Het is een reusachtig percentage, wanneer de studie van internetfirma Kaspersky inderdaad klopt. En er zijn geen redenen om daaraan te twijfelen. Voor een bitcoin of andere cryptomunten die tien jaar of korter pas bestaan? Dan mag je gerust van een mijlpaal spreken, een mind blowing resultaat. Al is elke studie of rondvraag maar zo goed als de vragen en de vraagstellers. Want twee andere studies zijn toch veel minder optimistisch.
Titanenwerk
Zo mag je genoemde studie vanwege Kaspersky wel omschrijven. 13434 Personen hebben geantwoord op de gestelde vragen en dit in 22 landen. Met bovenstaand uiterst positief resultaat als uitkomst. Maar nog andere vragen kwamen aan bod en die stellen e.e.a. in een ander licht. Of beter: het is maar hoe je de antwoorden bekijkt. Zie hier dus weer de relatieve waarde van vragen & antwoorden.
- één op tien zegt het principe en gegeven van cryptomunte te begrijpen
- één op drie meent dat crypto’s iets van voorbijgaande aard is
- de helft van de ondervraagden denkt nooit gebruik te zullen maken van digitale munten
Alles is relatief
Zou je dit laatste resultaat (‘nooit gebruik maken van’) nu eens anders belichten. Dan krijg je dus: ‘Een op twee verwacht vroeg of laat gebruik te zullen maken van digitale munten.’ Klinkt al heel ander, nietwaar? Voor de rest hangen resultaten en conclusies verder zeer sterk af van wanneer je ondervraagt (is dat net na een forse marktcorrectie misschien?) En wààr. Want ze worden schaars maar er bestaan nog of zullen vast nog wel bestaan, landen en gebieden waar men argwanend tot negatief staat tegenover cryptomunten? Genoemde twee andere rapporten die minder positief zijn, spreken over slechts 3 procent van de Britten en 9 procent van de Amerikanen die méé zijn.
Conclusie
We trokken eerder zelf al een conclusie. Dat ze het meest populair zijn in kleine landen, groeilanden, het Oosten zeker en ook in Afrika. En iets tot veel minder in grote, gevestigde, (oudere of zelfs verouderde?!) economieën. Toch degene die het meest te verliezen hebben (vanuit het standpunt van: verandering is gevaarlijk, behoud is veilig dan.)
Redenen voor wantrouwen
Dat zijn er dan volgens de studie twee, en die kan iedereen zelf wel vermoeden. Het is inderdaad zo dat de valuaties fel veranderen, naar boven en naar beneden. Van dag op dag! Plus: nog veel te vaak komen cryptomunten in het nieuws wanneer hackers, oplichters en andere criminelen weer een slag konden slaan.