Dat is wat topstrateeg Albert Edwards voorziet. Nu is Edwards wel gekend als zijnde een perma beer. Iemand die altijd hetzelfde beweert, eender wat, krijgt vroeg of laat vast weleens gelijk. Zoals ook een klok die niet meer tikt toch twee keer per dag het juiste uur aangeeft. De aandelenbeurzen zijn hun schade wegens Corona al aan het inhalen. Dus wat komt zo’n party pooper uit Londen nu weer roet in het spreekwoordelijke eten gooien? Nochtans is de global strategist van Société Générale ervan overtuigd. Er komt nu heel vlug een meltdown die ook de aandelenbezitter armer zal achterlaten. De eerste tekenen van deflatie zijn reeds zichtbaar. De kapitaalmarkten zullen verrast worden want niemand die hier oog voor heeft, dixit Edwards. (Behalve dan uw Biflatie dat hier recent is over gaan berichten.) Historicus Eric Mecking heeft het over het Minsky Moment, ‘het punt waarop in de financiële wereld optimisme omslaat in pessimisme. Het is genoemd naar de econoom Hyman Minsky, die analyseerde hoe de toename van de kredietverstrekking in goede tijden en de afname ervan in economisch mindere tijden het financieel stelsel kwetsbaar maken en zo het risico van financiële crisissen verhogen.’

Verloren decennium

Reeds in januari 2019 Edwards ‘predicted that the recession would be quite deep and accompanied by a deep trough in earnings’. Hij kon toen nog niet weten hoeveel erger die recessie zou worden door de Coronacrisis een jaar later. In april 2020 wel en de strateeg laat dan ook opnieuw van zich horen. ‘The unfolding recession is the “final stage” of deflation, according to Edwards. The turmoil is so bad that it will force authorities to transition to a “new regime.” Those authorities will go from QE and monetary easing to monetization that will drive the “great melt” of fiscal deficits.’ Over Japan en zijn verloren decennium van 1990 tot 2000 zat hij er inderdaad recht op. Edwards geniet al decennialang een uitstekende reputatie. Dus zouden we misschien best ernstig rekening houden met zijn waarschuwingen.

En de deficieten?

Die zijn permanent zegt hij. Zowel in ‘zijn’ VK als in West Europa. Waarover hij zich uitspreekt. Die kunnen ook nooit meer omgekeerd worden, verminderd. Want het zou de massa’s tot in de straten doen revolteren. En verder: “(…) public pensions will be fixed, businesses bailed out and the public will receive numerous handouts, which might include universal healthcare and a guaranteed basic income.” Voor de korte termijn legt Edwards de nadruk op een instorting van de aandelenkoersen en genoemde deflatie. Vooral kleine bedrijven lopen groot risico stelt hij, want die bezitten slechts voor een maand of twee liquiditeiten. Tot daar de strateeg. Want we weten ondertussen, beste lezer, dat ook veel grote bedrijven zonder werkmiddelen zitten. Denken we aan de grote luchtvaartmaatschappijen; autoverhuurder Hertz; luxewarenhuis Neiman Marcus et al. Nog vele zullen volgen, helaas. Ja, zelfs die grote, ‘altijd al bestaande’ bedrijven bezitten dus géén contanten, géén reserves. Om een economisch moeilijke periode (maanden, een half jaar?) te kunnen overbruggen. Dat verbaast ons toch wel, eerlijk gezegd. Waar is het vele geld gebleven, waar zijn de verdiensten van decennia vaak dan naartoe? Met alle belastingvoordelen die ze zolang genoten? Naar altijd maar uitgebreid te hebben? Zonder ooit een appel of twee voor de economische dorst opzij te hebben gelegd? Géén bewijs van goed moneymanagement, dunkt ons…

Wat is deflatie?

Drs. Eric Mecking is historicus (Universiteit van Amsterdam), beursexpert, financieel-economisch analist, adviseur en schrijver. Met zijn boek ‘Deflatie in aantocht was hij rijkelijk vroeg. Maar anno 2020 lijkt ook hij toch gelijk te krijgen. Beter te vroeg voorspellen dan te laat, toegegeven. Want over het verleden ‘voorspellen’…dat is altijd makkelijker(!) In volgende video laten we Mecking aan het woord. Wat betekent deze deflatie nu in de praktijk?

11 reacties

  1. Financiële markten geloven niet in een implosie. Vandaag weer een flinke plus voor de AEX. 1,6 procent omhoog. Totaal van het padje als je het mij vraagt. Hunkerend naar het gratis geld van centrale banken. Hoe lang nog?

  2. Financiële markten geloven niet in een implosie. Vandaag weer een flinke plus voor de AEX. 1,6 procent omhoog. Totaal van het padje als je het mij vraagt. Hunkerend naar het gratis geld van centrale banken. Hoe lang nog?

  3. Financiële markten geloven niet in een implosie. Vandaag weer een flinke plus voor de AEX. 1,6 procent omhoog. Totaal van het padje als je het mij vraagt. Hunkerend naar het gratis geld van centrale banken. Hoe lang nog?

  4. Financiële markten geloven niet in een implosie. Vandaag weer een flinke plus voor de AEX. 1,6 procent omhoog. Totaal van het padje als je het mij vraagt. Hunkerend naar het gratis geld van centrale banken. Hoe lang nog?

  5. Financiële markten geloven niet in een implosie. Vandaag weer een flinke plus voor de AEX. 1,6 procent omhoog. Totaal van het padje als je het mij vraagt. Hunkerend naar het gratis geld van centrale banken. Hoe lang nog?

  6. Tel niet alleen je knopen, maar ook je zegeningen. Niet alleen je tanende welvaart, maar ook je beginnende opluchting.
    Afgenomen herrie, stank en zwetende massa’s. De vogels tjilpen hun hoogste lied. Na honderd jaar verwoestende dwingelandij door industrie, economie, hebzucht en groei.
    Alles wat mooi is in het leven duurt maar even. De schade aan het milieu is niet te herstellen, de klimaatveranderingen en de menselijke mentaliteit niet omgekeerd. Maar toch geniet ik even van de stilte, voordat een nóg grotere herrie wederkeert.

    1. Helemaal waar. Ik zie een andere wereld om mij heen als ik een lange afstand wandel of een route ga fietsen. De pandemie lijkt wel een straf voor vernietiging van onze natuur en milieu. Tijd voor bezinning. Geen festivals, geen disco, geen volgepakte voetbalstadions, maar nu massaal onze nationale parken in. Ik merk nu hoe dicht bevolkt we zijn. Met mooi weer zijn natuurgebieden overbevolkt. Fietspaden overvol en volop geroezemoes op de wandelpaden. In het donkere dierenbos raken de schuchtere dieren helemaal van het padje. Opgejaagd door de mensenmassa die zich bijna in een file over de bospaden begeven. Ach ja, tel je zegeningen.

  7. Financiële markten geloven niet in een implosie. Vandaag weer een flinke plus voor de AEX. 1,6 procent omhoog. Totaal van het padje als je het mij vraagt. Hunkerend naar het gratis geld van centrale banken. Hoe lang nog?

    1. De Financiële markten hebben niets te maken met de maatschappij waar u en ik in leef, maar maakt deel uit van het grote foute systeem, incl de pensioenfondsen, die hun kameraden aan het huidige front en de strijd steeds weer uit de modder omhoog trekken, om er maar geen te verliezen en zichzelf.

      En dat systeem wil en is altijd al tot het gaatje gegaan en gaan ons zeker niet om advies vragen.

      In feite hebben we maar 1 gezond Nationale luchtvaartmaatschappij nodig, zoals eerder.
      Autoverhuurders kunnen flink uitgedund worden.
      Luxe artikelen huizen en bedrijven zijn leuk, maar hoofdzakelijk voor het egoïstische ego tuig.

      In de komende decennia gaat het voor een groot deel van de bevolking ( wereldwijd ) over dakloos zijn/worden,hongerdood en overleven.

      Welk bewust,rechtschapen mens gaat zich dan nog zorgen maken over aandelenbeurzen, die is wel aardig ver van het padje af.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: