De crisis op de Repomarkt lijkt heftiger te worden. Steeds meer alternatieve internetmedia berichten daarover. Gelukkig nog niet in de Telegraaf. Het is maar goed dat het grote publiek meer bezig is om zich voor te bereiden op de kerstdagen. Als iedereen wist welk gevaar er schuilt achter de spanningen op de Repomarkt dan zou er paniek uitbreken.

We denken aan Kerst, niet aan de Repomarkt

Wie wil er nu paniek zaaien op een moment dat de wereldwijde christelijke samenleving uitkijkt naar het ultieme feest van het jaar. Niet voor niets tuigen we massaal onze kerstbomen op en versieren we onze huizen van binnen en van buiten met kerstverlichting. In de donkerste dagen van het jaar willen we graag de duisternis doen verdwijnen en willen we licht zien. 

Repomarkt? Nooit van gehoord

Kerstmis is het meest gezellige familiefeest van het jaar. We willen de duisternis om ons heen vergeten en laten de energiecentrales overuren draaien. Niemand die enig benul heeft welk drama zich afspeelt achter de duistere schermen van obscure kredietmarkten. Wie heeft er ooit gehoord over de Repomarkt? Nou ja, die paar duizend nieuwsgierige analisten die liever het nieuws achter de schermen volgen. De massa hunkert ’s avonds in de luie stoel naar het showbizznieuws en andere onbenullige talkshows. Het is maar goed ook. Wij als samenleving moeten bezig zijn met datgene waar we voor zijn. Zorgen dat ons geld rondtolt in de economie.

Waarom zijn centrale banken nerveus

Liefst zoveel mogelijk uitgeven om daarmee de verdiensten van het kapitaal op gang te houden. En zoveel mogelijk geld lenen om daarmee het verdienmodel van onze banken overeind te houden. Maar wacht even. Wat is nu nog het verdienmodel van onze banken nu de rente op een dieptepunt staat. Waarom staan bankaandelen zoveel lager genoteerd dan jaren geleden? Waarom zijn centrale banken zo nerveus door centrale rentetarieven jaar op jaar te verlagen? Waarom hanteren centrale banken zo angstig hun drukpersen in de vorm van kwantitatieve geldverruiming (geldschepping)? En waarom is er nu aan het eind van het jaar zoveel spanning op de Repomarkt? Een markt die bij de modale burger totaal niet bekend is.

Hefboom van het grote geld

Het zijn onderdrukte spanningen die ongetwijfeld iets te maken hebben met de lugubere vorm van financiering van het grootkapitaal. Het kapitaal dat met enorme hefbomen is gaan beleggen in een tijdvak van alsmaar dalende rentetarieven. Hoe lucratief is dat wel niet als je met een lage leningrente juist meer rendement weet te behalen uit beleggingen? Niet voor niets hebben we nu de langste run op de beurzen sinds de vorige kredietcrisis van 2009. Ach ja, als ik het kapitaaltje had om mee te spelen op de financiële markten, dan had ik natuurlijk hetzelfde gedaan. Met geld maak je geld. Als dat eenmaal lekker gaat dan wil je liever niet denken aan het moment dat de klad er in komt. Zo lang mogelijk meedoen om geen rendement te missen.

De kater komt later

In de vlaag van euforie vergeet men de risico’s. Er uit stappen doe je wel als het even minder gaat. Maar dan stapt iedereen uit. Dat heet dan een beurscrash. In de euforie vergeet men dat. Als het feestje eenmaal lekker draait en de drank is in de man dan wil je niet direct naar huis. Lang leve de lol, het verstand op hol. De kater komt later. Maar niet met de Kerst. Het feest van verlichting laten we ons niet afnemen. Er komt nog een Oud en Nieuw waarbij we het nieuwe jaar inluiden met champagne en het oude jaar vaarwel zeggen met wat vuurwerk. Misschien wat auto’s in de fik en hulpverleners pesten, want dat hoort er natuurlijk bij in een tijd dat de massa zijn onvrede kan uiten als iedereen massaal de straat op gaat.

Als vertrouwen omslaat naar wantrouwen

Met Oud en Nieuw zien we dus al een gevalletje van chaos, een milde vorm van anarchie, die makkelijk kan escaleren als ineens de pleuris uitbreekt. Als straks in 2020 en volgende jaren blijkt dat de paniek op de Repomarkt uit de hand loopt. Als het vertrouwen van de grote marktpartijen omslaat naar wantrouwen en de korte rentetarieven ineens verder gaan oplopen. De duizenden miljarden die centrale banken dan zouden moeten bijstorten zouden wel eens het einde kunnen betekenen van een kredietmarkt, maar zeker centrale banken. Hogere rentetarieven kunnen financiële markten niet meer aan. De beurzen waar de enorme hefboomwerking ineens in een omgekeerde richting gaat pompen.

Valse lucht

Het oppompen van een luchtbed kan even duren. Het laten leeglopen gaat een stuk sneller. Soms gaan we er zelfs opstaan om het sneller te laten gaan. Dat beeld kan ook op de beurzen ontstaan als beleggers in paniek raken. Een beurscrash in de nabije toekomst zouden we zeker niet moeten uitsluiten. Wie kent niet het aloude principe dat de schuldenberg sneller stijgt dan het vermogen om terug te betalen? En waarom zou de slimste belegger ter wereld, Warren Buffet, al vroegtijdig zijn aandelenpositie hebben afgebouwd en momenteel voor 128 miljard in cash zitten? Het is nu een kwestie van afwachten en zien wanneer de crisis op de Repomarkt zich bovengronds manifesteert.

Eerst kerstfeest

De crisis op de Repomarkt is een veenbrand die al een tijdje ondergronds woedt. Hoeveel bluswater hebben we straks ter beschikking als die veenbrand ineens overal bovengronds de boel in lichterlaaie zet? Ach kom, we gaan eerst kerstfeest vieren.

GW



10 reacties

  1. De schommelingen op de repomarkt geven aan dat het flinterdunne vertrouwen tanende is en dat de schuldenberg al aan het schuiven is. Of de feestdagen eraan komen of niet. Het zou me niet eens verbazen als het slechte nieuws al voor de kerst naar buiten rolt en dat het nieuwe jaar met angst en vrees zal worden betreden. Het zou ook zomaar kunnen dat er vlak voor de kerst pinstoringen zullen optreden. Niet door een cyberaanval maar door liquide problemen tussen de banken onderling en dan krijgen we ineens Wopke op de buis met de mededeling dat de banken even door het Rijk zijn gered maar dat er na de feestdagen verder zal worden gehandeld. Het kan raar lopen.

    1. “Ho, ho, ho,” hier spreekt de Kerstman. Kijk goed naar de titel van deze column. “Eerst de kerstdagen…” Er valt genoeg te verdelen aan kerstgratificaties, 13e maand, en dan hebben we de kerstpakketten nog! Helaas niet voor iedereen, maar toch. In 2020 volgt het grote ontwaken.

  2. In de VS vinden ze het wel spannend. Zerohedge.com volgt de Repomarkt nu op de voet: https://www.zerohedge.com/markets/feds-emergency-repo-operation-oversubscribed-repo-rates-spike-december-high . Een eerste slecht signaal was dat de (korte) rente steeg. En dat is wat de FED juist niet wil. Alle signalen die wijzen op een rentestijging wil de centrale bank in de kiem smoren. Of dat gaat lukken is de vraag. Nou ja, nog meer geld op de markt smijten dus. Toch schuilt hier het gevaar dat een doorzeurende rentestijging op de Repomarkt overslaat naar de financiële markten. Daarmee zou er een rem op kredietverlening bij banken en andere partijen komen en slaat het vertrouwen op de markten om naar wantrouwen.

      1. Algemene euforie werkt ook door op bankaandelen. Beurzen zijn dol gedraaid door gunstige berichten over handelsdeal VS-China. Optimisme dat straks weer afzwakt door niet nakomen van afspraken. Onderliggend zijn de vooruitzichten in Europa uiterst somber. Economie in Dld staat er slecht voor en dat is slecht voor Europa en zeker voor de buren. Het grote geld zoekt een weg naar rendement en vindt dat alleen nog op de beurs. Professionele beleggers weten donders goed dat de huidige run de laatste is voor de crash. Alleen Buffet is er op tijd uitgestapt. Sommige analisten denken dat ie te oud is en de huidige markt niet meer volgt. Maar wat wil je als je toch al 128 miljard in cash weet aan te houden.

        Zodra er een kink in de kabel komt gaan veel dominostenen omvallen. Hoe langer de euforie duurt hoe groter de klap. Deze eenvoudige logica zal ook nu van toepassing zijn: Als de schuldenberg sneller stijgt dan het BBP zal de economische groei zwakker worden, simpelweg om reden van toenemende rente- en aflossingsverplichtingen. En waarom stijgt de schuldenberg sneller? Dat is om reden van de gemanipuleerde dalende rentetarieven. Hoe langer “we” daarmee doorgaan hoe onrustiger de massa wordt. Juist de meerderheid in de samenleving beschikt niet over kapitaal maar heeft kleine reserves die nu aangetast worden. Spaartegoeden die interen en pensioenen doen dat al 10 jaar.

        Het is dus de grote inkomensongelijkheid die de boel in beweging zet. Het is de massa die zich gaat roeren en de maatschappij ontwricht. De klimaatmaatregelen helpen zo meteen een handje. Als straks blijkt dat enorm moet worden gedoneerd voor de EU-Greendeal en madame Lagarde met groene obligaties komt met negatieve rente. Ach, dan valt de boel vanzelf wel stil en vallen we terug naar af. Dat moet ook voor ons klimaat. Het is de wal die het schip keert.

      2. Het maakt niet uit wat je koopt op de beurs, centrale banken moeten desnoods vol in aandelen. ER zijn dus geen risico’s en zo’n bad bank is wel het eerste waar ze aandelen in zullen kopen. Makkelijk rendement dus?

  3. Op https://www.ad.nl/politiek/bezuinigingsspook-doemt-op-door-zorg-en-kabinetsbeleid~adb3c6e6/ “Bezuinigingsspook doemt op door zorg en kabinetsbeleid”:

    Bezuinigingsspook doemt op door zorg en kabinetsbeleid

    Zonder ingrijpen van de regering komt de overheid op termijn jaarlijks 16 miljard euro tekort om dezelfde voorzieningen te kunnen blijven betalen. Vooral de stijgende zorgkosten dwingt toekomstige kabinetten tot bezuinigingen, belastingverhoging of het laten oplopen van de overheidsschuld.

    En dit is dan zonder de dreigende financiële crisis t.g.v. de onrust op de Repomarkten.

    1. De grote vergrijzing gaat nu echt beginnen. Moreel gezien mogen we niet wachten om de hoge (zorg)kosten daarvan uit te stellen. Je zou dan alles op het bordje leggen van de volgende generatie. We zullen het moeten accepteren dat we flink meer moeten bijdragen aan onze verzorgingsstaat. Klein probleempje: hoe gaan we dat betalen?

      1. Flink meer bijdragen aan onze verzorgingsstaat, dat betekent hogere directe en indirecte belastingen. Maar daar zitten veel rechts stemmende burgers (VVD, PVV, FvD, 50Plus) niet op te wachten, waardoor de kans groter is dat er bezuinigd wordt op overheidsuitgaven als bijv. de zorg en de sociale zekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: