Niet alleen centrale banken kopen meer goud dan voorheen in 2019 en halen het veilig terug binnen de eigen landsgrenzen. Ook particulieren en dan in het bijzonder de superrijken doen hetzelfde. Maar eigenlijk kan iedereen met een beetje spaarcenten hetzelfde doen. Dat betekent daarom niet je hele bezit in het gele edelmetaal investeren. Een kleine allocatie reeds kan je beleggingsportefeuille in balans houden ingeval van crises. Zelfs terug in het groen brengen. Dat komt omdat de goudprijs stijgt en daalt op zijn eigen merites. Er is dus geen correlatie met de meest gangbare beleggingen. (Al is een dalende dollarkoers uiterst positief voor goud.) Zoals aandelen en obligaties of vastgoed. We merken trouwens hetzelfde op in de koers van cryptomunten.
De eerstvolgende crisis
Wat ook de oorzaak mag zijn van de volgende crisis, dat er vroeg of laat één komt toont de geschiedenis afdoende aan. Ze kan uitbarsten omwille van geopolitieke redenen (en die zijn er in mei 2019 meer dan genoeg). Monetaire oorzaken hebben (zowel de pond, de yuan, de Turkse lira dalen alle ferm in waarde). Ook economische redenen kunnen aan de basis liggen van zo’n crisis. Eén oorzaak kan direct of indirect een kettingreactie veroorzaken en zo ingrijpend inwerken op de wereldeconomie. Denk aan escalerende internationale politieke spanningen. Zoals tussen de VS en Iran, waar nog twee Amerikaanse oorlogsschepen zich naar de Perzische Golf hebben begeven. De VS hebben meer sancties opgelegd aan Rusland, dat zich bezint op tegenmaatregelen. China heeft de onderhandelingstafel verlaten (maar zat in feite tegenover een lege Amerikaanse stoel). En zo verder en zo voort.
Onveilig
In een globale wereld hangt alles met alles samen. Die wereld is er de laatste jaren ook niet veiliger op geworden. Terrorisme haalt even niet de grote media, maar dat kan van de ene minuut op de andere veranderen. Genoemde superrijken willen hoe dan ook dat hun bezit niet in waarde daalt. U en wij toch ook? Dat bezit mag en moet ook vermeerderen en wie reeds heel veel geld heeft wil meestal…nog meer. Maar bescherming is wat miljardairs en miljonairs over het algemeen toch altijd voorop stellen. Buiten een zekere allocatie, toewijzing van hun vermogen aan goud, is in 2019 een andere belegging naar de voorgrond getreden. Eén die niet alleen hen, maar ook gewone stervelingen ten goede kan komen. Net omdat ze niet gecorreleerd is aan alle andere beleggingen.
Calamiteiten
Toen de aandelenmarkten overal flink corrigeerden in deze zelfde maand, mei 2019, schoot de markt van digitale munten als een raket omhoog. Dàt is wat we willen zien; een belegging net als goud die wars is van alle economische, monetaire en politieke calamiteiten. Die van het heden, maar ook degene er in de toekomst ongetwijfeld nog zullen plaatsvinden. De Franse televisiepresentator Christoph Dechavanne lanceerde in de jaren ’80 de uitdrukking ‘sortez couverts!’ Bedoeld was toen om de strijd tegen AIDS aan te wakkeren. Neem een condoom mee wanneer je uit gaat, bedoelde dit. Bescherm u! We zouden deze uitdrukking opnieuw kunnen introduceren. Daarbij toont het aan dat wij Nederlanders toch wel een mondje Frans spreken (?!)
App
De toekomst is mobiel en door middel van apps nemen we onze beleggingen toch allemaal mee onderweg? Voorzie uzelf dus van bescherming maar dan van uw beleggingsportefeuille. Die baren goud zijn dan wat zwaar om altijd bij je te hebben! Grapje natuurlijk, want dat gele edelmetaal bewaar je best in je eigen kluis, of laat je veilig bewaren. Zij het liever niet bij een traditionele bank, want wat als die bank sluit? Maar een app die toegeeft tot uw cryptowallet? Waarmee u dag (en nacht want cryptobeurzen sluiten nooit) toegang heeft tot uw bezit. Sortez couverts!
(Lekker cryptisch!) Totdat je ontdekt dat je gekoesterde virtuele dukaten plotseling zomaar zijn verdwenen en je Bitcoin wallet leeg is.
Bitcoinbeurzen, zelfs de grootste en best beveiligde, en
rekeningen zijn een geliefd oogst- en oefenveld voor professionele hackers die
daarmee zelfs in staat zijn om de koers te bepalen.
Jeremy Gardner, a cryptocurrency entrepreneur and managing
partner at the investment firm Ausum Ventures, said. “This is a feature in
bitcoin, not a bug.”
You can’t get you bitcoin back
(https://www.vox.com/recode/2019/5/8/18537073/binance-hack-bitcoin-stolen-blockchain-security-safu
BTC ‘het geld van de toekomst’? Nu nog even niet