An sich is dat niet pejoratief. Schelpen werden nog als geld gebruikt, als ruilmiddel. Drieduizend jaar geleden waren zeldzame schelpen een betaalmiddel in de kustgebieden van Oost-Afrika, Zuidoost-Azië, de westkust van Noord-Amerika en in Oceanië. Met de nadruk op ‘zeldzaam’. Wat zeldzaam is, niet overvloedig voorradig, krijgt vanzelf een hogere waarde. Vergelijk het met antiek tegenover Ikea fabrikaten. Niet zoals de Amerikaanse dollar, wel zoals bitcoin et al. Toch blijft de meest succesvolle belegger ter wereld zweren bij de greenback. “I’m sure my grandson would rather inherit my wealth in US dollars.” Is hij daar echt zo zeker van? Want Millenials, de generatie van zijn enige kleinzoon Howard (VS, 1983), staan echt wel positief tegenover digitale munten. Het is ook meer dan die munten alleen. Dankzij de blockchain technologie is de (wereld)economie beetje bij beetje aan het veranderen. Van centralisatie naar decentralisatie. De traditionele economie wordt een digitale economie.
De filantroop professor
Warren Buffett heeft één kleinzoon. Howard Warren Buffett is hoogleraar, was politiek adviseur onder Obama en net als zijn grootvader filantroop. ‘Buffett currently serves as the executive director of the Howard G. Buffett Foundation, a private family foundation focused on improving the standard of living and quality of life for the world’s most impoverished and marginalized populations. He has engaged in the humanitarian and agriculture development efforts of the Foundation worldwide.’ Altruïsme en filantropie juichen wij altijd toe. Delen met wie minder heeft. Is er iets mooiers, iets dat meer genoegdoening en voldoening geeft? Maar we vragen ons ernstig af waar de armen van de wereld op termijn het beste mee af zijn. Met dollars die stelselmatig in koopkracht dalen, of met bitcoin, als voorbeeld, dat alleen in 2020 reeds met 50 procent in koers steeg.
The big picture
Bitcoin is de beste belegging in de afgelopen tien jaar. BTC nam in waarde toe met, letterlijk, miljoenen procenten! Tien jaar, niet langer, omdat bitcoin pas in 2009 het licht zag. De Amerikaanse dollar dan. Daarvoor gaan we ruwweg honderd jaar terug in de tijd. Deze inflatie rekentool leert ons dat een product dat in 1913 één dollar kostte, je daar in 2020 26,06 dollar voor moet neertellen. Dat betekent een inflatiepercentage van maar liefst 2505,08 %! Gaan we helemaal terug naar de oorsprong van de Amerikaanse munt, dan is het resultaat zelfs nog iets extremer:
‘How much is a dollar from the
past worth today?
$1 in 1790
has a relative inflated worth of
$29.12 as of today.’
Misvatting
Het is moeilijk strijden met een oude man, en zeker wanneer die een van de rijkste mensen ter wereld is geworden. Net door zijn geloof in de Amerikaanse economie. De bedrijven van zijn land en de munt. Onlangs dineerde hij voor een goed doel met Justin Sun van de cryptomunt TRON. Het was misschien eerder uit beleefdheid, maar hij gaf toen toch de indruk niet meer zo héél negatief tegenover digitale munten te staan. Die waarschijnlijke misvatting wil het Orakel van Omaha blijkbaar toch even rechtzetten. Buffett is een conservatief man. Maar om de beleggersresultaten die hij al decennia kan voorleggen te behalen, moet je in principe toch uiterst intelligent zijn? Net dat begrijpen wij niet (misschien is ons brein er wel te klein voor?) Ziet de man niet dan dat de wereld, economisch, financieel, sociaal-maatschappelijk eveneens, aan het veranderen is, en heel snel ook nog? AI, Iot, blockchain, IoB dus Internet of Blockchains zelfs, digitalisering, noem maar op. Is Warren nog wel méé…? (Of lopen ondergetekende en een slordige 50 miljoen anderen misschien te ver vooruit…hmm…misschien dan toch liever te ver vooruitlopen, anticiperen, dan achterblijven, en vegeteren?)
We can plant something and harvest it [but] Bitcoin cannot capture the value of blockchain. Just because something has value doesn’t mean it’s a good investment
Fxstreet.com
Van West naar Oost
Buffett stelt verder dat de steeds wijdere verspreiding van bitcoin niet zal doorzetten in de toekomst. Dat de munt alleen dient om in te handelen maar an sich geen waarde vertegenwoordigt. Hij blijft zweren bij aandelen en is heel tevreden met de dollar. (Die cryptoadepten fiatgeld noemen, net als alle andere traditionele, gecentraliseerde betaalmiddelen.) ‘The billionaire investor said that he would instead buy land over Bitcoin. He added that he’s content with the US dollar system and the protection that stock and equity offer.’ Zeeschelpen dus. Je vindt ze ampel op stranden, in alle soorten en maten. Zo bestaan er inderdaad duizenden munten en tokens. Lang niet alle zullen ze de toekomst overleven. Maar de meest prominente, de meest waardevolle vast wel. Misschien moet je voor die pareltjes (om in de context van de zeewereld te blijven) wel heel diep gaan duiken! Net als niet alle aandelen evenveel waard zijn. Verder: het is niet omdat de Amerikaanse economie (waarop Amerikaanse aandelen gestoeld zijn) het zeker na Wereldoorlog Twee meest geweldig heeft gedaan, dat dit zo zal blijven in de toekomst. Het verleden extrapoleren naar de toekomst, in deze, is geen garantie voor succes. Meer en meer zie je de belangrijkheid van het Westen in haar geheel verschuiven naar het Oosten. Dat Westen en zeker de VS zijn hun traditionele voorsprong, technologisch, qua innovatie ook, aan het verliezen.
Vragen kan nooit kwaad
Vandaag dreigt de natie ook achter te blijven in de digitale economie, die van de toekomst. Dat is eigen aan mastodonten die al ‘eeuwig’ een prominente postitie bereikt hebben. Ze worden lui, complacent is de Engelse term. Vernieuwing, verandering of eerder nog: sturing, het voortouw blijven nemen, lijkt niet meer zo hoogdringend. Daar maakt NoordAmerika o.i. een grote fout. Twee honden vechten om een been, en een derde loopt er mee heen? De VS zijn in deze hun vechtersmentaliteit verloren. Lijkt zelfs niet meer méé te vechten. Zijn enigszins vadsig en ‘content’ geworden. Niet zo lean and mean meer. Dat heet ook: rusten op je lauweren. Not good. Nooit goed. Daarbij verdrinken overheid, bedrijven en burgers in de schulden. Ook al geen ideale situatie natuurlijk… Neen, Warren doet er misschien best aan om kleinzoon Howard toch expliciet te vragen wat hij als erfenis wil: Amerikaanse aandelen, in dollars genoteerd of toch maar bitcoin…