We zijn in Portsmouth, New Hampshire, waar cryptocurrency diehards de Amerikaanse dollar achter zich hebben gelaten. De inwoners van deze stad, ontstaan in de 17de eeuw, hebben altijd officiële regels gehaat. In 1864 had het toenmalige stadje 120 bars, 30 bordelen en drie politieagenten. De piraat Blackbeard en andere rovers zouden hier hun schatten begraven hebben. Anno 2018 rijden er Tesla’s, met een lange rit achter zich op weg naar waar Bitcoin ATM’s (pinautomaten) staan. Op hun nummerplaat prijkt de slogan van de staat: ‘Live Free Or Die’.

Crypto Hemel

Ondanks de felle koersdaling van BTC in 2018 heeft Portsmouth nog steeds 24 handelszaken die cryptomunten aanvaarden. Van restaurants tot cafés, van kappers tot yogastudio’s. Niet alleen bitcoins maar ook Dash, Litecoin, Bitcoin Cash, Monero en Zcash. Hoewel steden als New York City veel meer van dergelijke zaken hebben, verdient Portsmouth de bijnaam Crypto Heaven of Hemel. Want nergens is men meer crypto-vriendelijk. De stad is goed op weg naar de titel most cryptocurrency-friendly city in the world on a per capita basis. “Het enig dat we nog missen is een kruidenier die cryptomunten accepteert, om de dollar volledig aan de kant te laten”, zegt een van de lokale inwoners.

Anti overheid en pro vrije markt

De twee mannen achter de crypto hype en de rush naar crypto acceptatie zijn Derrick J. Freeman and Steven Zeiler. Eigenaars van de Free State Bitcoin Shoppe, een anarcho-libertarische giftshop of cadeauwinkel en mede-uitvinders van AnyPay. Deze app laat handelaars toe op eenvoudige wijze cryptomunten te aanvaarden. Zeiler werkte twee jaar als programmeur voor Ripple en bezocht de Austrian School of Economics. De geest van anti-overheid en pro vrije markt, waarbij bitcoin naadloos aansluit. Freeman kan best omschreven worden als een vreedzame anarchist; blogger, activist. Die een controversiële film uitbracht, iemand over wie zelfs een ska-punk song gemaakt werd.

Slachtoffer van zijn eigen succes?

Economen zijn het over het algemeen eens dat ‘geld’ gedefinieerd wordt door drie eigenschappen. Een manier om iets over te dragen, een rekeneenheid en een waarde (store of value). Het enige wat nog ontbreekt is dit laatste. Een (digitale) munt die op het ene moment 6000 euro of dollar tegenwaarde bezit, maar op een ander ogenblik wel 18.000 of 3000, kun je niet als stabiel geld benoemen. Als het merendeel der crypto eigenaars de munten aanhoudt in de verwachting dat ze vroeg of laat veel meer waard zullen zijn? Dan worden ze eerder ‘verzamelstukken’ (collector items) in plaats van gebruikt te worden als wettelijk betaalmiddel. Wat initieel wel de bedoeling was van Satoshi Nakamoto! Maar wanneer de Amerikaanse dollar ooit echt onstabiel wordt, zullen de inwoners van alvast Portsmouth de eersten zijn om te juichen. Want dan bestààn bitcoin en altcoins om de naam ‘geld’ officieel te dragen. De plaats en taken van de USD in de wereld over te nemen.

Talking numbers

In 2016 waren er 501 bitcoin pinautomaten in de wereld. Einde december 2018 is dat aantal vermenigvuldigd met acht. 4036 staan er nu over de hele wereld verspreid. 24 Daarvan bevinden zich in Nederland, waarvan het merendeel (15) in Amsterdam. En u, beste lezer, heeft u er zo al een uitgeprobeerd? Spaart u ze, de bitcoins dan, in de hoop dat u ooit veel meer zult ‘bezitten’ dan vandaag? Of heeft u er al ooit ergens echt mee betaald? In een winkel of handelszaak of ze zelf aanvaard voor iets? We vernemen het graag…!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: