Het mag wel duidelijk zijn dat, indien we na onze pensionering nog willen leven zoals vandaag, we zelf voor een stuk verantwoordelijk zijn voor ons inkomen van later. Dus of u reeds een enthousiast investeerder bent of eerder argwanend staat tegenover beleggen, u zult willens nillens méé moeten. Sparen voor later, zoals onze ouders en zij voor hen nog deden, is eigen broodroof. De inflatie, bij wijlen hoog of laag, knabbelt niet alleen aan het rendement. Maar het is anno 2019 nog veel erger gesteld voor spaarders. Je vangt géén of nauwelijks nog rente op spaargeld. Het hedendaagse motto van regeringen en centrale banken luidt: uitgeven dat geld (of je wordt nog financieel gestraft ook door de negatieve rente)…
Weinig alternatieven
Wanneer de rente laag staat of zoals vandaag zelfs negatief is, kun je obligaties wel vergeten. Tenzij bedrijfsobligaties of zekere hoogrentende obligaties, maar daar hangt dan ook een stijgend risico aan vast. Aandelen dan misschien? Die hebben reeds tien goede jaren achter de rug dus historisch gezien kan een forse correctie zich elk moment voordoen. En edelmetalen en cryptomunten zijn door de jaren heen ook meest flink tot enorm gestegen in waarde. Hebben waarschijnlijk nog een mooie toekomst voor zich anno 2019. Maar: geen van beide levert enig inkomen op. En net dat is waar je naar op zoek moet. Inkomen, liefst nog maandelijks. Met grote zekerheid én als het even kan ook nog inflatiebestendig. Tja, dan kom je eigenlijk maar bij één enkele beleggingscategorie uit.
Vastgoed
Een belegging die je kan zien, vastpakken (of toch aanraken). Die tastbaar is, laat ons het zo formuleren. Die ‘nergens heen gaat’. De Engelse term hiervoor is dan ’tangible’. Natuurlijk kun je als je wat vermogender bent, zelf een pand kopen en verhuren. Want dat is een zékere bron van inkomen. Huur wordt geïndexeerd met inflatie dus je inkomen stijgt ook nog eens. Tel daar bij de waardevermeerdering van het goed door de jaren heen. Maar…één pand? Of zelfs twee of vijf? Bij leegstand, zelfs al is die tijdelijk, vermindert meteen ook je inkomen. Je kunt correcte huurders treffen maar helaas ook wanbetalers. Dan zijn er nog de onderhoudskosten, herstellingen, bereikbaar zijn (soms ook helaas) voor die huurders…er komt heel wat bij kijken om huisbaas te spelen. Dat kan dus beter, veel beter.
Beleggingsfonds
Een fonds dat in vastgoed investeert, spreidt zijn risico en dus ook het uwe, wanneer u er in participeert. Neem een vastgoedfonds als Synvest, bij wijze van voorbeeld. Dit is het grootste beleggingsfonds in Duits vastgoed van Nederland. Momenteel bezit Synvest 58 objecten, 850 huurders en er beleggen al ruim 3.000 beleggers in dit fonds. Het belegt in woningen en winkels (met name supermarkten) in Noord en midden Duitsland. De goede verhuur van de objecten zorgt voor een hoog direct rendement en het vastgoed neemt gestaag in waarde toe. Daarnaast profiteert vastgoed juist van de lage rente en is het inflatiebestendig.
Stevig rendement
Het fonds heeft een gemiddeld jaarrendement van 8,3% sinds de start in 2011. Het Duitse bedrijf keert maandelijks een voorschotdividend uit. (Wat wel zo handig is wanneer je dit bij je reguliere pensioen kunt tellen.) Dit voorschotdividend ligt momenteel op 6,2% op jaarbasis. Het bedrag wordt dus elke maand aan de belegger uitgekeerd of: volgens uw wens weer opnieuw in het fonds belegd. Zo stapel je ook kapitaal boven op kapitaal, of rente boven op rente. Want je hoeft helemaal niet van gevorderde leeftijd te zijn om in een dergelijke fonds te investeren. Ook bij wijze van diversificatie van een bestaande portefeuille verdient vastgoed een plaats. Deelname is trouwens al mogelijk vanaf € 100 per maand of € 2.500 eenmalig. Wat het Synvest vastgoedfonds in de praktijk ook binnen het bereik van de meeste investeerders brengt.
Risico
Je kunt je wel afvragen of de nazomer van 2019 wel het ideale moment is om in vastgoed te stappen. Om in eender welke belegging te stappen. Zij het dan met een minimum aan inherent risico door spreiding en omvang. Met alom stemmen die roepen dat er een recessie zit aan te komen? In eigen land, in Europa of zelfs in de wereld? Dat kan misschien wel zijn, maar beleggen, investeren doe je ook niet voor een paar maanden of zelfs een paar jaar. Je moet een belegging de tijd geven om te rijpen, om vrucht te dragen. Ongeduld is uit den boze, net als paniekreacties. Daarbij: wie wacht tot het ‘perfecte’, zogenaamd ideale klimaat om te starten met investeren, kan wel eens lang moeten wachten. (Net als wie wacht op de ‘ideale’ partner ook meestal alleen overblijft.) Héél lang misschien. Timing is meestal van groot belang voor de korte termijn opbrengst, maar nauwelijks voor de langere of lange termijn. Beleggen in vastgoed, in bricks and mortar zoals de Engelse uitdrukking luidt, doe je meestal voor vele jaren.
-Disclaimer- Dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van bepaalde financiële producten. Doe altijd zelf onderzoek en informeer jezelf.
zeg jEUst, dit artikel is willens nillens al eens geplaatst
oplettennn