De deeleconomie is sinds enkele jaren in opmars. Het begon met het delen van informatie en sociale netwerken, maar ook in de fysieke wereld werd dit concept verder uitgebreid. Denk maar aan het lenen van elkaars spullen, het verhuren van een kamer, het delen van voedsel, etc. Het bezitten van eigen spullen begint meer en meer af te nemen.
Behoeften
De deeleconomie is ontstaan vanuit ecologische en economische behoeften. Mensen die gebruik maken van de deeleconomie dragen bij aan een beter milieu omdat goederen en ruimte steeds beter benut worden. Daarnaast kunnen ze ook geld uitsparen en wordt er dankzij sommige initiatieven ook bijgedragen aan een betere sociale samenhang tussen mensen.
Platformeconomie
Consumenten gaan alsmaar meer materialen delen, repareren of hergebruiken. Belangrijk hierbij is dat we vlot toegang krijgen tot het delen van diensten en goederen. We willen bijvoorbeeld niet meer zelf spelletjes aankopen, maar wel gemakkelijk toegang krijgen tot een groot assortiment aan spellen. Op deze site kun je bijvoorbeeld spelletjes spelen zonder dat je ze zelf moet aanschaffen. Ook diensten zoals Spotify en Netflix spelen in op deze toenemende behoeften. We zien dat het aantal gebruikers van deze platformen elk jaar blijft groeien.
Ook particulieren bieden steeds vaker goederen en diensten aan, eventueel tegen betaling. Dit kan gaan van meubels en autodelen tot werkplekken en maaltijden.
Deeleconomie
Platformen hebben een belangrijke rol gekregen in de deeleconomie. Ze brengen vraag en aanbod samen en maken interactie tussen beiden partijen gemakkelijker. Samenwerken en delen wordt eenvoudiger en geautomatiseerd dankzij de digitale vooruitgang. Bovendien zorgen deze digitale platformen voor kwaliteit. Via de meeste apps zoals Airbnb en Uber kunnen er beoordelingen gegeven worden waarmee iemands reputatie kan worden ingeschat. Hierdoor krijgen gebruikers meer vertrouwen en zijn ze zelf ook meer geneigd om diensten en goederen te gaan aanbieden.
Sociale ongelijkheid
De voordelen van de deeleconomie zijn duidelijk. Toch stellen ook veel mensen de eerlijkheid van deze platformen in vraag. Steeds meer mensen beginnen op zelfstandige basis te werken. Dit zorgt ook voor meer concurrentie. Daarnaast zullen er steeds meer traditionele en vaste jobs gaan verdwijnen. De overheid staat daarom voor een grote uitdaging. Hoeveel belastingen hef je bij deze groep zelfstandigen en op welke manier? Moeten platforms verplicht data doorgeven aan de belastingsdienst? De deeleconomie kan ook bijdragen aan sociale ongelijkheid, want als je niets hebt, kun je ook niets delen. Er zullen vanuit de overheid meer regels moeten komen zodat praktijken zich niet ongebreideld kunnen ontwikkelen.