Op maandag 16 december 2019 doorbrak de bitcoinkoers opnieuw de psychologische grens van $7000. Om vandaag 17 december rond $6850 stabiliteit te zoeken, na de sell off tot $6825. Wat is de oorzaak, wat is de mogelijke reden voor de verkoopgolf? Want bitcoin trok zowat alle altcoins met zich mee naar beneden.  

Dalend kanaal

Hier kunt u de live koers van BTC volgen. Het is niet de eerste maal dat het niveau van $7000 doorbroken werd. En het is ditmaal ook minder extreem dan op 25 november jl. Toen BTC wel zakte tot $6550. De grootste digitale munt beïnvloedt nog steeds de koersen van de altcoins. Eigenlijk zit bitcoin sinds de zomer van 2019 technisch in een dalend kanaal. Geen reden tot ongerustheid dus, en zeker niet tot paniek. Het betreft gewoon een correctie van het hoogtepunt van rond $12.000 toen bereikt. Waarbij de koers van BTC wel zo ongeveer halveerde. Je zou het een langgerekte crash kunnen noemen, maar dat is het niet. Het is best mogelijk dat we afgelopen november het dieptepunt reeds zagen.

Purgerend

Vroeg of laat zijn gewoon alle verkopers uit de markt en zullen er alleen nog potentiële kopers over blijven. Dit soort forse, plotse dalingen, is eigenlijk best positief. Gezond, purgerend. Hodlers hoeven zich dan ook geen zorgen te maken. Het echte dieptepunt van 2018 en 2019 ligt immers al lang achter ons. Dat was in december 2018 met BTC aan afgerond $3000. Als is het best wel droef om zoveel winst opnieuw te zien verdampen. De markt (de mens!) zoekt natuurlijk altijd naar redenen. Het waarom van. En die zijn er altijd wel te vinden. Verklaren is (proberen te) begrijpen. Kan geruststellend werken. Al is het maar om (altijd wat illusoir) je het idee te geven dat je een zekere ‘controle’ hebt over wat er gebeurt.

PlusToken: Ponzi did it again

‘PlusToken is believed to be one of the largest crypto-related Ponzi schemes, duping investors for an estimated amount of around $2.9 billion.’ Deze zogenaamde cryptocurrency wallet haalde beleggers over hun munten er te stallen. Ze werden gelokt met beloften van hoge returns. ‘The “rewards” are allegedly generated by “exchange profit, mining income, and referral benefits.”’ Eerder in 2019 werden reeds zes personen gearresteerd, die achter dit Ponzi scheme of piramidespel zouden zitten. Want het ziet er naar uit dat nieuwe beleggers vergoed werden met wat vorige beleggers er stalden. Dat gaat altijd een tijdje goed, tot er geen nieuw geld meer bij komt. Dan zakt het hele kaartenhuis in mekaar.

Witwaspraktijken

Er lijkt nog steeds verkocht te worden door een of meer personen die nog op vrije voeten zijn. Ze trachten de opbrengsten van hun fraude wit te wassen. Ze stalen aldus bitcoin, ethereum en nog andere prominente munten. Al deze verkopen geven een grote druk op de markt, op de koersen. ‘“The scammers have transferred the Bitcoin more than 24,000 times, using more than 71,000 different addresses — and that’s not even counting cash outs or transfers to off-ramps such as exchanges,” Chainalysis added.’ We kunnen er alleen maar een les uit trekken: wanneer iets té mooi eruit ziet om waar te zijn, is het dat ook niet. Hoeden we ons voor hebzucht en laat ons niet ingaan op al te aantrekkelijke beloften. Dergelijke wanpraktijken zullen zich altijd wel blijven voordoen. Ze zijn ontzettend slecht voor het imago van de cryptowereld natuurlijk…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: