Als je het over grondstoffen hebt is vanadium niet meteen het eerste wat bij je opkomt. ‘Valuejagers.com’ noemt het zelfs ‘de ideale grondstof die niemand kent’. Nochtans betekent het toepassingen in tal van industrieën. Waarzonder een moderne economie in feite niet kan. Hoog tijd dus om het fenomeen vanadium eens te belichten.
Wat is vanadium?
We moeten bekennnen er nog nooit van gehoord hebben. Maar dat geldt wel voor véél zaken hoor, dit terzijde.
Vanadum ‘is een scheikundig element met symbool V en atoomnummer 23. Het is een zilvergrijs overgangsmetaal.’ Het werd in 1801 ontdekt in Mexico stad. 80 Procent ervan wordt vandaag verwerkt in staal. Andere toepassingen zijn: ‘
- Legeringen van roestvast staal
- Gereedschap
- In combinatie met aluminium en titanium in straalmotoren
- Stabilisator bij staalproductie
- Gecombineerd met gallium in supergeleiders
- Vanadium(V)oxide (V2O5) in keramische materialen’
Nucleaire toepassingen
Verder zijn er toepassingsmogelijkheden voor vanadium die andere materialen sterker, lichter, krachtiger en dus ook efficiënter (kunnen) maken. Zo ook voor nucleaire toepassingen. Zo zou 2 pond een ton staal reeds twee keer zo sterk maken.
Waarom vanadium zo belangrijk is
Meer dan 85% van de globale productie komt uit 3 landen, namelijk China, Rusland en Zuid-Afrika. Wat deze wel zowat een monopoliepositie verschaft op dit gebied. Tevens zijn het landen, vooral dan Rusland en China, waarmee het Westen op steeds slechtere voet zijn beland. Vandaag bevat 45 procent van alle auto’s reeds vanadium, een percentage dat allen maar gaat verhogen. Onder meer hier wordt beaamd dat de grondstof van zeer groot strategisch belang is.
Redox-flowbatterijen
Maar hét toepassingsgebied voor deze toch nog onbekende grondstof bij het grote publiek is het gebruik in batterijen. We noemen dit Vanadium-Redox-flowbatterijen. Ze zouden een veel langere levensduur hebben dan gewone batterijen en dit zonder significant capaciteitsverlies. Voor tubes, pijpleidingen en zelfs de ruimtevaart. Voormalig president Obama toonde al grote belangstelling voor het zeldzame metaal als onder meer opslagplaats voor hernieuwbare groene energie. Maar of de huidige Amerikaanse president Trump dezelfde interesse zal tonen is een groot vraagteken. Die zal eerder oude steenkoolmijnen heropenen.
Prijs is fors gestegen
De markt voor de grondstof is relatief klein. Zo is het grote beursgenoteerde AMG éen van de grootste Vanadium producenten. De prijs van vanadiumprijs is in 2018 al fors gestegen zoals hieronder is te zien in de grafiek. Wat interessant is, is dat er verschillende prijzen worden betaald voor deze grondstof, zo is vanadium duurder in China dan in Europa. In 2017 liep de prijs op en in 2018 steeg de prijs al met meer dan 300%! Een grondstof om in de gaten te houden!