De afgelopen tien jaar kochten centrale banken almaar meer fysiek goud op. Zelfs tot einde 2019 met telkens een nieuw record neerzettend. Biflatie wijdde er meer dan aandacht aan, in zoverre dat we de vraag stelden: wat weten zij dat wij als burgers niet weten? Die trend lijkt tot stilstand te komen. We schrijven 24 september 2020. De aankopen zijn niet echt gestopt maar wel fors verminderd in omvang. Ook de golf fysiek goud richting ETF´s (Exchange Traded Funds, trackers van de goudprijs) droogde op in augustus jl. Rusland en China waren eerder dit jaar de eerste om effectief te stoppen met goud aan hun reserves toevoegen. Naar de reden kan alleen maar gegist worden. Vonden ze de koers te hoog, vlak voor de recente lichte correctie? Willen ze vanwege de tweede golf van het Coronavirus een poos meer contanten aanhouden? Voor Rusland kan er wel een duidelijker reden gegeven worden. Toen de olieprijs inzakte afgelopen zomer, beschikte het land plots over veel minder middelen.
klik hier voor de ware grootte
Watch how the 20 countries with the highest % of gold of their total reserves built up their stash over the past 20 years. Based on most recent data from World Gold Council. pic.twitter.com/fTaQdZsVOq
— Paul Buitink 🎙 (@paulbuitink) September 23, 2020
Schuld en (een kleine) boete
Banken blijven vasthouden aan hun slechte reputatie. Recent haalden we nog de FinCEN Files aan. Maar ook op de goudmarkt doen ze flink hun best in manipuleren, zoals de Amerikaanse grootbank JP Morgan. Toch, ik zeg: alles komt altijd uit. Is het niet vroeg dan wel laat. Dat heeft deze bank alvast ondervonden, want ze heeft een boete van 1 miljard dollar aan haar broek. Of…een boete is het niet echt, meer een settlement. Dat kunnen grote, rijke partijen meestal wel bekomen. Een ´regeling´. Een bedrag betalen om aan wettelijke vervolging te ontkomen. Staten en hun controleinstellingen zouden misschien wel jaren in de rechtbank moeten procederen, om hun zaak in heel haar omvang te bewijzen. Een afkoopsom komt beide partijen dan goed uit. JP Morgan en vele financiële instellingen voor haar komen weg met de wet overtreden, en de Staat krijgt er een lieve cent voor in de plaats. Moeten u en ik niet proberen!
Zilver
Ook de zilverprijs is flink gecorrigeerd. En dan komen er altijd van onder stenen en uit hoeken zwartkijkers en doemdenkers tevoorschijn. Die stellen dat die beslist nog veel lager gaat. Ervaren investeerders in edelmetalen weten wel beter. Zoals Maarten Verheyen bijvoorbeeld, een van de grote kenners in de Nederlandstalige contreien, Vlaams-België en Nederland. Biflatie noemde hem niet voor niets de Vlaamse Willem Middelkoop. Al blijven beiden natuurlijk unieke personaliteiten. Willem treedt dan veel en vaak op de voorgrond – hij wordt ook voortdurend links en rechts gevraagd. Maarten werkt eerder bescheiden op de achtergrond. Ieder zijn meug, nietwaar. Hij legt hier uit waarom de zilverkoers daalt, en wat een belegger in edelmetaal nu best doet. Lezen maar!