(door Gerrit Welbergen) Mijn boosheid verwoord in een soort van open brief. Gericht aan de bestuurders van pensioenfondsen. Weer een artikel in de Telegraaf dat de gepensioneerden voorzichtig voorbereid. Nou ja, voorzichtig? Het is het verhaal van de kikkers in de pan die langzaam worden dood gekookt. Stop je een kikker in een pan kokend water dan springt ie er direct uit. Met andere woorden als je de mensen langzaam klaar stoomt voor naderend onheil dan zal de onrust wel meevallen.
We worden klaar gestoomd
Als het noodlot plotseling toeslaat breekt vaak paniek uit. Voor de zoveelste keer moeten we via de media vernemen dat pensioenen echt wel omlaag moeten. Gewoon ‘moeten’ dus. De angst heerst bij pensioenfondsbestuurders dat de reserves slinken maar er liggen nog honderden miljarden gewoon stil op de plank. Terwijl de pensioenreserves voor de jongeren best wat omlaag kunnen.
Van babyboom naar geboortekrimp
Het is nu dat veel baby-boomers van hun opgebouwde pensioen (gaan) genieten waarvoor deze generatie altijd zelf hun premies hebben ingelegd. En is het niet zo dat er straks wat minder baby’s gaan genieten van hun pensioen waarvoor zij nu hun premies betalen? Er zijn toch minder baby’s geboren toen de generatie die nu met pensioen gaat zo nodig met z’n tweeën moesten gaan werken om het hoofd boven water te houden? Het tweeverdienersschap deed zijn intrede.
Nageslacht
Eenmaal thuis gekomen na een dag noeste arbeid was er bij velen maar weinig puf over om nog eens een woeste arbeid te verrichten ten gunste van het nageslacht. Er zijn dus de laatste decennia veel minder baby’s geboren. Het aantal senioren van nu neemt nog wat jaren in aantal toe en neemt daarna weer af. Niet alleen door overlijden maar vooral door het verzaken in hun jonge jaren om te zorgen voor voldoende nageslacht.
Langer werken, minder pensioen
Maar ja, wat wil je, in de flowerpowertijd werden de voorbehoedsmiddelen gepromoot en daarna was het hard werken geblazen om huisje, boompje, beestje te betalen. De tijd van grote gezinnen was achter de rug, het was bikkelen geblazen. Wat? Niet bikkelen alleen, maar ook langer door bikkelen door de ophoging van de pensioenleeftijd. Nou ja, dat betekende in ieder geval dat je wat langer kon door sparen voor je pensioen. Kreeg je wat meer pensioen toch? Zo had ik ook gedacht. Maar wat nu gebeurt slaat alles.
Dit klopt niet
Moet je langer doorwerken en gaat juist je pensioen naar beneden. Hier klopt iets niet. Meer jaren om pensioen op te bouwen en dan over minder jaren minder pensioen ontvangen? Ben ik nou zo slim of ben jij zo dom, zie Louis van Gaal ooit tegen zijn interviewer. Jammer dat zo weinig mensen snappen wat hier gebeurt met onze pensioenen. Het lijkt of we met ons allen gelaten onze schouders ophalen en denken: “het zal wel, het zal mijn tijd wel duren.”
Onder druk van buitenaf
Mijn pensioenfonds heeft zich aan mij verplicht om mijn opgebouwde oudedagsreservering uit te betalen op basis van de door mij ingelegde en door het fonds beheerde en belegde premies tot een gegarandeerd bedrag vanaf pensioenleeftijd. Nu ben ik geen jurist maar ik heb gerede twijfel of de aangekondigde pensioenkortingen kunnen gelden voor al diegenen voor wie het pensioen reeds is ingegaan. Deze kortingen worden doorgevoerd onder druk van buitenaf. Eerdere verhogingen van het pensioen, ooit 10 jaar geleden, waren puur gebaseerd op de eigen resultaten van de fondsen. Volkomen terecht want die resultaten zijn behaald met ingelegde premiegelden.
Ga interen!
Echter worden de kortingen van nu bedacht op basis van invloeden van buiten de fondsen. Dat zijn de centrale banken met hun repressieve rentebeleid. Wanneer beleidsmakers die buiten de pensioenfondsen staan nu verplichte rekenregels gaan opleggen aan fondsen die werken met het kapitaal van burgers die sparen voor hun oude dag dan is hier toch sprake van diefstal? Pensioenfondsen zijn zelfstandige collectieve fondsen en geen eigendom van overheden of centrale banken. Daarom zeg ik, afblijven! Haal de pensioenkortingen van tafel. Ga interen op die honderden miljarden die op de plank liggen. We zijn nu met meer en straks met minder. Laat ik het niet meemaken dat ik moet minderen en dat later minder gepensioneerden juist meer pensioen gaan ontvangen omdat de pot dreigt over te lopen.
Geslachtofferd
Hoe krom kunnen beleidsmakers en bestuurders wel niet redeneren om de lage rentetarieven van nu als rekenregels los te laten op het gespaarde vermogen van vroeger. En weer zeg ik, hier klopt iets niet. Er worden gepensioneerden geslachtofferd voor het kromme beleid van negatieve rentetarieven van centrale banken. Mijn ingelegde pensioenpremies zijn al vanaf het jaar 1969 ingehouden op mijn loon ten tijde van juist veel hogere rentetarieven. Ik kon daar niet meer aankomen want mijn pensioenfonds beheerde mijn kapitaaltje en liet het renderen conform de toenmalige rentetarieven en beleggingsresultaten.
Blijf af van mijn pensioen
Nu gaat dus mijn pensioenfonds een deel van mijn kapitaaltje van toen afnemen door mij te korten omdat we nu toevallig negatieve rentetarieven kennen? Ho, ho, wacht even, afblijven beste bestuurders van het ABP. Mijn pensioen is al ingegaan en opgebouwd en gerendeerd tijdens mijn arbeidzame leven waarvoor ik 48 jaar lang premies heb betaald. Een pensioenfonds is geen bank die geld inleent en uitleent en als zodanig onder toezicht staat van centrale banken. Mijn pensioenfonds beheert mijn gereserveerde premies en is de verplichting aangegaan om deze met de rendementen en beleggingsresultaten uit het verleden aan mij uit te betalen. Dat het verdienmodel van banken nu onder druk is komen te staan door hun onverantwoord uitleengedrag mag niet worden afgewenteld op mijn pensioen. En daarmee basta!
GW
Ik zie weinig reacties op deze belangrijke posting. Voor velen die binnen 10 jaar met pensioen gaan breken roerige tijden aan. Ik merk het zelf hier op kantoor met een toename van het aantal faillissementen en dat een aantal sectoren het al moeilijker beginnen te krijgen. Het probleem in Nederland is dat veel bedrijven over weinig of geen eigen vermogen beschikken en aan het geldinfuus van de banken hangen. En dat zijn niet alleen nieuwere bedrijven. Dus als het even wat minder gaat zullen ze bij bosjes gaan omvallen en de werkloosheid exploderen. Het behoeft geen verdere uitleg dat er in een dergelijke situatie veel minder in de pensioenpotten terecht zal komen en dat er veel verder gekort zal moeten worden.
Inderdaad, opvallend weinig reacties hier. Kreeg in mijn privé mailbox, vooral van leeftijdsgenoten op pensioenleeftijd dus, juist veel reacties. Geen reactie zou kunnen betekenen dat lezers het redelijk eens zijn met mijn betoog. Het is weer als vanouds. Het lijkt momenteel nog goed te gaan in NL en daardoor leven velen van het ene evenement naar de andere festiviteit. Gelijk heeft men, pluk de dag. Je leeft maar één keer. Geen zorgen voor morgen. Zo gaan de dingen nu eenmaal. Niet te ver vooruit kijken, wie dan leeft, wie dan zorgt.
Toch bemerk ik grote onrust onder de senioren en zeker ook bij degenen die vlak voor hun pensioen staan. De ouderen merken wel degelijk dat ze al jaren achter lopen met hun pensioen wat al 10 jaar stil staat. Alleen de AOW ging een ietsje mee met de inflatie. De kortingen gaan er zeker komen en pas op dat moment roept men van de daken dat het onterecht is. Conform mijn bewering in deze column. Ik zou graag zien dat men de kortingen juridisch ging toetsen. Het is gewoon niet integer om iets af te nemen wat al is ingegaan en is toegezegd. Korten zou m.i. alleen kunnen bij nog niet ingegane pensioenen waarbij dat vroegtijdig wordt aangekondigd zodat men tijdig kan anticiperen. De jongere generatie is kleiner in aantal en de honderden miljarden die nu op de plank liggen waren bedoeld voor de babyboomers, die er ook zelf hun premies voor hebben betaald. Interen kan best en is hoogst gebruikelijk bij ouderen die hun reserves hebben opgebouwd voor later.
Overigens schiet mij (wel wat laat overigens) zojuist te binnen om mijn column door te sturen naar mijn vakbond(CNV) waar ik nu 50 jaar lid van ben. Met verzoek deze te plaatsen in hun bondsblad.
‘Verplichtingen’? Ja, maar geen garanties t.a.v. hoogte en waardevastheid. Want die hangen samen met de dekkingsgraad, zelfs bij ambtenarenpensioenen.
‘Nederland rekent zich arm’. Door de toepassing van een te laag, marktgerelateerd, fictief rendement (rekenrente).
Beter is het om te zeggen dat het Nederlandse systeem zijn verzekerden/gepensioneerden arm rekent. Ook het onlangs afgesloten nieuwe pensioenakkoord lijkt daarin geen verbetering te brengen.
De fondsen zijn al jarenlang steenrijk door het veel hogere, werkelijke rendement op de belegde premies. Vette bonussen voor bestuurders en toezichthouders kunnen er jaarlijks gemakkelijk van af. Net zoals de enorme kosten van vermogensbeheer.
Waarom dan niet ook voor de berekening van de dekkingsgraad uitgaan van het werkelijke rendement, nu en in het verleden, of een daarvan afgeleid hoger percentage, i.p.v. de steeds lagere marktrente? Dan zouden onrechtvaardige (en onnodige) kortingen, zoals die nu (weer!) dreigen overbodig zijn.
Korten van pensioenaanspraken gaat iedereen aan en is diefstal. Waarom komen we daartegen dan niet massaal in actie?
Laatste nieuws: het wordt steeds nijpender:
https://www.telegraaf.nl/financieel/770350587/pensioenfondsen-alle-seinen-op-dieprood
De emoties rondom het pensioenakkoord lopen op. De Telegraaf schrijft dat links het pensioendeal op scherp zet: https://www.telegraaf.nl/financieel/245195575/links-zet-pensioendeal-op-scherp
Wanneer wil men eens inzien dat de miljarden in onze pensioenkassen geslachtofferd gaan worden onder druk van het rentebeleid van de ECB. En waarom is de rente zo hard omlaag gemanipuleerd? Heeft dat niet te maken met de euro-muntunie waar zoveel landjes in meedoen met een enorme kredietberg? En om die betaalbaar te houden moest de rente drastisch omlaag. Kort gezegd, er wordt een greep in onze pensioenkassen gedaan ten faveure van de euro en ten gunste van de zuidelijke EU-schurkenstaten, eeehhh schuldenstaten…
De massamedia moeten de onvermijdelijkheid van pensioenkortingen er in stampen.
Onder de strenge kop van bekende ‘mister austerity’ als ‘certificaat van echtheid’ moet dat kunnen lukken.
De euro/ECB en zuidelijke ‘schurkenstaten’ als schuldigen?
Indirect. Hoofdschuldige is de facto het NL schurkenstelsel, het ‘beste pensioensysteem ter wereld’.
Vraag je af: voor wie het beste? Het stelsel was al jaren geleden rijp voor de sloop, gezien vanuit het belang van de verzekerden en gepensioneerden. Het werd nog erger door de bewuste koppeling met de (ECB) marktrente.
Maar ja, dan moet je de burgers niet de nek omdraaien, maar rechtmatig laten meeprofiteren van het florissante rendement op hu eigen inleg, waarop ze volledig recht hebben.
Namens de verzekerden spelen de vakbonden, evenals onze ‘volksvertegenwoordigers’ een hoogst twijfelachtig rol bij de ‘herverdeling’.
(En welke rol spelen de verzekerden zelf?)
Dit soort oppeppende nieuwtjes kom je steeds vaker tegen:
Pensioenfondsen luiden noodklok: ‘Alle seinen staan op dieprood’
Een muntunie werkt prima in het geval van “gelijke” partijen. Maar in Europa is het tegenovergestelde het geval. Zeker met een schuldenreus als Italië gaat het met de Euro binnenkort ravijnwaarts. Hoge inflatie in combinatie met kortingen op uitkeringen en pensioenen betekent geen voedselbanken maar gaarkeukens.
Kent u de uitdrukking “van geld tellen word je arm”?
Lees straks mijn deel 3 in het pensioendebacle.