Het lijkt een wat cryptische (!) uitspraak vanwege Dent Research, een ‘economic forecasting and investment research firm and publisher.’ Maar wat de researcher bedoelt klopt in se. De bitcoin koers bewéégt teveel, en zeker sinds 1 april 2019 (geen verlate grap.) Omhoog zoals sindsdien en met sprongen dan nog is zeker fijn voor de bezitter. Maar het tegengestelde kan ook, vroeg of laat, voorkomen. Zal vroeg of laat voorkomen. Je arriveert in een winkel om te merken dat alle prijzen met x-aantal procent gestegen zijn.

Bitcoin bad coin?

Stel je voor, schrijft Harry S. Dent van Dent Research. ‘If you went to the store two days in a row and all the prices had gone down by 20% on the second day, would you wonder what was going on?’ Wat als die winkelprijzen de ene dag met tien procent stijgen, en de tweede dag met zeven procent dalen? Of erger: wat indien over een jaar bekeken alle prijzen met vierhonderd procent zijn gestegen? ‘This is what the world is like for those who view Bitcoin as currency.’ Je moet het Dent nageven: hij heeft een héél sterk punt. Natuurlijk zijn het niet de prijzen die zo wild heen en weer gaan, maar de waarde van je bitcoins. Het ene moment, ja soms dezelfde dag nog, kan je méér kopen (helemaal niet erg.) Maar dan plots minder (dat is al minder leuk.) Bitcoin bad coin dus?

Satoshi

Bitcoin is géén geld stelt hij. Om als geld te fungeren moet een munt aan drie eigenschappen voldoen. ‘Functioning currencies are storehouses of value that are mediums of exchange divisible into small, useable units.’ Bitcoin haalt maar één op drie in deze, schrijft Dent. De digitale munt is geen vaste waarde, want daarvoor fluctueert ze te veel. Ze is geen manier om waarde te verhandelen want BTC wordt nauwelijks gebruikt in de handel, aldus Harry S. Dent. De enige voorwaarde om géld te zijn of worden waaraan bitcoin wel voldoet, is de deelbaarheid in kleinere eenheden. Inderdaad, we denken zelfs dat niet iedereen weet dat 1 bitcoin gelijk is aan 100 miljoen Satoshi.

En nu?

Tja, we mogen een weervoord geven natuurlijk. Dat kunnen we en dat doen we dus ook. Als fervente voorstander van cryptomunten en blockchain technologie. Eén op drie maar, dan betekent dit nog twee te gaan. Om Harry S. Dent tegen te spreken. Om bitcoin als geld te zien. Zijn ongelijk aan te tonen. Bitcoin wordt nauwelijks gebruikt in de handel, schrijft hij. Via Bitcoin Market Journal kennen we met grote precisie cijfers hieromtrent. Die komen vanuit statistieken. Al zeker tot en met december 2018, de recentste.

Conclusie

Het aantal effectieve gebruikers van bitcoin voor betalingen, in de handel dus zeker, is stijgend. En nooit eerder zo hoog geweest. Harry: geef het tijd man. Het is een nog zeer jonge munt. Eén die pas sinds 2017 in feite tot leven is gekomen. In de praktijk en in de belangstelling. We gaan dus zeker de goede kant op, toch?

En die beweeglijkheid dan, Joost?

Ja Harry, de munt stijgt en daalt. Soms veel en vaak. Maar dat doet ‘jouw’ dollar ook hoor. Alleen gaat die slechts één kant op: naar beneden. Jouw munt wordt almaar minder waard Harry. Ze is de wereldreservemunt, ja. Nu nog. Maar dat kan ooit wel eens veranderen hoor. Een munt krijgt vertrouwen…tot ze dat vertrouwen schendt. Een munt is sterk wanneer een economie sterk is. Dat kan ook vlug veranderen. Jouw Verenigde Staten Harry, is een reus op lemen voeten. Een big spender maar dan van andermans geld. Lees: geleend geld. Jouw land staat ondertussen tot aan de lippen in het drijfzand van schulden. Als of wanneer jouw munt daar mee in zinkt? En indien bitcoin steeds meer vertrouwen krijgt?

Denk ook eens aan inflatie, Harry

Inderdaad. Eens alle bitcoins zijn gedistribueerd, valt de nu reeds lage inflatie ook weg. Wat bij jouw dollar wel het tegengestelde zal zijn. In 2140. Wat zal een dollar dàn nog waard zijn, denk je? Als het verleden een indicatie is voor de toekomst? Niet veel hoor. Honderd jaar geleden kocht je nog een paar laklederen schoenen voor een dollar. Vandaag? Misschien net de veters voor die schoenen? Wat zal dàt geven in de komende slordige honderd jaar denk je, Harry? Wij en jij zullen het niet meer meemaken. Dus is het moeilijk hier daadwerkelijk een weddenschap over te sluiten. Maar zoals jij schrijft: ‘in mijn digitale portefeuille komt géén bitcoin.’ (Je hébt dus wel zo’n wallet, Harry?)

Kansberekening

Wel man, in mijn échte portefeuille zitten ook geen dollars, en die komen er ook nooit in. En dat is niet omdat ‘mijn’ munt de euro zou moeten zijn, als Europeaan. Want wat ben ik met geld dat zéker minder waard wordt, elk jaar? Honderd procent zeker dat een dollar minder waard wordt. Blijft worden. Nul procent kans dat ik er ooit méér voor zal kunnen kopen. Dan verkies ik toch bitcoin, geld dat te zijner tijd niét ontwaardt. Nooit meer. Geen waardeverlies zal kennen. En dat is een zekerheid. Plus dat ik nog kans maak in de toekomst méér te kunnen kopen met mijn bitcoins. 50/50 kans. Da’s in ieder geval meer kans dan 0/100.

Eén reactie

  1. Z ze hebben de afgelopen jaren teveel afgesplitst, direct ook futures net als bij goud mijn inziens onhoudbaar?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: