht namelijk veel goud. Van 1970 tot begin 1990 had Nederland nog ongeveer 1.750 ton goud in bezit. Vanaf 1992 werd er door De Nederlandsche Bank veel goud verkocht. n 1992 werd ongeveer 400 ton verkocht en in 1996 nog eens 300 ton. Ook in 1999 werd nog eens bijna 400 ton verkocht. Toentertijd was goud overigens een koopje. De prijs van goud noteerde van 1999 en 2002 tussen de $256 en $296 per troy ounce. Momenteel ligt de goudkoers rond de $1225,- per troiy ounce.
Slapende rijkdom
Tegenstanders aanschouwen het aanhouden van fysiek goud als niet meer van deze tijd. Tenslotte is het slapende rijkdom die geen praktisch maatschappelijk nut heeft, onbenut wordt dus. En dit met zoveel grote noden voorhanden. Voorstanders van goud noemen het dan weer een verzekering voor mocht ooit het financiële systeem in elkaar storten. Daar valt ook iets voor te zeggen. Wanneer de beurs weer eens crasht, zou de eveneens sinds jaren slapende goudprijs wel eens een hoge vlucht kunnen kennen. Dat is toch waar de aanhangers van het gele edelmetaal op hopen. In ieder geval heeft o.i. goud er een geduchte concurrent bijgekregen sinds de creatie van digitale munten zoals bit en altcoins. Want misschien zoeken beleggers in dat geval dààr voortaan toevlucht? Zoals altijd zal de tijd het uitwijzen.