Op vrijdag 10 mei 2019 voerde president Trump de handelsoorlog tussen de VS en China nog op. Dit met extra invoerrechten te heffen op nog eens voor 325 miljard dollar Chinese goederen. Her en der in diverse media wordt er gewezen op de grote financiële schade die Trump hiermee indirect bij zijn kiezerspubliek aanricht. Want die gaan eerder vroeg dan laat méér moeten betalen in de winkel. Of dit verstandig is met nog een jaar te gaan voor de herverkiezing waarvan hij zo zeker lijkt? Dat laten we in het midden. In ieder geval speelt hij hoog spel. Daarbij moeten we niet vergeten dat de man àltijd nogal hoog spel heeft gespeeld in zijn lange, zeer succesvolle carrière als zakenman. De Epic Economist vreest in ieder geval voor dramatische ontwikkelingen, met bijzonder nare gevolgen voor alvast de Amerikaanse economie en de beurzen van de VS…

https://www.youtube.com/watch?v=mN2O7pEJGZc

Winnaars of verliezers?

Eén van beide heren, zij het president Trump, zij het de president van China, zal moeten toegeven. To back down dus. Wat heel onwaarschijnlijk lijkt. Want geen van hen kan zich permitteren om gezichtsverlies te lijden. Een patstelling? Zo’n situatie kan alleen nog maar ontmijnd worden wanneer beide partijen zich kunnen terugtrekken zonder dat gezichtsverlies. Wanneer ze de uitkomst aan hun achterban kunnen presenteren als winst. Als twee winnaars dus naar buiten komen, en schijn is hier ook weer belangrijker dan zijn. Winnaars in plaats van verliezers. Wat beiden zowiezo zullen worden als niemand zijn gezond verstand gebruikt en de handesloorlog nog verder oploopt. De tijd zal het als altijd uitwijzen…

Eén reactie

  1. Een aantal analisten hadden deze situatie al lang geleden voorspeld. De handelsbesprekingen zijn alleen voor de bühne om bijvoorbeeld beleggers en de bevolking niet ongerust te maken. We verkeerden lang in de waan dat er een oplossing kwam. M.i. onmogelijk als er sprake is van onevenwichtigheden op de handelsbalans tussen beide landen die vroeg of laat tot problemen leiden. Het zijn de gevolgen van de macht van de dollar en de zucht onder de VS-bevolking naar goedkope invoer. Een mechanisme wat de westerse beschaving zelf in werking heeft gesteld. Het is een beetje van ‘boontje komt om zijn loontje.’ Ook de EU zal de negatieve gevolgen van een handelsoorlog ondervinden. Maar is het niet een toeval dat juist nu bij een dreigende escalatie tussen de VS en China, nu een aantal oorlogsbootjes vanuit de VS op weg zijn naar Iran? Dat lijkt op een afleidingsmanoeuvre. Als de aandacht wordt verdeeld over 2 fronten zal het psychologisch effect minder zijn dan wanneer vol wordt ingehakt op 1 tegenstander.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: