The Stellar Foundation (SDF) verbrandde op 4 november 2019 55 miljard Stellar Lumens (XLM) tokens. Dat is meer dan de helft van alle bestaande Lumens. Het token is volledig pre mined, wat wil zeggen dat er geen meer bijkomen. De bestaande 105 miljard werden er in één dag nog slechts 50 miljard. De koers van XLM steeg dan ook onmiddellijk met 34 procent. Want iets wat waardevoller wordt, want minder in omloop, verdient ook een hogere waarde of koers. In dit opzicht mag die gerust opgetrokken worden tot plus 50 procent. We zien het met de Amerikaanse dollar nog niet direct gebeuren…
Repo crisis
De koersstijging zorgde er voor dat XLM meteen in de top tien van de belangrijkste cryptomunten en tokens belandde. Met 1,5 miljard dollar tegenwaarde aan marktkapitalisatie staat ook op 8 november de Lumens nog op plaats tien. (BTC als immer op één met 166 miljard dollar.) De les hieruit te trekken? Een munt, digitaal of niet, wordt waardevoller, stijgt in waarde naargelang er minder van in omloop zijn. M.a.w.: met het tegengestelde doen, à volonté bijdrukken en creëren, ondermijn je de waarde van een munt. Dan bedoelen we in dit geval de Amerikaanse dollar.
We zouden de Zimbabwaanse dollar, of de Zaïre en de Nouveau Zaïre (munten onder het bewind van wijlen president Mobutu) kunnen aanhalen. Of de Venezolaanse bolivar. Al deze zijn ondergegaan aan overmatig bij maken, artificieel creëren zonder dat er economische waarde tegenover stond. Is dit het lot van de Amerikaanse dollar, de eindbestemming, richting vergetelheid? Krijgt Willem Middelkoop gelijk met zijn ‘Als de dollar valt’? Nou, niet zolang goud en olie nog in dollar noteren. Niet zolang de dollar de wereldreservemunt is.
Wereldreservemunt
Dat is de USD nog steeds, maar het belang ervan in de wereld neemt gestaag af. Anno het tweede kwartaal van 2019 beheerst de dollar nog 61,63 procent van de World Currency Compositon. Slechts vier jaar daarvoor, in 2015, was dat nog 65,27 procent. De reden van het nog steeds dominerende belang van de Amerikaanse munt, en waarom ze dus nog altijd wereldreservemunt is? ‘The main reason behind the US dollar overrules all currencies is the stability of the US government and economic vitality.‘ Ook wel omdat de Amerikaanse economie de belangrijkste is ter wereld? Dat is: tot voor kort. Want China is de VS ondertussen voorbij gestoken op dit gebied!
China rules
De World Economic Outlook van oktober 2019 van het IMF toont dat de VS nog 15,11 procent bijdraagt aan de wereldeconomie. Dat is volgens het gemeten GDP, Gross Domestic Product, wat het BNP of BBP is in het Nederlands. Het Bruto Nationaal Product of Bruto Binnenlands Product. Alles wat iedereen in een land tezamen in één jaar produceert. Terwijl de People’s Republic of China, zoals China officieel heet, maar liefst 19,25 procent aanlevert! Misschien beseffen weinig mensen dit, en zeker de beleggers onder ons zou dit moeten interesseren. Per regio gezien is het belang van China met alle omringende landen nog veel belangrijker. De Asia and Pacific Region domineert met wel 46,13 procent de wereldproductie. Tegen North America met slechts 18,39 procent.
The big picture
Uitvergroten we dan nogmaals, aldus de recentste cijfers van het IMF. Naar de industriële wereld, zeg maar de Westerse landen, de ontwikkelde landen; versus de groeilanden, de landen nog in ontwikkeling, het Oosten en Zuiden dan. Nu valt de achterstand van het Westen nog meer op:
- ‘Emerging market and developing economies all indicators 59.65 %
- Advanced economies all indicators 40.35 %’
Crypto/blockchain boven!
Is het toeval dat het gewicht, gebruik van cryptomunten, het mijnen ervan en binnenkort ook het belang van de blockchain technologie allemaal richting Oosten en Zuiden liggen en gaan? Daaraan heeft de verklaring van de Chinese president omtrent het grootse en grootste belang van blockchain zeker toe bijgedragen. Het hele land is in rep en roer gezet. Banken die zich engageren, een eigen cryptomunt komt eraan, educatie over blockchain wordt over het hele land ingericht. De eerste officiële wetgeving er omtrent ter wereld is geïnstalleerd, een investeringsfonds opgericht et al. De wens van president Xi wordt aanzien als een bevel (wat het ook is natuurlijk…) Alle 1,4 miljard neuzen in dezelfde richting.
Ondertussen in de VS
Al dit, terwijl in de Verenigde Staten de president, de centrale bank, senatoren en andere wetgevers et al. zich reeds maanden buigen over, onledig houden met? Eén enkel digitaal muntje, Facebooks libra, dat dan nog slechts aangekondigd is voor 2020. Een doodgeboren kindje eigenlijk, ocharme. Wanneer die VS en de rest van ‘ons’ Westen niet dra en in ernst werk maken van digitale munten en blockchain technologie, zullen we nog meer achterstand oplopen. Economisch, financieel, monetair zelfs? Want de yuan is pas de achtste meest gebruikte munt in de wereld, met de dollar op de eerste plaats. Nog. Maar wat wanneer die digitale yuan er straks aankomt…?
Een digitale Yuan, Roebel of Dollar zou voor mij een instapmoment zijn, want ik geloof heilig in de blockchain. En kan de rest van de Crypto munten terug naar hun oorspronkelijke waarde: 0.