Bitcoin en altcoins zijn tot nader order uiterst speculatief van aard. Niet bepaald vanzelfsprekend is het dan ook deze business te associëren met verzekeringen. Zo’n opwindende wereld, tezamen met de blockchain? Absoluut het tegenovergestelde van wat saai heet te zijn, ‘verzekeringen’? En toch, wanneer je er goed over nadenkt ligt het eigenlijk voor de hand. Omdat de eerste twee regels in beleggen nog altijd de volgende zijn, dixit Warren Buffett. Eerste regel: verlies geen geld. Tweede regel: vergeet de eerste regel niet. Misschien is het wel net omdat Buffett zo’n hekel aan verliezen heeft, dat hij zijn imperium startte met een verzekeringsmaatschappij? En zijn het de aanzienlijke kansen op verlies (net als op gigantische winsten natuurlijk) die hem cryptomunten zo doen haten?
Maar wij moeten zelf ook toegeven: de gedachte aan verzekerd te kunnen zijn bij de cryptohandel kwam ook niet bij ons als eerste op. We hoorden er over van Coinbase, de grootste cryptomakelaar van de States. Vervolgens toen een van de grootste of bekendste cryptobeurzen ter wereld gehacked werd, Binance, op Malta gevestigd. Beide blijken inderdaad verzekerd te zijn. De eerste reeds vanaf 2013. En Binance stort sinds 2018 met regelmaat een zeker bedrag in een interne verzekeringspot. CZ:
“To protect the future interests of all users, Binance will create a Secure Asset Fund for Users (SAFU). Starting from 2018/07/14, we will allocate 10% of all trading fees received into SAFU to offer protection to our users and their funds in extreme cases. This fund will be stored in a separate cold wallet.”
Changpeng Zhao, stichter en CEO Binance
Verzekerd in de blockchain
Nader onderzoek doet ons zelfs verbazen. Of eigenlijk niet. Want ondertussen wordt ook de verzekeringswereld beetje bij beetje ingepalmd door blockchain. Tal van bedrijven bieden anno 2019 verzekeringen aan met behulp van de blokketen. Omdat er toch veel ontevredenheid heerst over traditionele verzekeringsmaatschappijen in het algemeen. Je denkt dat je ‘verzekerd’ bent tegen risico’s en dat is ook zo. Maar vaak nét niet tegen hetgene jou is overkomen net. Je moet ook steeds met keiharde bewijzen komen van opgelopen schade. Facturen van eerdere aankopen bijvoorbeeld. Die je natuurlijk al lang weggegooid hebt. ‘(…) the market has seen some stabilization over the last year. Nowadays, both individuals and corporations can insure their digital assets with confidence. While products do exist to protect your crypto, there is still a huge disparity in the amount of coverage available versus the total crypto market.’
Aha-erlebnis
Er zijn ook hier de tussenpersonen, die zoals vaker door middel van blockchain toepassingen kunnen uitgeschakeld worden. Verzekeringen worden plots helder, bewijsbaar en onwrikbaar, net als alle data tot zelfs de ‘kleine lettertjes’ toe. Zo kan het dus ook…! Het is de zoveelste aha-erlebnis die je ervaart eens je je een béétje verdiept in de mogelijkheden van blockchain. En de tal van toepassingen die nu reeds bestaan en werken…