De aandelenbeurzen wereldwijd beleven misschien door het Coronavirus wel een tweede Black Monday. We schrijven maandagochtend 9 maart 2020. Op 19 oktober 1987, voor velen de Middeleeuwen waarschijnlijk, vond de eerste plaats. De indices daalden zelfs meer op één dag dan tijdens de Grote Depressie van de jaren 1930. Of de Kredietcrisis van 2008. De Amerikaanse indexen gingen wel tot min 23 procent. De toenmalige Fed Voorzitter Alan Greenspan kwam ter hulp met ruime ‘liquiditeit’. Maar of het Coronavirus en de nefaste gevolgen voor de wereldeconomie ditmaal met fiatgeld te bestrijden of redden zijn? Want een ziekte koop je nu eenmaal niet om.

Hoogste tijd

Natuurlijk waren aandelen als beleggersobjecten al heel lang overprijsd. Te duur, en genoteerd voor perfectie. Perfectie, de ideale wereld; ook in beleggersland een witte raaf. Het ging tien jaar lang uitstekend, de bedrijfswinsten stegen aanzienlijk. Maar zoals zo vaak overdrijven beleggers graag. Ze kunnen het niet laten. Biflatie heeft tot in den treure gewaarschuwd voor een Black Swan. Een Zwarte Zwaan. ‘Iets’ dat in de wachtkamer stond, iets dat aan het broeden was. En het zou niet fraai worden. Het optimisme was ook weer ten top gestegen. De Fed, de ECB, de Japanse, Chinese centrale banken en noem maar op: ze zouden de markten ‘eeuwig’ blijven ondersteunen. Naar immer hogere regionen tillen. Dit moest vroeg of laat fout gaan. En inderdaad: daar kwam het Coronavirus. De gevolgen voor de wereldeconomie zijn zelfs nog niet becijferbaar. Het virus zelf nog lang niet onder controle. Hoewel het binnnen China beheersbaar aan het raken is. De impact voor meer dan 100 landen, zelfs de rest van de wereld is nog compleet onduidelijk. Angst, vrees, wanhoop heersen. Dus verkopen beleggers. Op moment van schrijven dalen de indexen tot 8 procent.

Ook dit gaat voorbij

Beursduivel heeft over Black Monday 1987 het volgende ooit geschreven: ‘Dat beleid (geld pompen in de markt door Greenspan, nvdr) heeft een economische crisis afgewend, maar heeft de sector tegelijk roekelozer en zelfgenoegzamer gemaakt. De financiële sector ging er sindsdien van uit dat de Fed bij een crisis uiteindelijk altijd wel te hulp zou schieten. Zo heeft de oplossing van toen, het pad bereid voor de financiële crisis van 2008.’ Dat klopt helemaal. Roekelozer en zelfgenoegzamer. Tot december 2019. Het Coronavirus brak uit. Eerst wilden de markten er nog niet echt aan. De impact zou vast beperkt, klein blijven. Daar komen velen dus van een koude kermis thuis. Cryptomunten dalen eveneens fors in waarde. Wat wel onterecht is, maar soit. Je kunt juist zitten en gelijk hebben (als cryptobezitter) maar het daarom nog niet krijgen. De goudprijs doorbrak wel net de 1700 dollar per troy ounce. Maar gaat ook weer niet torenhoog vandaag. Want in de psyche der beleggers vergaat de wereld. Weer eens dan, voor de zoveelste keer. Laat ons u vezekeren: this too shall pass. Ook dit gaat voorbij. Ondergetekende koopt gewoon cryptomunten bij. En u, hoe reageert ù…?

25 reacties

  1. Beurshandel in aandeel Kon. Shell is stel gelegd. Stond voor beursopening op min 19 procent!!! De kapitaalvernietiging op de Europese beurzen is volop in gang gezet. Beurs Italië nog gesloten. Onvoorstelbare verliezen tot op dit moment. Gaat richting 10 procent!

    Na handelsoorlog(1e trigger), en oorlog tegen virus(2e trigger), nu prijsoorlog olie(3e trigger). Iets teveel triggers. Dit gaat niet goed komen. Als beurzen vandaag crashen dan is de beer los. Enorme kapitaalvernietiging zet van alles in gang. Kredietcrisis, bankencrisis, eurocrisis, EU-crisis, en de rest volgt vanzelf…

    Of deze keer centrale banken nog hulp kunnen bieden is zeer de vraag. Er wordt met spanning gewacht. Mogelijkerwijs volgt een korte opleving, afhankelijk van de nog aan te kondigen maatregelen. Een beurscrash zou zomaar een alles vernietigende systeemcrash van ons monetaire financiële stelsel in gang kunnen zetten. Crashende banken enzovoort. Het is een kwestie van goed opletten. Wat gaan onze monetaire beleidsmakers doen? Paniekmaatregelen? We kunnen alleen lijdzaam afwachten. In mijn jeugd las ik sprookjesboeken en geloofde ik in wonderen. Nu niet meer.

  2. Niet alleen het virus, ook de (olie-) prijzenoorlog, de handelsoorlog, de valutaoorlog, de klimaatoorlog, de welvaartsverdwazing en -verhutering, ALLE rode lijnen komen ooit samen in punt X van de grafiek. Het is de vraag of de climax nu al bereikt is, we staan pas aan het begin van de volledige teloorgang.

    1. We waren de geografische problemen rond Rusland, Saudi-Arabië, Iran en Rusland even vergeten en dat begint nu ook weer op te spelen. Italië ligt op z’n reet en zal zeker gaan aankloppen voor hulp. Het lijkt wel of China en Rusland samen een spelletje spelen om het financiële systeem van het Westen geleidelijk om zeep te helpen. Als de Chinese coronacijfers kloppen vind ik het wel erg toevallig dat er ineens zo weinig patiënten erbij komen. Dan zou het zomaar kunnen dat dit virus echt een biologisch wapen is.

      1. Maar eens afwachten wat centrale banken gaan doen. Ook Italiaanse banken dalen meer dan 10 procent. Zo meteen een rijtje bedrijfsfaillissementen daarginds en daarna een stuk of wat banken. Benieuwd hoe EU met ECB en EU-Bankenunie dat gaan oplossen. Echter zouden ingrepen van centrale banken maar een kortstondig effect hebben als echt de beer los is. Maar laat ze a.u.b. komen. Gaan er wel wat beleggers kopen op de dip. Even wat druk van de ketel, moet nu niet te snel gaan. Heb ook nog wat andere bezigheden zoals iedereen wil ik hopen.

          1. Staat nu min 8,4 procent. Misschien handel stil leggen?

      2. Volgens mij gaan banken nog altijd niet failliet door hun lage beurskoersen.
        Ze gaan failliet net als ieder ander bedrijf als ze hun leningen niet meer kunnen terug betalen.

        Dit kan door dat de spaarders (leners) allemaal hun geld gaan opnemen. Ook bij deze koersen nog geen sprake van lange rijen mensen die geld opnemen en dat kan tegenwoordig nog altijd maar met kleine beetjes.

        Verder kan het dat ze flink in de verliezen duiken. Dit is nog niet het geval. Als straks een serie bedrijven of een land over de kop gaat en hun leningen niet meer kan terug betaald moeten de banken op deze leningen afschrijven en kunnen ze fluiten naar hun geld waarmee ze zelf leningen moeten terug betalen. Ook dan kunnen ze in problemen komen. De eerste bedrijven gaan al over de kop maar zover is het nog lang niet. Werkgelegenheid is nog hoog en het virus kan wel eens snel weer weg zijn als het warmer wordt. Dan is het nog niet gebeurt. Meeste mensen zullen hun baan nog hebben, weinig hebben uitgegeven en een inhaalslag maken. Die zal voor een flinke opleving zorgen.

        Ik vermoed echter dat de schade al is aangericht en dat in deze met schulden overladen economie er alsnog bedrijven omvallen en de werkgelegenheid zal afnemen met afnemende consumptie tot gevolg en zo een neerwaartse cirkel en dan op langere termijn zullen de banken in problemen komen.

        Op z’n hoogst kunnen lage koersen voor paniek zorgen en de opname van spaargeld of de gene die de banken geld lenen angstig maken waardoor ze voor het geld wat ze moeten lenen om aflopende leningen af te lossen meer rente moeten betalen waardoor de winsten ook verdampen.

      1. Die krijgen grote klappen als er niet snel herstel komt. En gezien de wereldproblematiek lijkt een duurzaam herstel onwaarschijnlijk. Kortingen op de pensioenen zijn onvermijdelijk. Ook zogenaamde bankholidays zijn mogelijk als deze trend doorzet.

          1. Ik acht kapitaalcontroles meer waarschijnlijker. Dus opnames van maximaal 100 euro per week of zo. Daarvoor goed opletten wat bankiers i.s.m. centrale bankiers gaan doen. Vergaderen achter gesloten deuren en zo.

  3. De crash van de olieprijs kan Iran, dat nu al enorm te lijden heeft van economische sancties en het Coronavirus, er toe bewegen om een grote oorlog in het Midden-Oosten te starten en de Straat van Hormuz af te sluiten. Met als reden om daarmee de olieprijs te laten exploderen en daardoor voor inkomsten te zorgen.

  4. Dit is paniek. Kunnen alleen centrale banken nog oplossen, door aandelen te kopen waarschijnlijk. Maar of dat de paniek wegneemt? Kunnen de grote partij alleen maar tegen betere koersen dumpen. Amerika moet nog wakker worden.

  5. Is een complete inéénsorting van het huidige financiële systeem beter dan weer jarenlang door blijven modderen met QE’s, kortingen op pensioenen en pijnlijke bezuinigingen in het sociale domein (zorg en sociale zekerheid)? Want na de totale crash kun je op een schone lei beginnen en heb je ook meer kans op meer inkomens- en vermogensgelijkheid.

  6. Behalve crashende indexen zien we ook een angstaanjagende daling van de rentetarieven op de 10-jarige staatsleningen. De graadmeter voor het rentepeil van centrale banken. In de VS – 0,25 naar + 0,46. De FED zal noodgedwongen moeten volgen. In Dld – 0,15 naar – 0,88. In NL – 0,11 naar 0,67. Dat zijn record dieptepunten. Vernietigend voor pensioenfondsen en spaargelden. In Italië een sprong omhoog met maar liefst + 0,27 naar 1,36 procent!!! Welke belegger stapt nog in Italiaanse obligaties? O ja, hoe gaat Italië hun enorm oplopende begrotingstekort financieren? O ja, wat zei Rutte ooit eens toen er gecollecteerd moest worden voor Griekenland? En wat gaan wij straks roepen als er gecollecteerd moet worden voor Italië? Ach ja, een land in nood…

  7. Aha, de FED in de VS is aan het pompen, lees net dit bericht: “De Fed pompt deze week minimaal 150 miljard dollar in de markt via zogeheten dagtermijndeposito’s. Vorige week was de centrale bank nog bereid om via die operaties 100 miljard dollar te verschaffen. De tweewekelijkse termijndeposito’s worden verdubbeld tot 45 miljard dollar.”

    Maar eens zien hoeveel waarde beleggers hieraan hechten. Ik bedoel dus beurswaarde, die moet snel gerepareerd worden. Wil graag nog wat doen met mijn pensioen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: