Precies dat is wat de beste en rijkste belegger ter wereld verklaart over bitcoin in mei 2018. De bitcoin koers stond toen aan 9000 dollar tegenwaarde. Vijf jaar eerder reeds had zijn partner in Bershire Hathaway, Charlie Munger, de digtale munt omschreven als “rattengif”. BTC noteerde toen aan 100 dollar tegenwaarde. Andere commentaren van de 88 jarige superbelegger door de jaren heen over cryptomunten zijn minstens zo vernietigend geweest. Maar: blockchain vindt Buffett wèl “ingenieus”. Sterker nog: zijn holding heeft er voor 600 miljoen dollar in belegd.
Zijn medestanders
Nog enkele prominenten in de financiële wereld willen niets met cryptomunten of blockchain te maken hebben. Zoals Nouriel “Dr. Doom” Roubini, die volgende omschrijving heeft voor de blokketen: “In practice, blockchain is nothing more than a glorified spreadsheet. But it has also become the byword for a libertarian ideology that treats all governments, central banks, traditional financial institutions, and real-world currencies as evil concentrations of power that must be destroyed.” Wij zeggen: wanneer iets zo’n afkeer, ja zelfs haat oproept bij ‘gevestigde waarden’ of ‘conservatieve personaliteiten’ in de financiële wereld, dan wéét je dat je met iets héél belangrijks bezig bent. En zeker wanneer dit een bedreiging lijkt te worden!
Vlammend weerwoord
Max Keiser neemt het voor de crypto- en blockchainwereld op en dient Warren Buffett van antwoord. Keiser is ook een personaliteit in de VS i.v.m. alles wat met geld te maken heeft. Hij wordt zelfs (te) persoonlijk in deze want scheldt Buffett zelf uit voor ‘rat’, ‘fraud’ en ‘charlatan’. Dat vinden wij er ver over, maar Keiser is nu niet bepaald iemand die een blad voor de mond neemt. De tv presentator en producent is een uitgesproken bitcoin ‘bull’ (idem voor wat betreft goud trouwens.) Zijn echtgenote Stacy Herbert is dan nog eens CEO en directrice van een blockchain crowdfunding bedrijf. In 2018 werd ze nog betiteld als een van de meest invloedrijke personen in de blokketen wereld. Maar schelden is niet echt gentlemanlike. Wat we liever horen zijn argumenten, en tegenargumenten.
Buffetts missers
Dat Keiser Buffetts prestaties van meer dan 50 jaar lang de markt verslaan, afdoet als ‘reliant entirely on tax-payer bailouts and accounting tricks’? Dat is flauw, onnozel en niet to the point. Buffett is geen Bernie Madoff die een piramidespel van miljarden dollars decennia lang wist vol te houden. Wel is de 88 jarige superbelegger iemand die rotsvast in brick-and-mortar bedrijven heeft geloofd. In ieder geval alléén in business die hij kan zien, begrijpen, vastnemen, aanraken bij wijze van spreken. Erop ingezet heeft en, tot vandaag toe, ook meestal als winnaar overbleef. Buffett is altijd en ook volgens eigen zeggen iemand geweest die nooit belegt in wat hij niet begrijpt. Zo verklaarde hij zelf om die redenen nooit in Amazon, Microsoft en Google. En dat hij dit betreurt! Maar zelfs met die conservatieve houding is Buffett erin geslaagd een van de rijkste mensen ter wereld te worden.
If you can’t beat them, join them
Ook Jamie Dimon, Voorzitter en CEO van JPMorgan Chase, is lang een bitcoin basher geweest. Ook hij noemde eertijds bitcoin ‘a fraud’. Tot hij die woorden publiekelijk terugnam. Tot zijn eigen firma zo’n munt creëerde, de JPM Coin… Zelfs Bill Gates heeft lang helemaal niets in de nieuwe technologie gezien, tot Microsoft dan toch een van de grootste investeerders werd in BAKKT, de komende, zeer belangrijke nieuwe handelsbeurs voor crypto en blockchain…
Komen Buffetts investeringen in gevaar?
Alsof een mens van zijn leeftijd zich nog zou verdiepen in fintech, cryptomunten en digitale ledgers. De grootste hoeveelheid aandelen in het bezit van zijn holding, Berkshire Hathaway, zijn naar marktwaarde hier te zien (pdf). Het is zijn recentste jaarlijkse ‘brief aan de aandeelhouders’, van 2018. In de top 15 bedrijven waarin de holding belangen heeft, tellen we minstens 6 banken en bedrijven die direct met de financiële wereld te maken hebben. (Voor de rest luchtvaartmaatschappijen, Apple, Coca Cola en nog enkele grote namen in de bedrijfswereld.) Wel, laat het nou net die gevestigde, conservatieve financiële wereld zijn die bedreigd wordt en nog veel meer zal worden in de toekomst, door crypto en blockchain! We hebben dus te maken met een conservatieve bejaarde (met alle respect) die altijd al belegd heeft in conservatieve bedrijven. Moeten we er nog een tekeningetje bij maken…?
“(…) anders dan welk waardebezit dat we ooit gezien hebben”
We kunnen Buffett en eenieder die reeds op voorhand cryptomunten en andere blockchain technologieën afwijst, niet beter van weerwoord dienen dan Fred Wilson en Balaji Srinivasan deden. Tijdens het belangrijke financieel evenement ‘Consensus 2018’ werd aan de durfkapitaal investeerder en de CTO van Coinbase gevraagd naar wat zij denken over dergelijke afwijzingen. ‘“Calling it rat poison, to me, suggests that they haven’t taken the time to really understand what’s going on here,” said Wilson.’ Dit is Buffetts wereld niet, dit is een hele andere wereld. ‘While Buffett searches for cash-producing assets that will grow in value over time, Wilson is making a large number of moonshot bets in anticipation that a handful of them will lead to hundredfold gains.’ De durfkapitaal investeerder vervolgt nog met: “There are some things about this sector that are unlike any other asset class we’ve ever seen.”