Wel integendeel: in heel wat landen wordt het medium ‘internet’ door de Staat zelfs als een bedreiging gezien. Bedreigingen dienen afgewend en dus moet het internet gecontroleerd worden. Beheerd en beheerst. Gecensureerd in heel lichte of zeer extreme mate. Van Italië en Duitsland tot Venezuela en China. Het woord en het beeld hebben hun kracht dus nog niet verloren en gelukkig maar. Of de ‘pen’ nog altijd machtiger is dan het zwaard, laten we aan uw oordeel over.

klik hier voor de ware grootte

De fysieke wereld

In de fysieke wereld, degene die we zien en aanvoelen en beleven, is het begrip ‘vrijheid’ makkelijk te definiëren. Mogen we vrijuit gaan en staan waar we willen. Reizen naar het buitenland zo we willen. Worden we voor het minste geringste de gevangenis is gegooid of zijn de autoriteiten veeleer soepel en liberaal. Mogen journalisten en oppositieleden hun zeg doen of net helemaal niet. Kunnen we vrij demonstreren of riskeren we daarmee onze vrijheid of erger nog.

De digitale wereld

Vrijheid in de digitale wereld is een veel subtieler begrip. Wat gebeurt er met onze data. Worden die misschien wel tegen ons gebruikt zonder dat het weten? Kunnen we eender wat opzoeken op het net of zijn er bepaalde restricties. Bestaat er misschien informatie waar we geen toegang tot hebben, zelfs zonder het te beseffen. Kunnen we vrij posten of wordt dit streng in het oog gehouden? ‘The Freedom on the Net Report, by Freedom House, breaks internet suppression down into a number of elements, from content filtering to detention of online publishers. Here’s how a number of countries around the world stack up.’ Klikt u hier voor een volledig overzicht zo u wilt.

The usual suspects

Dat er weinig tot geen vrij internet bestaat in China en Rusland, zal niemand verbazen. Iran idem dito. Dat het ook zo in Venezuela is, daar keken we zelf toch even van op. Ook dat een aantal oliestaten eveneens zwaar censureert verraste ons. Zoals in Bahrein, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook opvallend is dat de situatie op dit vlak in Egypte al even restrictief is als in China.

Waar nog volledige (internet)vrijheid heerst

Ook hier zit een aantal verrassingen tussen. Geen enkele internet controle heerst volgens genoemd rapport in de volgende landen. Per alfabet: Angola, Australië, Canada, Colombia, Estland, IJsland, Japan, Malawi, het VK en Zuid-Afrika. Het is een zeer beperkt lijstje en het is in de afgelopen acht jaar ook almaar korter geworden. Op een totaal van 65 landen die op het gegeven van internetvrijheid werden onderzocht. Onderstaande video vat e.e.a. kort samen:

De nieuwe Europese wet op het copyright is in ieder geval volgens ons, en ook volgens onderstaande video, een enorme stap achteruit voor de internet vrijheid:

6 reacties

  1. Wat is er onvrij met het internet in Rusland?
    Het internet in de VS ligt aan heel wat banden (belemmeringen) als in Rusland.
    Wat niet mogelijk is in Rusland dat er DDOS aanvallen worden uitgevoerd omdat Rusland sinds 5 maanden een eigen moedersysteem heeft waardoor deze grappen graag uitgehaald door VS onmogelijk zijn.
    Als de schrijver van dit artikel is wat beter zijn huiswerk had gemaakt dan worden er geen onnozele beweringen weergegeven.

    1. Het artikel, heer Bartje, is gebaseerd op gedegen onderzoek uit het aangehaalde rapport. Rusland werkt aan een eigen internet, ik schreef hier al eerder over, volkomen afgesloten van de rest van de wereld. Nu, heer Bartje, waarom zou het dàt nu wel doen hé? Om complete censuur te kunnen uitoefenen natuurlijk. Als het van de grond komt, en dat zal wel vermits Poetin himself hier achter zit en de wet reeds getekend heeft, zal de censuur zelfs die van China voorbijstreven. Wij doen dus wel degelijk en grondig ons huiswerk hoor…

      1. Het grote probleem van heden CYBER oorlogvoering en daar moet elk land met enige invloed op het internationale toneel ernstig rekening mee houden en zeker een land als Rusland welk niet wens te buigen voor de hegomoon VS met zijn Joodse lobby.
        U weet toch ook van giga grote DDOS aanval VS op Rusland enige dagen terug helaas mislukt.
        Dat heeft overigs niets met de moedersysteem wat tussen al het internetsysteem is gezet.
        Rusland zijn ambtenarij en militaire onderdelen heeft een totaal afwijkend computer model voor interne communicatie.
        Dat zal elk land wel bezitten neem ik aan mede door mijn ervaring met bedrijfsinternet wat ook geheel afwijkend is van het normale internet.
        Vrijheid van pers ach wie nu nog denkt dat oa Rusland een totaal gecontroleerd pers systeem heeft droom lekker verder helaas de VS trachten juist zoals sputniknews en RT uit te bannen maar door tit for tat wet gelijke monniken gelijke kappen is het uitgesloten.
        En wat dacht u over Bellingcat in Engeland een door VS gecontroleerd station welke het nieuws van de media in Europa beheerst, censureert enz.

  2. Ga er maar rustig van uit dat inlichtingendiensten, met de Amerikaanse NSA ((National Security Agency) als spin in het web, het complete world wide web en al het mobiele telefoonverkeer doorlopend controleren (en manipuleren) op ‘ongewenste’ elementen.
    The Washington Post onthulde in 2013 dat de NSA met het geheime programma PRISM al jarenlang informatie verzamelde via computerservers van onder meer Google, Apple, Facebook, Yahoo! en Microsoft.
    ‘Internet’ is exact het tegenovergestelde van ‘vrijheid’.
    Ergens ter wereld ongemerkt een kwaadaardig windje laten of de kat in het donker proberen te knijpen is er al lang niet meer bij.

  3. Vraag me af in hoeverre de virtuele wereld nog verschilt van de fysieke. Welke ‘gebruiker’ kan zich nog ‘vrij’ en ‘veilig’ voelen in een omgeving barstensvol criminaliteit en spionage, waarop de ‘rechtsstaat’ geen vat heeft?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: