(door Gerrit Welbergen). SCP staat voor de Tussenbalans Sociaal en Cultureel Planbureau. Het duurt meestal een flink aantal jaren voordat men van officiële zijde kan bevestigen dat het niet allemaal jofel verloopt in ons kikkerlandje. Al jarenlang voeren we hier op deze website de discussie dat het leven in ons polderlandje toch iets anders verloopt dan vadertje Staat ons wil doen geloven. We worden zo ongeveer dood gegooid met een onophoudelijke stroom publicaties van de diverse overheids gerelateerde instituten waarin met cijferreeksen wordt aangetoond dat de Nederlandse economische motor loopt als een diesel. Een diesel dus. En daar moeten we vanaf. Een diesel loopt nogal monotoon, we verlangen meer naar een schone en heldere stereo toon.
Op Biflatie.nl blijven we alert
Wat een zaligheid dat nu eens een interdepartementaal wetenschappelijk instituut een verhelderend rapport publiceert waarin duidelijk wordt aangetoond dat we afglijden naar een zombiestaat. Een land waar de onderkant van de samenleving verarmt. De sociale staat in ons polderlandje buigt om naar asociaal. We boeren maatschappelijk achteruit. Na 10 jaar doorsukkelen met allerlei versnipperde maatregelen en beteugelend financieel beleid zijn we op een punt aanbeland dat het echt tijd wordt voor veranderingen. De onrust in de samenleving groeit. Daarvoor hoef ik alleen maar te wijzen op het toenemende aantal lezers hier op deze alternatieve website. Op een kritische en vaak cynische wijze worden hier de misstanden in onze maatschappij beschreven, aangevuld met commentaren van lezers die er toe doen. Het is goed om op deze wijze mee te doen in een maatschappelijke discussie waarbij we met ons allen alert blijven op foute economische ontwikkelingen.
Vertrouwen brokkelt af
Onze volksvertegenwoordiging wil nog wel eens tekort schieten met hun controlerende taken. Eenmaal gekozen door het volk en weggezakt in het pluche in Den Haag worden volksvertegenwoordigers meegezogen in het politieke steekspel waarin grootheidswaanzin en de machtsfactor van de politieke elite een hoofdrol vervullen. Het is na de WO2 een langdurig proces geweest van opgewekt vertrouwen in een democratie waar het leven goed was en de burger vertrouwde op zijn volksvertegenwoordigers. Zonder dat we er erg in hebben verandert dit proces en verkeren we momenteel in de fase van afbrokkeling van vertrouwen. We zijn op weg naar wantrouwen. De opkomst van de populistische partijen zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Het is daarom niet heel verwonderlijk dat een instituut als het SCP nu opeens op de proppen komt met een zeer kritisch rapport over de gesteldheid van onze verzorgingsstaat. Vlak voor Prinsjesdag dus, slim bedacht.
Nieuwe spaartaks, grote ommekeer?
Het is nu wachten op de Miljoenennota waarin altijd “mooie plannen” worden gepresenteerd door onze minister van Financiën. Benieuwd wat er is bedacht voor de grote ommekeer. Dat we terug gaan naar een eerlijke verdeling van de welvaart en dat de burger op hetzelfde niveau wordt getild als de multinational. Ach ja, wensdenken is voorbij gaan aan de feiten. Maar hoe draaien we de feiten dan om? Welnu, onze staatsecretaris van Financiën heeft ook niet stil gezeten. Deze draait inderdaad wat fiscale feiten om. In plaats van ons spaargeld zwaar te belasten zijn straks vanaf 2022 de beleggers in aandelen en vastgoed de pisang, zwaar de pineut dus. Mooi toch? Ik beleg niet. Krijg ik samen met mijn fiscale partner 2 x een vrijstelling van 440.000. Te mooi om waar te zijn, 880.000 krijgen wij saampjes nooit bij elkaar. Had ik het maar vooruit geweten dan had ik wat opzij gelegd voor later, laat me niet lachen.
Fiscale heffingen worden bankheffingen
Maar waarom opeens zo’n enorme ophoging van de spaargeldvrijstelling? Ik denk dat ik het snap. De gemiste belasting daarover komt straks weer binnen via de negatieve rentetarieven die ons staan te wachten als Christien Lagarde het stokje overneemt van Draki. Heel slim bedacht. Geen belastingheffing via het Rijk maar via de bank. Let op, daar gaat aan gewerkt worden de komende jaren. Niet voor niks is de invoering van het nieuwe plan pas in 2022. Het cashgeld staat nog in de weg maar ook daar wordt door het IMF over nagedacht. Contant geld kan worden belast door speciaal daarvoor in de winkels een wisselkoers te hanteren. Zo zou een pinbetaling een paar cent voordeel opleveren t.o.v. contante betalingen. Let op, de insteek van het nieuwe belastingplan zou heel goed kunnen passen in de globale plannen van het IMF om het digitale geld via de bank en het contante geld via de winkels te belasten. De invoering daarvan is net zo simpel als bijvoorbeeld de verhoging van een btw-tarief.
Geen deurwaarders meer aan de deur
Het lijkt er op dat er een flinke draai op komst is in de wijze van belastingheffing. Iedere consument heeft een (verplichte) bankrekening en betaalt straks alleen nog digitaal. Banken zijn de ‘baas’ van het betalingsverkeer en hebben ons al onderworpen aan beteugelende maatregelen zoals de lage rente. Samen met de globalistische beleidsmakers zoals het IMF wordt de belastingheffing van overheden langzaam verschoven naar de banken. De meest eenvoudige manier van belastingheffing. Geen deurwaarders meer aan de deur van de Belastingdienst, alleen een waarschuwing van de bank voor teveel roodstaan. Ach ja, tijden veranderen. GW
Onrust, kritiek, discussie: waar dan?
Ook wat dat betreft: stilstand. Alternatief werd er jaren geleden
veel meer digitaal gekankerd en gekrakeeld. Kijk naar de ontwikkeling van je
eigen site. Waar zijn bv. veelschrijver ‘Piet Pineut’ en zijn gevolg gebleven? En
de vele bevlogen reacties?
De verantwoordelijke politiek komt nog steeds makkelijk onder haar verantwoordelijkheid uit. Terwijl de kritische oppositie het loodje legt, kraait de VVD in de peilingen op een ongekende manier victorie.
Veel kritische blogs bliezen van verveling door de oever- en zinloze herhalingen de kraaienmars. Niet zelden ook omdat hun ‘sales’ en/of onafhankelijkheid in gevaar kwam(en).
Lezers/reaguurders kozen in drommen voor lichter amusement in de reguliere
social media, vanwege een teveel aan maagzuur, chronische oprispingen en
dreigende maagzweren.
Tendensen in het bezoekersvak naar een meer radicale aanpak door middel van acties werden teruggefloten: “Ho, ho! Een publicist is geen activist!”
Behoudens ‘GeenStijl’. Zeker niet ieders stijl, maar wel massaal gevolgd en (toen) -zelfs onder de paraplu van de MSM- in staat om buitenparlementair de basis te leggen voor verschillende ‘hinderlijke’ volksraadplegingen. Totdat het establishment, met dikke steun van ‘onze volksvertegenwoordigers’, ook dat welletjes vonden.
Tien jaar ‘stilstand’? Minstens. Ook hier. Als we nog steeds moeten lezen dat ‘onze volksvertegenwoordigers’ zijn ‘gekozen door het volk’, mag je je afvragen waartoe de alternatieve letterbrij in het afgelopen decennium überhaupt heeft gediend.
“Veel kritische blogs bliezen van verveling door de oever- en zinloze herhalingen de kraaienmars.”
Ik zou hierbij willen opmerken, “de aanhouder wint.”
Onder het tabblad “Over Biflatie.nl” staat deze info:
“Wie de chaos beschrijft stelt orde op zaken.
Biflatie.nl hoopt met de gepubliceerde artikelen, columns, cijfers en informatie onder andere iets te doen tegen het economisch analfabetisme in Nederland. De Nederlandse dichter Bergman (A. Kok) zei ooit: ‘Wie de chaos beschrijft, stelt orde op zaken‘. Vanuit dit perspectief probeert Biflatie.nl duiding te geven bij de waterval aan economische statistieken en data en de daarbij behorende bewegingen in ons huidige economische systeem. Een alternatieve blik op de financiële, politiek maatschappelijke en economische zaken. Ook een blik op de toekomst, want met de komst van blockchain en cryptocurrencies veranderen veel dingen in het financiële en economische spectrum.”
Persoonlijk zie ik deze site min of meer als een discussieplatform. Als auteur zie ik mijzelf als aangever van een (maatschappelijke) discussie. Op een alternatieve “nieuwssite” komen lezers terecht die net als de auteurs soms een wat andere kijk hebben op maatschappelijke ontwikkelingen zoals deze zijn bedacht door beleidsmakers uit de politiek en financiële wereld. Op deze site kan daar open over gediscussieerd worden zonder dat men gehakt van elkaar maakt. Soms zijn reacties leerzaam doordat men een link plaats naar andere interessante websites. Op deze wijze heb ik voor mijzelf een redelijk beeld kunnen vormen over ons huidige monetaire tijdperk. Ik doe hier met een korte onderbreking al een tijdje mee, eerst onder pseudoniem Piet Pineut. En ik blijf meedoen zolang ik het spannend vind.
Ik denk dus dat het niet saai is wat er zich momenteel afspeelt in onze financiële wereld. Er zijn namelijk behalve Biflatie.nl nog heel veel andere alternatieve sites, zoals de toonaangevende Zerohedge.com in de VS, die kritische beschouwingen publiceert over de huidige spannende monetaire ontwikkelingen. Ik denk dat het goed is dat deze sites bestaan omdat door het meedenken van lezers in de discussie vaak leerzame wetenswaardigheden worden uitgewisseld. Indien men actie zou willen voeren, zoals “GeenStijl” dat ooit deed, dan zouden vanuit een ontstane discussie de lezers zich kunnen verenigen door onderling contact te maken.
Respect voor de schrijfvlijt en de intentie. Prima, niks op tegen. Maar als die verder moeten gaan dan de dagelijkse gewoonte van een hobby, mag ook wel eens worden gevraagd naar het
resultaat.
‘De aanhouder wint’? Een kindervoet kan lang tegen een boom schoppen voordat die omvalt.
We doen tegenwoordig onze dagelijkse behoefte in het openbaar riool van internet. Sleur, geldingsdrang, zelfbevrediging. Even poepje achterlaten. That’s it.
Soms haakse meningen naast elkaar, meestal zonder dat de controverse uitgroeit tot een zinvolle discussie en een (mogelijk herziene) collectieve meningsvorming.
Fast life, fast food and fast death.
Blijkbaar ontbreken tijd, kennis, objectiviteit en bereidheid (of is het motivatie) om onderwerpen uit te diepen.
Concreet voorbeeld? Het Nederlandse ‘pensioendrama’. Vele artikelen, ook op Biflatie, en veel reacties die afgeven op het ECB beleid en de lage rente. Zelfs de Tweede Kamer stuurt een ‘brandbrief’.
Zeer terecht, maar ook zeer eenzijdig.
Één van de lezers (@MyWay) haalt de mening van een Duitse econoom erbij voor een meer objectieve beeldvorming.
Mooie insteek om de versleten draad opnieuw op te pakken? Nope. Ons beeld staat blijkbaar al bij voorbaat vast en is niet voor herziening vatbaar (Whatever it takes). Dus negeren we dat gewoon.
P.S. Deze reactie is niet bedoeld als ‘gehaktmolen’, maar als opbouwende kritiek, die misschien (jawel!) toch iets van een beginnende, leuke discussie mogelijk zou moeten kunnen maken.
Let wel, deze site is niet een professionele kwaliteitskrant of iets dergelijks. Voor echte diepgravende artikelen zijn beroepsjournalisten, gestudeerde analisten en economen nodig. De diepgang hier kan worden ingebracht door de deelnemers aan de discussie. Als auteur geef ik de richting aan, de diepgang is aan u en de lezers. Misschien zouden we bijvoorbeeld Willem Middelkoop kunnen benaderen om wat columns te schrijven, maar dat is niet aan mij. Ben hier alleen gastauteur. Ik haak graag in in de discussie.
Nou nou Gerrit, niet zo bescheiden. Wat we met slechts een paar auteurs hier dagelijks presenteren, presteren, is niet mis hoor. Er ontsnappen niet veel belangrijke gebeurtenissen in de wereld van economie, financiën, en alles sociaal maatschappelijk aan onze aandacht, toch? Dus laat ons Biflatie toch maar ‘kwaliteit’ noemen!
De hamvraag was eigenlijk heel simpel, naar aanleiding van een bewering in het artikel: “Onrust, kritiek, discussie: waar dan?”
Met alle respect: u lijkt, uit uw schrijven op te maken, een behoorlijk cynisch persoon. Een teleurgesteld persoon. Omdat er ondanks de (alternatieve) media’ inspanningen weinig of niets verandert? Is dat wat u bedoelt? Noem ons van Biflatie (en zovele andere dergelijke sites) maar naïef, maar al kunnen we maar tien mensen per maand op andere, betere, juistere gedachten brengen; de dingen ook eens op een andere manier doen bekijken, dan zijn wij al gelukkig. Trouwens, uzelf: u bent toch ook hier hé? U leest toch ook mee? Dank voor uw reactie!
Welnee. Veel verschillende kost (willen) lezen duidt meestal op een toegankelijke en positieve instelling.
Kritiek is een onderdeel van debat en discussie en verrijkt ook alternatieve blogs, bij voorkeur zonder dat iemand zich in zijn wiek geschoten hoeft te voelen.
Het alternatief kan desgewenst bestaan uit een besloten site, bv. voor filatelisten. Dan heeft waarschijnlijk niemand meer een probleem met een kritische discussie.
Bedankt voor de @ (werd de betreffende reactie dus toch nog gelezen!)
Het ontbreken van feedback? ’t Is maar wat je er zelf op welk nieveau van verwacht. We leven nu eenmaal ‘fast’ en ‘on the face’.
Hear hear!
Er veranderd helemaal geen bal, ze gaan gewoon op dezelfde voet verder:
https://www.nu.nl/economie/5991849/geldpers-aanzetten-is-nieuw-koste-wat-kost-moment-voor-ecb.html#coral_talk_wrapper
Nou ja, op dezelfde voet? Maar wel met nog lagere rentevoeten. Nog schadelijker dus voor de spaarrekening en ons pensioen. Echter manna voor de beurzen. Deze gingen omhoog vanwege het goedkope geld. De afstand tussen de beurzen met hun elitaire beleggers en de verarmde samenleving gaat groter worden. Het kleine kapitaal van de hardwerkende middenklasse wordt vernietigd t.g.v. het groot kapitaal van de multinationale bedrijven en hun beleggers. Nog meer eigen aandelen inkopen met goedkoop geleend geld ten faveure van hogere dividenduitkeringen. Wat een tegenstellingen. Ons spaar- en pensioengeld gaat naar de mallemoer terwijl het grootkapitaal profiteert. Of denk ik nu te simpel?