Jeff Bezos, ’s werelds rijkste man, hoopt zijn imperium nog verder uit te breiden. Amazon Go heet het nieuwste project van de superondernemer. Een kassaloze winkel waar je binnen wandelt, een of meer producten neemt en terug buiten wandelt. Camera’s, sensoren en tal van andere technologie volgen je constant. En wat meer is, je rekening wordt automatisch gedebiteerd bij het verlaten van de winkel. Bedienden, kassiers(ters), inpakkers laat staan portiers zie je niet meer. Kan het nog futuristischer? Nieuwsagentschap Reuters kon vertrouwelijke informatie inkijken en zo komen wij, u en ik, ook nog eens iets te weten, niet?

Go Jeff Go!

Sinds januari 2018 loopt in Chicago, San Francisco en Bezos’ thuishaven Seattle een proefproject. Amazon heeft er nu 7 GO’s in totaal geopend als ‘probeersel’. Momenteel trekken ze vooral werknemers van nabijgelegen bedrijven die een snelle hap of drankje komen kopen. Maar waar Bezos vooral op aast is aanwezigheid op de grootste luchthavens van de States. Om te beginnen. Want met hem weet je nooit wat hij uit zijn (zeer) hoge hoed tovert. Na de Verenigde Staten…wie weet wel de ganse wereld. En dan? To the moon?

Modern Times

We hebben hier in West-Europa al weet en kennis van contactloos betalen. Je houdt je kredietkaart voor een terminal en de rekening is meteen betaald. We kennen ook reeds supermarkten waar je zelf je aankopen scant en afrekent. Er staat dan meestal nog wel één plaatselijke bediende om toezicht te houden en eventueel hulp te bieden. Niet iedereen maakt er gebruik van, de selfscanning. Zeker niet wat oudere mensen die al die moderniteiten nog ongewoon vinden. Maar een combinatie als die de eigenaar en CEO van Amazon nu toepast, is in onze hoek van de wereld nog onbekend. Het is ook nog maar een proefproject maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het snel zal gaan nu.

Ouwe zak

Tja, noem me een ouwe zak maar ik vind ze niet zo super meer, die moderne supermarkten. Nochtans ben ik een fervent online shopper, vanaf het eerste uur zelfs. Maar wanneer ik een bricksandmortar, een échte winkel binnenstap, wil ik graag mensen zien. Advies kunnen vragen, hulp desgewenst krijgen. De kassaloze supermarkt, ja, maar wordt het ook geen harteloze supermarkt? Waar is de gezelligheid? Het menselijk contact? Iemand kunnen aanspreken bijvoorbeeld in geval van ‘nood’. Nou ja, het zal allemaal zijn plaats wel krijgen en het is de toekomst zeggen ze. Dat zal dan wel zo zijn zeker? Maar ik kuier nog heel graag doorheen en langs echte kraampjes op een echte markt. Eén met mensen, verkopers, verkoopsters. Een praatje kunnen maken. Over producten, of over zomaar wat. De volksmarkten. Ik hoop persoonlijk dat ze kunnen blijven bestaan. Zij verdienen ook hun plaats, wat u? En al die technische snufjes, die automatisering overal? Kijk, ik vind het geniaal hoor, wat blijkbaar reeds allemaal kan. En wie weet wat er nog meer aankomt. Maar wat ik ook vaak zeg is: techniek is fantastisch…zolang hij wérkt.

Jeff has a dream

Natuurlijk wil Superbezos het niet bij deze zeven winkeltjes houden in een paar steden. Dr. Martin Luther King had een droom, wel van een iets ander gehalte dan. Maar Jeff Bezos ook. Hij wil namelijk aanwezigheid in: zoveel mogelijk luchthavens. Om niet een of twee vliegen in één klap te slaan, maar een ganse zwerm. Dat is géén sinecure en bijzonder ambitieus. Het zal nog een hele hap blijken, die mister Bezos op zijn bord wil nemen. Want zelfs met gouden sleutels kom je niet zomaar een internationale luchthaven binnen! Daarover gaan we het hebben in deel 2 van dit artikel, en in detail. Plus over iets wat u nu, vandaag, en ook morgen danig van pas gaat komen. Namelijk: hoe kunt u supermarkten te slim af zijn? Hoe laat u zich voortaan niet meer vangen door hun gewiekste truken? Uw portemonnee zal er wel bij varen, geloof me, dus tot vlug bij Deel 2…

10 reacties

    1. Neen, niet mee eens, Jeff Bezos en alle Bezossen zoals hij, ’t is de toekomst Onlyyou, met respect hoor voor uw opinie, maar dit is wat ons te wachten staat. 1984 gelezen, Animal Farm, Kafka? Dit is niet alleen wat ons allemaal te wachten staat maar veel IS er al, is al bezig. Orwell, Kafka… ’t waren zieners. Ze zagen lang geleden al wat er zou komen, ooit, in 1948 in Orwells geval al. Het is bezig, beste Onlyyou…

      1. Jeff Bezos is helemaal niet s’wereld rijkste man.., hij staat in een of ander lijstje bovenaan maar daarmee is die de rijkste van die lijst en niet van de wereld.
        Juist de rijksten der aarde komen niet in die lijsten voor..
        Met halve waarheden de waarheid onder de sluier houden.. , jammer dat het artikel ook de illusie in stand houd..

