Waarom toch steeds zoveel belang hechten aan wat in de Verenigde Staten gebeurt? Vooral dan economisch. Niet Biflatie alleen hoor. Maar tot op heden (de impact van het Coronavirus niet meegerekend) is hun economie nog steeds de grootste ter wereld. In naam toch nog, tot het stof van deze pandemie is gaan liggen. Want wie weet steekt de nummer twee op dit gebied, China, straks gezwind de VS voorbij. Ondanks de grootste bevolking ter wereld heeft China een strak geleide economie. Ook met flaws, tekortkomingen op vele gebieden hoor. Maar welk land niet. Toch: de Chinese regering is benoemd voor het leven. De straffen voor corruptie zijn hard: tot aan de doodstraf. Ze stellen vijfjaren plannen op en halen die ook nog eens. Een verlichte dictatuur, zo noemen we dit. Waar nog steeds het algemeen nut prevaleert op het individu. Hoewel het land in het noordoosten alvast een tweede golf Coronabesmetten telt, moet je het toch maar doen. 1,4 Miljard Chinezen de neus in één richting doen wijzen.

Reus op lemen voeten

Chinezen leren ook snel, werken hard en sparen veel. Qua financiële middelen staat het land als geheel mijlenver boven de VS. Die de grootste schuldenaar in de geschiedenis van de wereld is. Ja, lees dit nog maar eens. En elke administratie heeft daar haar steentje aan bijgedragen. Of het nu Democraten waren aan het bestuur, of Republikeinen. Zolang de dollar nog de wereldreservemunt is, kan Amerika schulden blijven bijmaken. Maar de dag dat dit niet meer zo zal zijn, komt elk jaar weer wat dichterbij. Ook wanneer de rente onverhoopt zou stijgen, is het over and out voor de VS. We mogen dat land dan ook gerust een reus op lemen voeten noemen. Maar tot die tijd, focus dus op de VS. Visualcapitalist toont ons wat 2,2 miljoen Amerikaanse werklozen in één maand tijd betekent. Plus: hoevelen zullen die rangen nog vervoegen? Met geen einde in zicht aan de uitbreiding van het virus. De verwoesting die het Coronavirus er sociaal, menselijk, maatschappelijk maar al zeker economisch aanricht.

klik hier voor de ware grootte

Worst U.S. Job Losses on Record (Four Week Period)

YearDescriptionPeak Jobless claims (4-wk total)% of U.S. Population
1975Stagflation2.24 million1.0%
1980Fed tightening (Volcker)2.52 million1.1%
1982Double-dip recession2.70 million1.2%
1991Early 1990s recession2.00 million0.8%
2001Dotcom Bust1.96 million0.7%
2009Great Recession2.64 million0.9%
2020The Great Lockdown22.03 million6.7%

Source: FTVisualcapitalist.com

Vergelijking met Grote Depressie

Met 6,7 procent zit de werkloosheid nog lang niet op het niveau van de Great Depression, de Grote Depressie. Die in 1929 officieel aanving. Na de Roaring Twenties, het jarenlang boven hun stand levend. Toen was dat percentage wel 25 procent, in 1933. Met dit voorbehoud: de economie had toen nog niet de omvang van 2020, bijna 90 jaar later. De bevolking was kleiner toen. En de diverse economieën van de wereld waren toen nog niet allemaal zo connected met elkaar als vandaag. Wanneer in 2020 één grote economie in de problemen komt, zoals de VS al zeker, vandaag. Dan zal de rest van de wereld dit ook geweten hebben. Waar nog bijkomt dat àlle economieën van de wereld vandaag zwaar door de Coronacrisis worden getroffen. Dus elk land heeft zo al zijn binnenlandse problemen. Ook: een ‘normale’ recessie countert de centrale bank met meer overheidsuitgaven. Met het verlagen van de rente. Wat anno 2020 wel heel moeilijk ligt. Samengevat: not good, not good…

Het Coronavirus laat zich niet omkopen

Het belang van deze werkloosheidcijfers kan niet overschat worden. De Amerikaanse economie teert voor 70 procent op wat de eigen bevolking spendeert. Werklozen hebben zoveel minder te besteden, ergo? Het is de normale business cycle, jawel. Expansie, contractie. Maar wanneer een land financieel aan de rand de afgrond bungelt wordt de positie, de situatie wel nijpend. Vandaar dat president Trump het imperatief vindt dat iedereen asap weer aan het werk gaat. Ongeacht het aantal extra mensenlevens dit kost. Het zijn maar cijfertjes voor hem, geen echte mensen die daar achter zitten. De Staat prevaleert. De Economie. Het Overleven van het Land. Hé, precies dus zoals in China? Jawel, met dit er nog bijgevoegd: het is een verkiezingsjaar. Het is van het grootste belang voor Donald Trump om de Amerikaanse aandelenbeurs opgekrikt te krijgen voor november 2020. De doden zullen snel vergeten zijn, net als zijn mismanagement van de Coronacrisis. Hij hoopt ten laatste dan opnieuw een florerende aandelenbeurs te kunnen presenteren. Dat die kunstmatig tot voor kort al een decennium hoog staat, is van weinig belang. Dollars kan hij naar willekeur laten bijmaken. Whatever it takes. Maar we lazen nog ergens dit: het Coronavirus laat zich niet (om)kopen…

4 reacties

  1. Op https://www.volkskrant.nl/economie/hoelang-houden-we-de-lockdown-nog-vol-vijf-vragen-over-de-economische-gevolgen~b08f98a9/ “Hoelang houden we de lockdown nog vol? Vijf vragen over de economische gevolgen”:

    Wordt de Grote Lockdown dan net zo erg als Grote Recessie of Grote Depressie?

    Veel erger, zeggen de Harvard-hoogleraren Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff die een vermaard boek schreven onder de titel This Time is Different over financiële crises in de laatste 700 jaar. Bij de Spaanse grieppandemie van 1918 en 1919, die 50 miljoen tot 100 miljoen levens kostte, werd de economie niet stilgelegd. De Amerikaanse economie groeide in 1918 ondanks 650 duizend griepdoden zelfs nog met 8 procent. Deze crisis is echt anders.

    En dan wordt er in dat bovengenoemde Volkskrantartikel geen woord gerept over een financiële crisis, omvallende banken en het uit elkaarspatten van de derivatenbubbel. Wanneer dat gebeurt, zal de economische krimp in de driedubbele cijfers terechtkomen en is er ook geen geld meer voor een beetje voedsel. Zijn er al aanwijzingen voor een ophanden zijnde financiële crisis en omvallende banken?

    1. Op https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/video/5092766/zorgt-de-coronacrisis-ook-voor-een-kredietcrisis “Zorgt de coronacrisis ook voor een kredietcrisis?”:

      Komt er bovenop de coronacrisis ook nog een kredietcrisis? Het IMF is er bang voor. In een rapport waarschuwt het voor een scenario waarin banken de kredietverlening terugschroeven waardoor er grote problemen ontstaan. Maar hoe reëel is die angst? Frederieke Hegger bespreekt het met Valentijn van Nieuwenhuizen, Chief Investment Officer bij NN.

      Bron • RTL Z

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: