Het verschil tussen zijn en schijn was nooit eerder zo opvallend als in 202O, en we zijn nog niet eens halverwege dit jaar. Het kan zo extreem zijn als het verschil tussen zwart en wit. De aandelenbeurzen houden vol dat een V shaped recovery vlak voor ons ligt. Een plots en dramatisch herstel in de vorm van een V. De globale economie die kort en fel krimpt, om even snel weer de draad van ongebreidelde groei op te pikken. Van de pre Corona tijd. De World Bank ziet het net even anders. Haar statistieken en harde cijfers geven een heel ander beeld van de wereldeconomie.
Armoede bestrijden
De Wereldbank werd opgericht in 1944. Haar hoofdkwartier is te Washington, D.C. Het ‘is ’s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Zij verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De internationale bank is technisch gezien een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.’ (Wikipedia.org). Er werken meer dan 10.000 mensen verspreid over 120 landen. Het is geen bank in de gewone zin van het woord. Wel verstrekt ze leningen met lage intresten of nul procent intresten. Deels in samenwerking met ‘governments, other multilateral institutions, commercial banks, export credit agencies, and private sector investors.’ Zij heeft twee doelen voor de wereld uitgezet voor 2030. ‘End extreme poverty by decreasing the percentage of people living on less than $1.90 a day to no more than 3%.’ En ‘promote shared prosperity by fostering the income growth of the bottom 40% for every country’. Of die doelen gehaald zullen worden nu de wereldeconomie (minstens) een recessie doormaakt is twijfelachtig…
Recessie in kaart
De internationale instelling gaat best prat op de gedegenheid van haar analytisch werk en research. Op 15 juni 2020 publiceert ze op haar blog ‘Understanding the depth of the 2020 global recession in 5 charts‘. Dit zijn ze dan:
BNP
2020 kent de diepste recessie sinds 1945/1946 en ze is dubbel zo ernstig als de Kredietcrisis van 2007/2009. Dit is het percentage van de krimp van het Bruto Nationaal Product (BNP) van de wereld per hoofd van de bevolking tijdens alle vorige recessies:
‘Economies with contractions in per capita GDP’
Dit is de synchronisatie van de diverse economieën tijdens elke recessie. Met andere woorden (en dit vinden wij wel de meest sprekende grafiek!): nooit eerder sinds 1871 werden zoveel landen tegelijk getroffen door een recessie…
Scherpste daling van ‘intermenselijke activiteiten’ in 60 jaar
‘In 2020, many indicators of global activity are expected to register the sharpest contractions in six decades. A large swath of services has seen a near sudden stop, reflecting both regulated and voluntary reductions in human interactions that could threaten infection’. De val in kleinhandelsverkopen van 2020 vergeleken met andere recessies waarvan deze cijfers beschikbaar zijn:
Dalende olieconsumptie
Het olieverbruik is wel een heel plastische indicator van de ernst van een recessie. Olie wordt ook het zwarte goud genoemd, en is nog steeds het bloed dat door de aderen van de wereldeconomie loopt:
Alle markten krimpen tegelijk
Emerging Market and Developing Economies (EMDE). BNP per regio. Daar gaat deze laatste grafiek over. De wereldeconomie verdeeld in 6 verschillende zones. Dit zijn de afkortingen: East Asia and Pacific (EAP), Latin America and the Caribbean (LAC), Europe and Central Asia (ECA), Middle East and North Africa (MENA of MNA), Sub-Saharan Africa (SSA) en South Asia (SAR). ‘The majority of EMDE regions will experience the lowest growth in at least 60 years, and all of them will see declines in regional per capita output for the first time during a global recession since 1960‘:
Geen V vormig herstel
Zoals de World Bank zelf zegt zijn de cijfers voor heel 2020 een prognose. Die cijfers zijn nu al zo slecht, en dit terwijl we dit jaar nog niet halfweg zijn. Dat deze plots en dramatisch zullen verbeteren in de maanden juli tot december is onwaarschijnlijk. Ons inziens omdat de volle impact van wat zelfs nog niet achter ons ligt (!) nog niet gekend is. We bedoelen bijvoorbeeld de gevolgen van de massa ontslagen wereldwijd, plus de lagere productie die ermee gepaard gaat. Uit haar conclusies is ook duidelijk dat de Wereldbank evenmin in zo’n plotsklapse verbetering gelooft. Die economische opleving in V vorm lijkt dus meer wishful thinking. Wensdenken. Wat bepaalde politici ook beweren. De wens zal hier, zoals wel vaker, de vader van de gedachte blijken. Hier onder het besluit van het artikel van de World Bank. De zwart gedrukte aanhalingen zijn van onszelf. Aan dit woordgebruik alleen al is te merken dat alvast de World Bank erg somber is:
Somber
‘The COVID-19 global recession is unique in many respects. It will be the most severe since World War II and is expected to trigger per capita GDP contractions in the largest share of economies since 1870. It is also associated with unprecedented weakening in multiple indicators of global activity, such as services and oil demand, as well as declines in per capita income in all EMDE regions.’