        1. Net worth estimates are current as of January 16.
          Jeff Bezos — $108.9 billion. (Reuters)
          Bill Gates — $91.9 billion. …
          Warren Buffett — $90.1 billion. …
          Amancio Ortega — $75.8 billion. …
          Mark Zuckerberg — $72 billion. …
          Bernard Arnault — $68.7 billion. …
          Carlos Slim Helu and family — $67.6 billion. …
          Larry Ellison — $60.4 billion. …
          Meer items…•17 jan. 2018
          Just nine of the world’s richest men have more combined wealth than …
          https://www.independent.co.uk/…/world/richestbillionairescombinedwealthjeffbezosbillg…

          Zoals u zegt: een of ander lijstje…en toch heeft u waarschijnlijk nog gelijk ook dat ‘de rijksten niet op lijstjes voorkomen’! Grtjs en bedankt voor uw opmerking

          1. Misschien moet je je wat meer inlezen…De lijst van Forbes maakt geen melding van royals of dictators die hun rijkdom hebben vergaard door middel van een machtspositie of die de macht hebben over de rijkdom van hun land, meldt True Activist. Op deze manier krijgen de mensen die aan de touwtjes trekken weinig media-aandacht.

            Dit verklaart waarom de koningin van Engeland niet op de lijst staat. De Britse krant The Guardian schreef al in 2002 dat de omvang van haar fortuin moeilijk kan worden geschat omdat haar investeringen met veel geheimzinnigheid worden omgeven. In tegenstelling tot Britse politici hoeft zij geen openheid van zaken te geven, waardoor er niets geweten is over mogelijke belangenverstrengelingen. Ach , het is al laat…

  1. Ik zie het meer zo: als het op de wijze doordraait zoals nu, dan ja, zal het er wel ooit eens van gaan komen, zelfs al duren veel uitvindingen, veel langer dan men aanvankelijk denkt. Maar de vraag is maar zeer “of” het zo door blijft gaan zoals nu. En dan zie ik nog zeer veel dingen in het fantasiestadium blijven hangen.

  2. Er is geen ontkomen aan. Met het voortschrijden der tijden wordt de mensheid geconfronteerd met de grootst mogelijk innovaties en technologische vernieuwingen. Na het tijdperk van industrialisatie, digitalisering en automatisering, volgt nu de robotisering en weet ik veel wat nog meer. Tegelijk zien we door de globalisering een toename van grootschaligheid. Hierdoor ligt de werkelijke macht bij de multinationals. Het zijn de superrijken die met hun supernationals aan de touwtjes trekken. Bezos, Gates, Buffet en de andere 10 procent superrijken zijn schatrijk en geld maakt nou eenmaal macht. In deze snelle moderne wereld vol met technologische snufjes trek je nu eenmaal een stuk makkelijker aan de touwtjes dan vroeger in het tijdperk van het paard en wagen en de postduif. Geen luchtpost meer maar een snelle mail of sms via de satelliet. Kortom, de tijd haalt ons in. Het is hierom dat de machtigen der aarde door de snelheid veel makkelijker dan in de 18e eeuw hun invloed kunnen doen gelden. Ze bezitten werkelijk alle instrumenten om de boel naar eigen inzicht te besturen. We zien dat overal in terug. De verdeling van de samenleving in sociale klasse is achterhaald nu er alleen nog sprake is van een grote onderlaag en een kleine toplaag . De verschillen zijn nu zo onnoemelijk groot geworden dat wij burgers hebben te dansen naar de pijpen van de superrijken. Deze ontwikkeling is langzaam gegaan en zonder dat we het in de gaten hebben zijn wij onnozele burgers de moderne slaven van de elite, het grootkapitaal.

    Wanneer de elite iets bedenkt m.b.t. tot modernisering en invoering van grootschalige systemen dan krijgen ze het moeiteloos voor elkaar. Mijn vrees is dat we sneller kassaloze supermarkten zien dan we denken. Zoals Joost al opmerkte dat Orwell en Kafka de zieners waren, denk ik, dat wij nu de weerloze slachtoffers zijn van het ICT-tijdperk die volledig onder controle staat van de elite. Niet de mens wordt slimmer maar de systemen die straks de slimme robotten besturen worden intelligenter. De mens wordt hiermee lui gemaakt. Alles kan bediend worden via de knoppen binnen handbereik. De online bestelling wordt over 10 jaar in sommige steden via een drone afgeleverd. En over 20 jaar voegen onze ‘stuurloze’ automobielen zich automatisch in op de digitaal bestuurde snelweg. Ben benieuwd hoe de wereld er volgens Orwell uit zou zien over pak weg een jaar of vijftig met de kennis van nu. Lopen er al niet proefpersonen rond met een ingebouwde chip waarmee ze electronisch zonder lijfelijk contact bepaalde dingen in gang kunnen zetten? Wordt de mens straks vermengd met de robot? Nu al een multiculturele samenleving, straks een gerobotiseerde samenleving? En over 50 jaar de eerste robotmens. Nee ik hallucineer niet, ik denk hardop zoals ooit Orwell dat gedaan heeft.

  3. Waar hebben we het over… De wereld is in feite falliet. Astronomische schulden en wat stelt zo’n toko dan voor ?
    Ik weet niet hoor , is het financiele systeem niet onhoudbaar en instabiel , na de valutaoorlog , nu beginnende handelsoorlog en straks ?
    Er is nog niets opgelost na de eerste crisis en intussen worden defensie uitgeven weer overal verhoogd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: