Aan een krantenkiosk staand, valt ons oog op een artikel op de voorpagina van een willekeurige krant. Er staat zoiets als, we parafraseren:´Nieuw record besmettingen in de Verenigde Staten. Aandelenbeurzen stijgen vreemd genoeg eveneens.´ Het zal wel meer krantenlezers verbazen die niet zo bekend zijn met de achterliggende gronden. De machinaties achter de schermen. Het constante manipuleren door, in dit geval, de Amerikaanse centrale bank. Verder ging het artikel met te stellen dat het misschien toch niet zo vreemd was dat aandelen in waarde stijgen. ´Omdat ze in maart 2020 zo diep gezakt waren´.
Spanje vakantieland?
Op Worldometers.info vernemen we hoezeer COVID-19, het Coronavirus, nog steeds huishoudt in de wereld. We mogen dan in ons land en uitgebreider in West-Europa misschien reeds in de illusie leven dat dit virus die wereld uit is. Niet zo in Noord-Amerika, waar het aantal besmettingen richting de 3 miljoen uit gaat (!) Met reeds 130.000 overlijdens. Als zwaarst getroffen natie. Vervolgens komt in dalende orde de rest van de trieste top vijf. Brazilië, Rusland, India en een verrassing: Spanje! Op vrijdag 3 juli 2020 zijn daar officieel reeds bijna 300.000 mensen besmet met Covid, en bijna 30.000 overledenen. We zien nog niet zo direct veel vakantiegangers met gezond verstand Spanje als bestemming kiezen…
5 | Spain | 297,183 | 28,368 |
Bubbels
Maar we gingen het eigenlijk hebben over het disconnect, de wanverhouding tussen de reële economie en de aandelenbeurzen. Onder economen wordt de huidige toestand wel omschreven als ´too many dollars chasing too few goods.´ Dat mag uitgebreid worden naar ´teveel geld´ dat rent achter te weinig bestemmingen. Teveel geld in het monetaire systeem zoekt altijd een weg of uitweg. Vandaar de opgeklopte vastgoedprijzen, de opgepompte aandelenbeurzen,… Het worden áltijd bubbels die áltijd weer uit elkaar ploffen. Ga er de geschiedenis maar op na: áltijd. En de laatkomers worden ook steeds weer het hardst getroffen. Op de Vlaamse televisie hoorden we het gisteren of eergisteren nog. De Belgen hebben, net als in zovele landen (inclusief Nederland) weer massaal gespaard. Tijdens de ergste periode van het Coronavirus hebben ze maandenlang geen geld kunnen uitgeven als voorheen. Winkels dicht, horeca gesloten, half en half in lockdown ook. En wat doen ze vervolgens, nu het aantal besmettingen en overlijdens fors is teruggelopen? Ze boeken vakanties, reeds voor 2021. (Laat ons hopen dat het virus dan minstens West-Europa verlaten heeft.) En ze steken een deel van dat spaargeld in de lokale aandelenbeurs.
Gezond verstand
De beurscommentator van dienst: ´´mensen zien die beurs nu al tien jaar onafgebroken stijgen. En willen daar ook een graantje van meepikken.´´ Zo zei hij het. Wel, dat zjn dus die laatkomers. Coming late to the party, heet dat in het Engels. Let op onze woorden: wanneer de aandelenbubbel barst zijn dit de zwaarst getroffenen. Het is altijd zo geweest en het zal altijd zo zijn. Niets leren ze, niets leren we, en dus worden steeds maar dezelfde (beleggers)fouten herhaald. Er bestaan anders genoeg bronnen, beurscommentatoren en economen die waarschuwen. Die de stem van het gezond verstand laten horen. Je moet ze wel weten te vinden. En er dan nog naar luisteren natuurlijk. Zo bijvoorbeeld naar Edin Mujagić,
Hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Dit is wat deze verstandige man zoal schrijft in zijn nieuwsbrief en op de OHV site: ´We dreigen dezelfde fouten te maken als voor de Grote Depressie.´ Dat kan tellen als waarschuwing, dunkt ons? Hoofdeconoom Mujagić was ook te gast in de recentste Cryptocast. Daar zou u toch eens naar moeten luisteren, zo u wilt, en dat kan hier.
Dit gaat totaal niet over de realiteit, weet u ook wel.