‘Don’t fight the Fed’ is een aloud beursgezegde. Ook een wijsheid? Daar valt over te discussiëren maar het werkt in ieder geval wel. Wanneer oneindig veel fiatgeld in het monetair systeem wordt gepompt zoals eigenlijk reeds jaren het geval is. (‘Oneindig’ mag u gerust letterlijk nemen.) Vanwege the usual suspects: de Federal Reserve of Amerikaanse centrale bank. Maar evengoed de Bank of Japan en de Chinese centrale bank doen vrolijk mee. Deze laatste eigenlijk niet zo vrolijk want het is ‘van moetens’ omwille van het Coronavirus. Maar elk excuus is goed om de financiële markten te ondersteunen. Trouwens; hoe zwak moeten deze wel zijn wanneer ze ‘ondersteuning’ behoeven…
Loterij zonder nieten
Waar is de essentie van het beleggen in aandelen van bedrijven gebleven? Je kocht (ooit) een stukje van een bedrijf, daar betaalde je een prijs voor. De koers van dat aandeeel weerspiegelde de huidige waarde inclusief alle toekomstverwachtingen: de positieve en de negatieve. De beurs loopt immers altijd vooruit. Anno 2020 maar ook al zeker sinds de tweede helft van 2019 zijn aandelen geprijsd voor perfectie. En wat is er perfecter dan niet, nooit meer kunnen verliezen? Inderdaad: aandelenbeleggen lijkt op het kopen van een biljet van een loterij waarbij iedereen wint. Want: met aandelen kùn je nu eenmaal niet meer verliezen. Nooit meer? Met een oneindige aanvoer van vers geld? De eerste video die we tonen is hoe een miljardair belegger de beurs ziet. De tweede video is hoe een scepticus die beurs en beleggen in aandelen beschouwt. Dan tonen we u nog een derde, heel andere, heel bijzondere video. Daarover straks meer:
Over verbeelding en passie
Alle eer aan de Digital Asset Investor (D.A.I.), een van de tientallen YouTube kanalen die ondergetekende haast dagelijks opvolgt. Je kunt je niet voorstellen hoe inventief, opmerkzaam, passioneel en gedreven sommige YouTubers (jawel, dit is een beroep voor sommigen) wel zijn. Wanneer wij soms denken al veel af te weten van het reilen en zeilen in de wereld van beurs en beleggen? In het bijzonder wat blockchain en cryptomunten aangaat? Nou, deze jongens (en een enkel meisje) zijn bijzonder sharp, razor sharp zelfs; scherp, spitsvondig en vindingrijk. Soms wel wat té vergezocht maar liever iemand met teveel verbeelding dan met gebrek eraan. Dus zo leren wij ook nog steeds bij, en melden u natuurlijk, onze geachte lezers, het meest belangrijke en opmerkelijke. Bij deze dus vandaag weer.
‘De grootste financiële bubbel in de geschiedenis’
De D.A.I. heeft meer dan 58.000 abonnees en is dus wel redelijk populair in de cryptowereld. Op 7 februari 2020 bracht hij een nieuwe videoboodschap naar buiten, waarin opnieuw iets bijzonders. De video duurt 18:18 minuten en spoelt u vooral zeker door naar minuut 6:25 zo u wilt. De Digital Asset Investor heeft dit weer van een andere cryptofan, maar zo gaat dat in dit wereldje. We leren allemaal van mekaar. En wie eerst een trouvaille toont krijgt de eer. Zo hoort dat ook. Er wordt verwezen naar een andere video, met als veelzeggende ondertitel ‘Why we’re in the biggest financial bubble in history.’
‘U’
Die hele video is interessant trouwens, maar het gaat ons nu om de laatste twee minuten uit het gesprek van een klein uur. Het is Steven Bregman, president en research directeur van Horizon Kinetics die een opmerkelijke uitspraak doet. De heer Bregman heeft een palmares om ‘u’ tegen te zeggen, hier voor de volledigheid weergegeven. Ook om aan te tonen dat dit soort professionals wel heel nauw voeling heeft met het bedrijfs- en investeringsleven. Dus verwacht wordt waarde te kennen wanneer hij die ziet. ‘Mr. Steven Bregman, CFA, is a President, Chief Financial Officer & Director at FRMO Corp., a President & Co-Founder at Horizon Kinetics Asset Management LLC, a President & Senior Manager-Portfolio at Horizon Kinetics LLC and a President & Chief Financial Officer at Fromex Equity Corp. He is on the Board of Directors at FRMO Corp. He is a senior member of the Firm’s research team, a member of the Investment Committee and the Board, and supervises all research reports produced by the Firm.He received a BA from Hunter College, and his CFA Charter in 1989.’
For whom the bell tolls…
Jawel, dat is wat Steven Bregman zegt. Doet het een belletje of tien rinkelen? ‘Muntontwaarding. Verlies van koopkracht. Sociale onrust. Onmogelijkheid nog te leven van je investeringen en je inkomen (bedoeld zeker ook: spaargeld!) Dan worden mensen wanhopig. En dàn veranderen er dingen. We gaan er gewoon veel trager naartoe dan Griekenland en Venezuela.’ Nu is de heer Bregman geen Orakel en ook niet afkomstig uit Omaha. Warren Buffett zou het ons trouwens ten stelligste afraden. (Misschien vandaag iets minder stellig sinds hij met Justin Sun en vier andere crypto adepten dineerde.) Maar het interessantste moet dan nog komen. En de D.A.I. is zo opmerkzaam en alert: het is alsof Bregman, aandelenman, wat verlegen zit om het te moeten toegeven. Het woord of de term te moeten gebruiken, want eigenlijk is het nog steeds wat not done in de aandelen- en beleggingswereld… Cryptomunten! Cryptocurrencies! Bregman wrijft zich over het aangezicht alsof, inderdaad, je dient het toe te geven…en dat doet hij dan ook… Taratataaa: ‘Cryptomunten kunnen wel eens onze financiële redding betekenen voor wat komen gaat. Met hun honderdvoudig opwaarts potentieel…’ Nu ù.
Dat andere tijden naderen staat buiten kijf. Signalen genoeg, althans voor de oplettende lezers en analisten. Beurzen worden opgeblazen met goedkoop geld terwijl de massa in de samenleving het nakijken heeft. De onvrede neemt toe. In een nieuwe digitale wereld die wordt gestuurd door de informatie- en communicatietechnologie kan het wel eens de andere kant op gaan. Vluchtten we vroeger in tijden van crisis massaal in goud, het kan nu zomaar de kant op gaan van de cryptocurrencies. Ik ga twijfelen. Heb zelf gegokt op zilver(1 troy ounce zilver Philharmoniker munten), edele metalen dus. Kan in een nieuwe crisis wel eens spannend worden. Geen goud en zilver maar de crypto. Leuk Joost, jij in de crypto, ik ga voor zilver. Zilver werd ooit aanbevolen als beleggingsobject voor mensen die goud te duur vonden. Ik doe het niet de deur maar wacht lijdzaam af. Mijn angst voor de crypto is de overname van “ons internet” door cybercriminelen. Zou een wedloop, edele metalen vs crypto, eindigen in het voordeel van Joost of ondergetekende? Of eindigen in een 1 – 1 gelijkspel? We houden het spannend!
“Financiële redding door crypto”.
Sommige lezers (ik ook) zullen benieuwd zijn hoe dat precies werkt en hoe je de ‘reddende’ overstap denkt te maken. Kun je dat voor de
dommeriken een beetje gedetailleerder uitleggen?
Geen antwoord is soms ook een antwoord 🙂
Qua goud en zilver: is het handiger om een bar of munt te kopen?