If you can’t beat them, join them. Dat zal het Internationaal Monetair Fonds vast denken. De invasie van digitale munten is niet te stoppen. Wanneer zelfs wereldbedrijven als Facebook al een eigen munt gaan uitbrengen? Wanneer deze digitale golf dan toch geen halt kan toegeroepen worden? Dan is het beter méé te surfen op deze tsunami. Kwestie van straks niet helemaal buitengesloten te worden als centrale banken?
Digitaal is de toekomst
Het Internationaal Monetair Fonds of Internationaal Muntfonds is een VN-organisatie voor internationale samenwerking op monetair gebied. Opgericht in 1945 werkt ze ook aan de bestrijding van financiële crises en kredietverlening voor staten met betalingsproblemen. De topvrouw is CEO Christine Lagarde. Zij komt nogal eens in de media met standpunten favorabel voor blockchain en cryptomunten. Met een zeer brede blik beseft ze waarschijnlijk als geen ander dat ook op monetair vlak de toekomst digitaal wordt. Het is ook de hoofdconclusie van haar laatste rondvraag van 27 juni 2019.
Central Bank Digital Currency
Samen met de Wereldbank ondervroeg het IMF financiële instellingen binnen alle lidstaten. Hier kunt u desgewenst het rapport inkijken. Verschillende centrale banken overwegen een of andere vorm van Central Bank Digital Currency (CBDC). Waarbij Uruguay het verst staat met een proefproject. (Opnieuw het soort land waar je dat het minst zou verwachten.) ‘(…) while the Bahamas, China, Eastern Caribbean Currency Union, Swedenand Ukraine are “on the verge” of testing their systems.’
Motivatie
Die verschilt tussen gesettelde economieën, industrielanden dus, en groeilanden, opkomende economieën. De eerste zoeken dan een alternatief voor cash geld, dat minder en minder gebruikt wordt. (Waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn wel, wat door hen aangestuurd wordt.) Terwijl de laatste eerder voordelen van kostenbesparing zien. Minder bankkosten, transactiekosten. Tevens omdat ze de zovelen zonder bankrekening ook bij het economische proces willen betrekken.