Wie dat wel denkt is vast heel druk bezig. Met nog méér (Amerikaanse) aandelen kopen misschien? En met wishful thinking uiteraard. Wanneer je je ogen maar stevig genoeg sluit, en de zieke olifant in de kamer volstrekt negeert. Of gewoon de andere kant uitkijken. Na tien fantastische beursjaren kàn het feest toch niet plots afgelopen zijn? Tja, de fantasie van een belegger kan zeer ver strekken, maar de realiteit haalt die toch vroeg of laat in. De Amerikaanse economie is natùùrlijk niet immuun. Geen énkele economie is bestand tegen de gevolgen van deze ziektekiemen. Dus de talloze aandelenbeurzen zeker niet. Het ene bedrijf na het andere, de ene sector na de andere meldt meer of minder invloed op de omzet, de winstcijfers. Nou ja, het lijkt er toch op dat dit, op zaterdag 22 februari 2020, beetje bij beetje, begint door te dringen. Dat de realiteitszin eindelijk naar de oppervlakte komt. Gezien de rode beurscijfers van de laatste dagen? 

Gevecht

Je weet maar nooit, want van Amerikaans standpunt gezien is het een gevecht. Tussen het supersnel over landsgrenzen en zeeën heen uitdeinende Coronavirus/Covid19 en de machtige Federal Reserve. Wat dat betreft eveneens met de People’s Bank of China. Want ook deze centrale bank is een wal aan het bouwen. Of een muur. Van fiatgeld. De eerste met dollars, de good ole’ greenback. De tweede met yuan, ook wel renminbi genoemd. Dat is dan de Chinese versie van fiatgeld. Wordt het een tweede Chinese Muur misschien, maar dan één van bundels geldbiljetten? Want dat is wat vermoedelijk wel noodzakelijk is om een klein kansje te maken. Misschien het virus zoniet een halt toe te roepen, maar dan toch tenminste de beurzen te ‘redden’. Voor wie niet echt mee is, dit is de betekenis van de term:

Fiatgeld

Fiduciair geld of fiatgeld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is (een intrinsieke waarde als bij gouden en zilveren munten) Maar aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. (Vertrouwen is goed maar controleren is beter, is een van onze gezegden.) De nominale waarde berust dus niet op een bepaald gewicht en gehalte van edelmetaal, maar op het vertrouwen dat de economische actoren stellen in de waarde van de munteenheid. Het woord fiduciair is afgeleid van het Latijnse woord voor vertrouwen. Zie ook Wikipedia.org. Da’s drie keer ‘vertrouwen’ en ruim van het goede teveel, wat ons betreft! We hebben trouwens cijfers, keiharde cijfers over, in dit geval, de Amerikaanse economie. En die beloven niet veel goeds; lees en kijk en luister maar:

‘Coronavirus Is Grinding the U.S. Economy to a Halt – Here’s the Ugly Proof’

https://www.youtube.com/watch?v=O-xc2FeXDqI

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: