De belofte van cryptocurrency is om geld en betalingen universeel toegankelijk te maken voor iedereen, overal ter wereld. De Decentralized Finance (DeFi) of Open Finance beweging gaat nog een stap verder. Stel je een wereld voor zonder banken en waarbij iedere financiële transactie gedaan kan worden door iedereen ter wereld met slechts een mobiel abonnement en internetverbinding.
Wat is Decentralized Finance (DeFi)?
Decentralized Finance (DeFi) richt zich op het decentraliseren van financiële producten. Dit zijn zowel leningen, het doen van betalingen, handel, sparen en verzekeringen. De achtergrondgedachte is zeer eenvoudig: de tussenpartij wordt uit de transactie gehaald waardoor dit veiliger, sneller en goedkoper wordt om uit te voeren. Over het algemeen is de tussenpartij de traditionele bank of de verzekeraar. DeFi is er niet zozeer op gericht op producten of diensten inhoudelijk te veranderen, want sparen blijft sparen en lenen is nog steeds lenen. Het verschil zit hem in de visie en de platformen. De transactie zelf staat namelijk centraal in plaats van de tussenpartij. Ook wordt bij deze vorm van financieren niet bijgehouden hoeveel spaargeld jij precies bezit, want dit is niet bekend bij een centrale partij.
Hoe werkt DeFi?
Over het algemeen werkt Decentralized Finance met een combinatie van blockchaintechnologie, smart contracts en verschillende cryptocurrency’s. Voornamelijk smart contracts maken het mogelijk om transacties onderling af te handelen. Het smart contract treedt namelijk op als een ‘toezichthouder’. DeFi gaat stukken verder dan alleen de ontwikkeling van P2P-kredietmarktplaatsen. Zo ontstaan er al lending platforms, waarvan Compound een van de bekendste is, token sales platforms, investeringsplatforms, stablecoins, crypto assets management platforms en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar wat DeFi ons laat zien is dat de financiële orde zoals we die kennen wordt getokenized en gedesintermedieerd.
Gebaseerd op onderpand
De eerste generatie DeFi-dapps waar je nu gebruik van kunt maken zijn sterk afhankelijk van onderpand (collateral) als beveiliging. Dat wil zeggen dat je al crypto moet bezitten en deze als onderpand moet verstrekken om meer crypto te lenen. Wanneer DeFi toe wil naar het systeem van meer traditionele ongedekte leningen is er een identiteitssysteem nodig, zodat leners krediet kunnen opbouwen en hun leningskracht kunnen vergroten. In tegenstelling tot de huidige identiteits- en kredietsystemen, zal een gedecentraliseerde identiteit zowel universeel als privacybehoudend moeten zijn.
Grootste verschil met traditionele banken
In de kern worden de activiteiten van deze bedrijven niet beheerd door een instelling en haar werknemers. In plaats daarvan zijn de regels geschreven in code, het smart contract. Zodra het smart contract is geïmplementeerd op de blockchain, kunnen DeFi-dapps zichzelf in theorie uitvoeren met weinig tot geen menselijke tussenkomst, hoewel ontwikkelaars in de praktijk de dapps vaak onderhouden met upgrades of bugfixes.