De meeste mensen, zelfs beleggers zouden zonder veel aarzelen zeggen: aandelen. De indexen zetten inderdaad het ene record na het andere neer en dit al jaren lang. De media staan er vol mee. Probleem met aandelen, en dit naar de komende tien jaar kijkend, is dat ze ondertussen geprijsd zijn voor perfectie. Nog ernstiger wordt het wanneer je weet dat de aandelenmarkten altijd vooruit lopen. In dit geval dus voor een perfecte economie. Waarin alles hunky dory is en geen wolkje aan de economische horizon.
Back to reality
De realiteit ligt toch ietsje anders. Zo horen we ernstige waarschuwingen en niet van de minste. Zerohedge: ‘Chinese premier Li Keqiang was quoted on state television by Reuters on Thursday as saying the economy could face tremendous downward pressure in 2020. Li said the downward pressures could be even greater than what was seen in 2019; he made no mention of the possible trade resolution with the US would correct economic growth.’ En over de grootste Europese economie, Duitsland: ‘”We Could At Most Hope For Stagnation:” German Economy To Contract In Q4.’
Is het optimisme verantwoord?
‘Global stocks have priced in a massive economic rebound from the US, Europe, and China for early 2020, with the latest Fund Manager Survey indicating the biggest jump in optimism on record. But is this optimism justified? Is it possible that after a brief push higher, deceleration resume as the world’s manufacturing complex remains mired in a deep recession.’ Geprijsd voor perfectie, we noemden het al. Terwijl de aandelenmarkten vooruitlopen op een schitterende economie, waarschuwen de grootste economieën voor, op zijn best, stagnatie. Stilstand. Het hoort nog altijd de economie te zijn die de aandelenmarkten stuurt, en niet omgekeerd, toch? Want anders zijn we de kar voor het paard aan het spannen…!
Funny money
Het wordt nog erger wanneer we beseffen dat die aandelen door niets dan funny money, verzonnen geld, dollars en euro’s, worden gestuwd. Wat indien het rentefeestje stopt? Hoe laag kan die rente nog gaan? In Europa nergens heen, dan naar nul en onder nul. Alleen de VS heeft nog ampel ruimte en zij zullen die vast ook benutten. Te allen prijze moeten de plaatselijke indexen hoog blijven, om president Trump een herverkiezing te garanderen. Beleggers kunnen er maar goed mee varen. Een en ander kan vast nog wel een jaartje gerekt worden. Tot die rek er uit is, de rekker verslapt, het kaartenhuis instuikt. Maar dan zijn we al lang voorbij november 2020.
Lijstje
Datzelfde uiterst kritische Zerohedge maakt een lijstje op met ‘beste’ en ‘slechtste’ van de afgelopen tien jaar. Over economie, rente, banen, obligaties en aandelen:
- ‘Central banks: most activist…Brazil (25 cuts, 24 hikes); least activist…Japan (1 cut, 0 hikes).
- Population growth: most…India +149 million since 2010; least…Syria -4 million since 2010.
- US jobs: in the 2000s US economy lost net 1 million jobs; in the 2010s US economy created net 22.4 million jobs.
- Negative yielding debt: $0 of bonds were negative yielding in 2010 vs. $17 trillion at peak in 2019.
- Government bonds: best…30-year Treasury $1 in 2010 = $2.08 today; worst… Turkey govt $1 in 2010 = $0.61 today.
- Equities: best…US equities $1 in 2010 = $3.46 today; worst…Greece $1 in 2010 = $0.07 today.’
Back to the future
Hoe hoog de aandelenmarkten ook staan vandaag, einde 2019, toch was er met beleggen nog véél meer te verdienen. In de afgelopen tien jaar. Terug naar 2009, toen in januari bitcoin het licht zag. Voorbije prestaties zijn geen garantie voor de toekomst, dat weet u. Maar het stemt toch tot nadenken, dunkt ons. BTC noteerde pas 2010 aan koersen die met het blote oog te zien waren. Tussen $0.008–$0.08. Met een hoogste koers tot op heden in december 2017 van afgerond $20.000. Om 2019 te eindigen aan ruwweg $8000. Afgerond en ruwweg om volgende berekening te maken. Van 2009, laagste koers, tot december 2019 ging BTC maal één miljoen! En maal 100.000 indien we de hoogste koers van 2009 nemen. Een prestatie om U tegen te zeggen, nietwaar?