Zowel in Nederland als in België is een enorm tekort aan leraren. Een school voor speciaal basisonderwijs te Geleen voert per direct de vierdaagse schoolweek in wegens te weinig onderwijzend personeel. Een basisschool te Zaandam doet hetzelfde. ‘Niko Persoon, voorzitter van het college van bestuur van de overkoepelende scholenorganisatie Zaan Primair’ noemt de maatregel  “de laatste noodmaatregel” Het is zelfs al zover gekomen dat de Nederlandse onderwijsinspectie haar eigen regels moet verkrachten om de situatie te trachten te counteren.  Ook bij onze Belgische buren kampt men trouwens met hetzelfde probleem. Zozeer zelfs dat beide landen gaan samenwerken om te trachten iets te doen aan deze penibele toestand.

CC0 Creative Commons Pixabay

Samenzwering of…?

We willen niet direct dergelijke gezwollen term in de mond nemen, maar de tekens aan de wand zijn toch opvallend. Onderwijs voor iedereen een basisrecht en een absolute prioriteit? Dus minder onderwijs, en ook nog eens van lagere kwaliteit, wat moeten we daar dan van denken? Hoe dommer ‘het volk’ gehouden wordt, hoe makkelijker het in de hand ligt. Dat is toch een gegeven feit uit de geschiedenis? We leggen u de situatie uit en laten u zelf oordelen.

De oplossing

Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond geeft de overheid nochtans de pap in de mond:  “Het is heel vervelend voor de leerlingen en de ouders, maar er is domweg een enorm lerarentekort. Het beroep moet weer aantrekkelijk worden, en dat doe je met een fatsoenlijk salaris en minder werkdruk’. De oplossing is dus simpel en voor de hand liggend. Dat ze er maar niet komt, is toch tekenend? Het VOKA, het grootste Vlaamse netwerk van ondernemingen, geeft eveneens een vijfpuntenplan om het tekort weg te werken. En niet met een maatregeltje hier of een aanpassinkje daar, maar door een grondige, structurele hervorming. Die diep gaat en inderdaad, geld en inspanningen zal vergen. Maar of die er ook komen…?

Nog minder Nederlands

Vanaf september 2019 krijgen leerlingen van katholieke secundaire scholen In Vlaanderen  een uur Nederlands minder per week. In de plaats komt dan een nieuw vak, Mens en Samenleving, ‘waarin mediawijsheid, ondernemingszin en burgerschap centraal staan.’ En dit terwijl hoger onderwijzend personeel aldaar reeds jaren klaagt dat de leerlingen die ze voor zich krijgen, nu al niet meer zonder fouten kunnen schrijven. Noch een fatsoenlijke zin op papier kunnen zetten, laat staan uiten. Niks op tegen, zo’n nieuw bijkomend vak, maar moeten ze daarvoor dan nog minder hun eigen taal gaan beheersen?

 

2 reacties

  1. Mijn zoon wilt leraar geschiedenis worden en het liefst op het hoge niveau. Na MAVO,HAVO nu met zijn bachelor bezig.. Het liefst wilt hij overspoelt worden met info over de geschiedenis maar hij heeft nu als tweede jaars maar 2 dagen les in de week..
    TWEE DAGEN !!! Het onderwijs is een ramp geworden. Ik ben zelf in de 40 maar het verschil in algemene kennis en het opleidingsniveau , van toen en tegenwoordig is echt bizar. Mijn dochter heeft geen boeken meer maar een laptop , ze is 13 jaar. Leraren lopen te vogelen met cijfers (soms 3 fout een punt ) om tot goede resultaten te komen. Op de basis school zitten kinderen met oor-kappen op ( ja, die uit de bouw ) anders kunnen ze zich niet concentreren. Pak eens een blad van de straat en vraag aan een kind/puber van welke boom dat komt.. Hoe heet een mannetjes varken , Spreekwoorden en gezegden , topografie enz enz Het niveau is om te huilen… Smartphone kinderen zijn doomed…

  2. Jongeren zijn ook niet gek natuurlijk. Als je tot je 70ste moet werken, moet je wel heel erg idealistisch zijn ingesteld om voor een beroep te kiezen, waar je als je pech hebt, op je 40 of 50ste al opgebrand bent. Daarnaast worden veel van dit soort beroepen ook nog eens ondergewaardeerd en onderbetaald(of de rest overbetaald). Bijvoorbeeld: Bouwvakker, Onderwijzer, politieman, brandweerman, heel veel zorgfunctie’s.

    Waar gaat het geld dan wel naar toe: zo’n beetje alles wat iets toevoegd aan ons BBP (even simpel gesteld). We hebben ons zelf in deze positie gezet omdat we groei als whalhalla verheven hebben. Nu de pieken van ons grondstoffenstelsel in zicht beginnen te komen(op een eindige planeet) en ons financiële stelsel, wat niet ontworpen is op (langdurige)krimp, begint te kraken en piepen, moeten we gaan snijden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: